Libya

Hafter için yakalama kararı

Libya'da darbe girişiminde bulunan emekli General Halife Hafter'e bağlı güçlerin Trablus'taki Mitiga Havalimanı'nı bombalamasının ardından Trablus'taki bir mahkeme Hafter için yakalama kararı çıkardı.

Konular: Libya, Ortadoğu
Darbeci emekli general Halife Hafter, Tobruk Hükümeti'ne destek veriyor. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

libya'nın başkenti trablus'un doğusunda bulunan mitiga havalimanı, emekli general halife hafter'e bağlı güçler tarafından iki defa bombalandı.

salı günkü son saldırının ardından trablus'ta bulunan bir mahkeme, hafter hakkında yakalama kararı çıkardı.

yakalama kararı hakkında hafter cephesinden henüz bir açıklama gelmedi. 

bm genel sekreteri: saldırıları durdurun

bm genel sekreteri ban ki-moon trablus'taki saldırıların durdurulması çağrısı yapmış ve tarafları diyaloğa davet etmişti.

ban, "mevcut krizi çözmenin tek yolu diyalogdur" diye konuşmuştu.

hafter'e bağlı güçler havalimanını pazartesi ve salı günü olmak üzere iki defa vurdu. saldırıların ardından konuşan trablus'taki hükümetin başbakanı ömer hasi, "havalimanı saldırılarının yankısı büyük olacaktır" demişti.

anayasa mahkemesi'nin feshettiği tobruk temsilciler meclisi, cuma günü ulusal kurtuluş hükümetinin elinde bulunan havaalanlarının hava sahasını kapatmakla tehdit etmişti. 

libya'nın başkentindeki trablus havalimanı, yazın yaşanan çatışmaların ardından kapatılmıştı. bu nedenle ticari uçuşlar kentin doğusundaki mitiga havalimanı üzerinden yapılıyordu. 

iki ordu, iki parlamento, iki hükümet

2011’de muammer kaddafi’nin devrilmesinin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı libya'da, 25 haziran’da düzenlenen seçimlerden sonra siyasi sahnede büyük değişiklikler oldu ve libya’da iki ordu, iki parlamento ve iki hükümet oluştu.

kaddafi’nin devrilmesinden sonra libya’da ordu standartlarında bir askeri yapı kalmadı ve sahada farklı siyasi ajandaları olan birbirinden bağımsız silahlı milisler hâkim olmaya başladı.

emekli general halife hafter’in zintan merkezli milis gruplarla mayıs ayında başlattığı darbe girişimi, trablus ve misrata'daki silahlı gruplarla ortak hareket eden trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.

bu olayların ardından iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, milli genel kongre'nin desteklediği libya şafağı (fecr) koalisyonu ile tobruk temsilciler meclisi'nin destek verdiği hafter'e bağlı onur operasyonu koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;