Suriye'de iç savaş

Guta bölgesinde yoğun çatışmalar

Suriye’de rejime bağlı ordu birlikleri Şam’ın Guta bölgesine hava ve karadan saldırdı. Bölgede yaşayan binlerce sivil evlerini terk ederek daha güvenli bölgelere kaçmaya çalışıyor.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Rejim uçaklarının bombalaması sonucu birçok ev yıkıldı. [Fotoğraf: AFP]

al jazeera muhabiri sabah saatlerinde savaş uçaklarının şam’a bağlı guta bölgesinin batısına saldırı düzenlediğini söyledi. sivil yerleşim birimlerinin hedef alınması üzerine binlerce suriyeli daha güvenli bölgelere kaçmak için evlerini terk etti.

muhalif kaynaklara göre çıkan çatışmalarda 20 civarında şebbiha üyesi öldürüldü, rejime ait üç zırhlı araç da imha edildi.

suriye haber ajansı, guta bölgesinin batı kesimlerinin helikopterler tarafından varil bombaları ile vurulduğunu duyurdu.  

bölgede bulunan şam ajansı muhabiri hasan taki, rejimin son iki haftadır şam’ın guta bölgesine yönelik saldırılarını arttırdığını söyledi. taki, şam’a bağlı kefersusa semtine de şebbiha milisleri ile askerlerin baskınlar düzenlediğini ve yüzlerce kadın ile erkeği gözaltına aldığını ifade etti.

guta bölgesinde yaklaşık iki aydır hür suriye ordusu (hso) ile rejim güçleri arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

halep’te son durum

halep'te ise muhalifler, rejime bağlı savaş uçaklarının düzenlediği bombalı saldırılarda son 24 saatte ölü sayısının 40’a çıktığını duyurdu.

hayatını kaybeden siviller arasında 11 çocuk da yer alıyor. saldırılarda onlarca kişinin yaralandığını da ifade eden muhalifler, geçici hastanelerdeki imkânsızlıklar nedeniyle büyük sıkıntılar yaşandığını açıkladı.

halep’teki saldırılarda özellikle magarib semti hedef alındı. semtte bulunan ev ve işyerlerinin büyük kısmı varil bombalarıyla vuruldu.

eşrefiyye ve beni zeyd semtleri de bombalanan yerler arasında.

azez bölgesinde bulunan ve hastaların tedavi edildiği bir sağlık merkezi de bombalamalar sonucu kullanılamaz hale geldi.

çatışma ve bombalamalar

muhalifler hama kentinde iki askeri araca düzenlenen saldırıda 10 askerin öldürüldüğünü duyurdu. saldırı kent merkezinin kuzeyinde yer alan tel bızem semtinde gerçekleştirildi. araçların geçişi sırasında yola yerleştirilen bombalar uzaktan kumanda ile patlatıldı.

suriye haber ajansı da hso güçlerinin kente bağlı kanafız kasabasını ele geçirdiğini açıkladı. ajansa göre, kasabada bulunan askeri noktalara saldırılar düzenleyen muhalifler, karargâh olarak kullanılan binaları ve yolların kontrolünü ele geçirdi.

şam’a bağlı askeri birlikler çatışmaların ardından kasaba merkezinden çekilerek dağlık alanda konuşlandı.

humus kentinin rastan kasabası da sabah saatlerinde rejime bağlı savaş uçakları tarafından bombalandı. varil bombaları ile vurulan kasaba da çok sayıda ev ve işyeri isabet aldı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;