Haber

Güney Sudan'a ek barışgücü askeri

BM Güvenlik Konseyi, iç çatışmaların sürdüğü ülkeye 5 bin 500 asker daha gönderme kararı aldı. ABD, Uganda üzerinden ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmeyi planlıyor.

Haberin Öne Çıkanları

500 kişi öldü

81 bin kişi evini terketti

12 bin 500 barışggücü

Çatışmalardan kaçan sivillerden bazıları Kenya'ya gidiyor. [AFP]

16 aralık’taki başarısız darbe girişiminin ardından etnik çatışmalara sahne olan güney sudan’da halihazırda 7 bin civarında barışgücü personeli bulunuyor. birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi kararıyla bu sayı 12 bin 500’e ulaşacak.

barışgücü sayısının artmasına rağmen, bm genel sekreteri ban ki-mun ülkedeki durumdan ümitsiz. ban, barışgücü desteğine rağmen ülkedeki sivilleri koruma imkanlarının olmadığını söyledi.

çatışmaların 10 eyaleti bulunan ülkenin yarısına yayılmasından dolayı endişeli olduğunu vurgulayan bm genel sekreteri, "güney sudan’dan yargısız infazlar, korkunç saldırılar, tecavüzler ve toplu mezar bilgileri geliyor. on binlerce kişi evlerini terketti" dedi.

bm askeri bile koruyamıyor

geçen hafta akobo'daki bm üssüne sığınan sivillere saldıran 2 bin kişillik silahlı bir grup saldırmıştı. sayıca az olan barışgücü askerleri silahlı gruba karşı koyamazken, 11 sivil ile 2 barışgücü askeri öldürülmüştü.. 

abd de güney sudan cumhurbaşkanı salva kiir ile darbe girişiminde bulunarak çatışmaların fitilini ateşleyen eski cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar’a “derhal çatışmaları durdurun” çağrısı yaptı.

abd, ülkedeki vatandaşlarını tahliye etmek için de uganda’ya deniz piyadelerini konuşlandırdı.

abd'den tahliye hazırlığı

dünyanın en genç ülkesi güney sudan’da iki büyük etnik grup iktidar savaşı veriyor. cumhurbaşkanı salva kiir'in bağlı olduğu dinka ile görevden aldığı yardımcısı riek machar'ın nuer kabileleri arasında yoğunlaşan çatışmalarda resmi kaynaklara göre 500'den fazla kişi hayatını kaybetti.

ülke genelinde etnik çatışmalardan kaçan çoğunluğu çocuk ve kadın yaklaşık 45 bin sivil, bm yerleşkelerine sığınmış durumda. bm insan hakları komitesi, ülkede 81 bin kişinin evlerinen kaçtığını açıkladı. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;