Afrika

Güney Sudan’da ölü sayısı 500'e çıktı

Birleşmiş Milletler, darbe girişiminin engellendiği ülkede pazar gününden beri süren çatışmalarda ölü sayısının arttığını açıkladı.

Haberin Öne Çıkanları

10 siyasetçi gözaltında

Güvenlik Konseyi toplandı

Ülkede istikrar sağlanamadı

Yaklaşık 8 milyon nüfuslu ülkede 20 bin kişi çatışmalardan mağdur. Yiyecek bulma sıkıntısı başladı. [AFP]

birleşmiş milletler (bm)'e göre, güney sudan'ın başkenti cuba'da cumhurbaşkanı salva kiir'i devirmeye yönelik darbe girişiminin ardından başlayan çatışmalarda yaklaşık 500 kişi öldü, en az 800 kişi de yaralandı.

hükümet, aralarında eski maliye bakanının da olduğu üst düzey 10 siyasetçinin gözaltına alındığını açıkladı.

bm güvenlik konseyi, güney sudan'daki olaylar nedeniyle özel olarak toplandı. zira bm, ülkedeki başlıca iki etnik grup olan dinka ve nuer arasında iç savaş çıkması olasılığından endişeli. bm açıklamasında ülkede sivillerin hedef alınma tehlikesi olduğu vurgulandı.

ancak hükümetin internet sitesinde, çatışmaların etnik gruplarla bir ilgisi olmadığı savunuldu.

bm’ye göre, 20 bine yakın kişi bm misyonuna sığınmış durumda.

başkentte gün batımından şafağa kadar sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.

darbe girişimi engellendi

cumhurbaşkanı salva kiir, yardımcısı riek machar'a sadık bir grup askerin pazar gecesi darbe girişiminde bulunduklarını, ancak girişimlerinin engellendiğini açıklamıştı.

kiir, çatışmaların üniforma giyen kişilerin, eskiden militan bir grup olup şu anda iktidar partisi konumunda olan sudan halk kurtuluş hareketi'nin bir toplantısında ateş açmasıyla başladığını açıklamıştı. bu da ordu içindeki karşıt grupları işaret ediyor.

pazar günü başlayan çatışmalar pazartesi günü hükümetin kontrolü yeniden ele geçirdiğini açıklamasına kadar sürdü.

ama salı günü cumhurbaşkanlığı sarayı yakınlarında ve başkent cuba'nın dört bir köşesinde yeniden silah sesleri duyulmaya başlanmıştı.

hükümet yetkilileri, gizlendiği sanılan cumhurbaşkanı yardımcısı riek machar'ı bulmaya çalıştıklarını söylüyor.

istikrar sağlanamadı

güney sudan 2011'de sudan'dan bağımsızlığını kazanmasından bu yana istikrara kavuşabilmiş değil.

bağımsızlık referandumunun on yıldır süren çatışma ortamını bitirmesi umuluyordu.

petrol zengini ülke gerek etnik gerekse siyasi olarak bölünmüş halde. sınırdaki belirsizlikler ve petrol paylaşımı da sudan ile güney sudan arasındaki önemli sorunların başında geliyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;