Bilim-Teknoloji

Hacker'lar 300 milyon dolar çaldı

Siber güvenlik firması Kaspersky, hackerların kötü amaçlı yazılımlar kullanarak 30 ülkede 100 finans kurumuna saldırdıklarını açıkladı. Kaspersky, çalınan para miktarının 1 milyar dolara kadar yükselebileceğini belirtti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Hacker'ların 2013'te başlattığı saldırının halen sürüyor olabileceği ifade edildi. [Fotoğraf: Shutterstock]

kaspersky, siber korsanlardan oluşan bir örgütün bugüne kadar tespit edilen en büyük banka soygunlarından birine imza attığını açıkladı. hackerlar küresel çapta gerçekleştirdikleri saldırılarda bankalar ve finansal kurumlardan 300 milyon dolar çaldı.

new york times'ın duyurduğu habere göre, kaspersky kötü amaçlı yazılımlarla yapılan hırsızlığın 2013'e kadar uzandığını belirtti. kaspersky'nin 16 şubat'ta detaylı raporunu sunacağı saldırıların, halen devam ediyor olabileceği belirtildi.

kaspersky lab kuzey amerika yöneticisi chris doggett, new york times'a verdiği bilgide, 'ortaya çıkardıkları saldırının kullanılan taktik ve yöntemler açısından en ileri seviyedeki siber saldırılardan biri olduğunu' söyledi.

kullandıkları kötü amaçlı yazılım sebebiyle 'carbanak cybergang' olarak adlandırılan hacker örgütü, ağırlıklı olarak rusya'daki bankaları hedef aldı. hackerların saldırı düzenlediği diğer bankaların japonya, çin, abd ve avrupa ülkelerini de kapsadığı belirtildi. tüm bu ülkelerden çalınan para miktarı ise en az 300 milyon dolar olarak ifade edilirken, gerçek miktarın 1 milyar dolar olabileceği belirtildi.

saldırı yöntemi araştırılıyor

new york times'da yer alan bilgiler, hackerların saldırıları düzenlemek için banka çalışanlarına kötü amaçlı yazılım içeren e-postalar gönderdiklerini ortaya koydu. birçok banka çalışanı içeriğinden habersiz olduğu veya şüphelenmediği e-postaları açtı ve kötü amaçlı yazılımı yükledi.

ikinci aşamada, hackerlar yazılım aracılığıyla para transferinden veya atm'lerden sorumlu çalışanları tespit etti. çalışanların bilgisayarı ve atm'lerin ekranlarından uzaktan kontrol aracı ile ekran görüntüsü alan hacker'lar, elde ettikleri bilgileri yasadışı para transferi için kullandı.

beyaz saray ve fbi'ın kaspersky tarafından verilen bilgileri değerlendirdiği ve interpol'ün de soruşturma başlattığı belirtildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;