Sağlık

Hacı adaylarına MERS uyarısı

Diyanet, hacı adaylarını MERS virüsüne karşı uyardı. Sağlık Bakanlığı'nın broşürlerinde hacca gideceklerin kalabalık ortamlarda maske takması ve ellerini sık sık yıkaması istendi.

Konular: Türkiye, Sağlık
MERS-CoV için koruyucu bir aşı, tedavi edici bir ilaç bulunmuyor. [Fotoğraf: Shutterstock]

son dönemde suudi arabistan'da ortaya çıkan ve arap yarımadası'nda ölümlere neden olan ortadoğu solunum sendromu-koronavirüsü (mers-cov) hastalığına karşı hacılar uyarıldı. sağlık bakanlığı türkiye hudut ve sahiller sağlık genel müdürlüğü'nün hazırlattığı broşürleri, diyanet işleri başkanlığı hacı adaylarına dağıttı.

broşürlerde, genellikle ağır solunum yolu belirtileriyle kendisini gösteren mers hastalığının belirsiz veya hafif belirtilerle seyredebildiği belirtildi. kuluçka süresi 2 gün ile 2 hafta arasında değişen hastalıkta halsizlik, ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük, solunum güçlüğü, kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, kusma ve ishal gibi belirtiler oluyor. ölüm oranı yüksek olan hastalığın özel bir aşısı veya tedavisi yok.

broşürde "salgının görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişiler için risk mevcuttur" ifadesi yer alırken korunmak için şunların yapılması tavsiye ediliyor:

"hasta kişilerden yakın temastan kaçınılmalı, kalabalıkta maske kullanılmalı. kirli ellerle ağız, burun ve göze dokunulmamalı. eller sık sık sabunla yıkanmalı. su ve sabun bulunmazsa el dezenfektanları kullanılmalı. mikroplarla kirlenmiş olma ihtimali olan yüzey ve eşyalar dezenfekte edilmeli. hac ve umre ziyaretine gidenler hayvan pazarlarından, çiftliklerden, çiğ gıda ve sokakta satılan gıdaların tüketiminden uzak durulmalıdır. hacca gidecekler için risk grubunda olanlar (çocuklar, yaşlılar, hamileler, kronik hastalığı bulunanlar vb.) hekime danışarak mevsimsel grip aşısı yaptırmalıdır."

seyahat dönüşü için de, "arap yarımadası'na seyahat sonrası 14 gün içinde ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı gibi şikayetler olursa acilen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. hekime seyahat ve temaslılar hakkında mutlaka bilgi verilmelidir" uyarısı yapıldı.

"tehlike olmayacağını düşünüyoruz"

hac diyanet işleri başkanlığı hac ve umre hizmetleri genel müdürü enver günenç'e göre, suudi arabistan'da korkulacak kadar ciddi bir salgın bulunmuyor. bu sene umreye 400 bin kişinin gittiğini söyleyen günenç şöyle konuştu:

"bu kadar vatandaşımız içinden mers-cov ile ilgili hiçbir vaka olmadı. hac için de böyle olacağını düşünüyoruz. tehlike oluşturmayacağını tahmin ediyoruz. yine de bununla ilgili sağlık bakanlığı ile koordineli şekilde çalışıyoruz. bu hastalıktan korunma yollarıyla ilgili sağlık bakanlığı'nca hazırlanan el broşürü kutsal topraklara gideceklere dağıtıldı. ayrıca hacılarımıza illerde ve ilçelerde sunduğumuz seminerlerde o ildeki sağlık kuruluşuyla koordineli halde genel sağlık kurallarıyla ilgili eğitim verildi, hacı adaylarımız bu konularla ilgili bilgilendirildi."

hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin yolculukları kafileler halinde başlamış durumda. bu sene görevliler dahil 61 bin 300 kişi hacca gidecek.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;