IŞİD

Hakan Fidan, Obama'nın danışmanıyla görüştü

Türkiye ve ABD ortak çalışmasıyla, Suriye'deki ılımlı muhalifler eğitilecek. MİT Müsteşarı Hakan Fidan, konuyu Obama'nın danışmanıyla görüşürken ABD Savunma Bakanlığı'ndan bir heyet de önümüzdeki hafta Ankara'ya geliyor.

Uluslararası gazetecilik kuruluşlarına göre Suriye, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli ülkelerinden biri. [Fotoğraf: Al Jazeera]

suriye'deki ılımlı muhaliflerin eğitilmesi konusunda abd-türkiye ortak çalışmasının ayrıntıları belli olmaya başladı. abd'yi ziyaret eden mit müsteşarı hakan fidan, abd başkanı barack obama’nın ulusal güvenlik ve terörle mücadele danışmanı lisa monaco ile görüştü, konuyla ilgili ilk açıklama ise abd dışişleri bakanlığı sözcüsü marie harf'tan geldi. harf, türkiye topraklarındaki bir askeri üste, abd'li ve türk askeri uzmanlar tarafından verilecek eğitime ilk aşamada 2 bin suriyelinin katılacağını belirtti. harf, abd savunma bakanlığı'ndan bir ekibin önümüzdeki hafta ankara'ya yapacağı ziyarette eğitim programının netleşeceğini söyledi.

harf günlük basın toplantısında, abd başkanı barack obama'nın işid’e karşı küresel koalisyon için özel temsilcisi emekli general john allen ile yardımcısı abd dışişleri bakanlığı müsteşar yardımcısı brett mcgurk'ün ankara’daki temasları hakkında da bilgi verdi. allen ve mcgurk’ün, genelkurmay 2. başkanı yaşar güler ile görüştüklerini ve geçen hafta brüksel’de bir araya gelemedikleri ancak şu anda türkiye’de bulunan nato genel sekreteri jens stoltenberg ile görüştüklerini belirtti.

marie harf, allen ve mcgurk’ün ayrıca ankara’dan ayrılmadan önce suriyeli muhaliflerle de buluştuğunu ifade etti. sözcü, büyükelçi mcgurk'ün bir müddet daha bölgede kalacağını da ekledi.

beş konuda görüşme

marie harf, allen ve mcgurk’ün türk muhataplarıyla, türkiye’nin "askeri işbirlik, teröristlerinin finansmanının durdurulması, yabancı savaşçı akışıyla mücadele, insani yardımlar ve işid’in aşırılık ideolojisinin meşruiyetinin kaldırılması" konularında görüştüklerini ifade etti. “iki taraf da türkiye’deki bir milyonu aşkın iraklı ve suriyeli sığınmacıları desteklemede işbirliğine devam etme taahhüdünde bulundu” diyen harf, allen ve mcgurk’ün bu ayın sonuna doğru körfez ülkelerine de gideceğini duyurdu.

abd'li sözcü bir soru üzerine, alen ve mcgurk’ün ankara'daki görüşmelerinde, iki tarafın, işid ile mücadele ve suriye’de devlet başkanı beşşar esed’in meşruiyetini kaybettiği noktasında mutabık kaldıklarını söyledi. “bu askeri kampanyada işid’in arkasından gitmeye odaklandığımızı belirttik. ama suriye’nin geleceğinin nasıl olması gerektiği konusunda mutabıkız” diye konuştu.

beyaz saray'dan aciliyet vurgusu

beyaz saray’dan yapılan açıklamada, irak ve suriye’de işid’e karşı mücadelede türk ordusunun desteğini en kısa sürede almanın önemli olduğunu vurgulandı.

abd başkanı barack obama’nın ulusal güvenlik ve terörle mücadele danışmanı lisa monaco, milli istihbarat teşkilatı (mit) müsteşarı hakan fidan ile suriyeli muhaliflere verilecek askeri eğitim hakkında görüştü.

türkiye’nin irak ve suriye’de devam eden abd öncülüğündeki askeri operasyonlara verdiği desteği öven monaco, işid’le mücadelede kapsamlı bir stratejinin parçası olarak türkiye’nin desteğinin hızlandırılmasının önemine değindi.

lisa monaco, irak güvenlik güçlerinin yanı sıra suriyeli ılımlı muhaliflerin kapasitesinin daha hızlı biçimde inşa edilmesi ile sınır güvenliğinin güçlendirilmesi ve 'suriye'ye ve suriye'den' yabancı savaşçı akışının engellenmesi için daha fazla adım atılması ihtiyacını vurguladı.

"ölüm haberlerinden kaygılıyız"

tampon bölge veya uçuşa yasak bölgeyi şu anda bir seçenek olarak görmediklerini belirten harf, “abd’nin türkiye’nin karadan asker göndermesini görmek isteyip istemediğine” yönelik soru üzerine, “bunun nasıl görünebileceğine dair onlarla görüşmelerimiz var. buna açık olmadığımız yönünde bir işaret vermiyorum, sadece onlarla (türkiye ile) görüşmeler yapıyoruz” dedi.

marie harf ayrıca türkiye'deki kobani'ye destek eylemleriyle ilgili soruya, ölüm haberlerinden kaygı duyduklarını söyleyerek cevap verdi. tarafları şiddetten kaçınmaya ve itidale çağıran harf, her yerde olduğu gibi türkiye’de de ifade ve toplanma özgürlüğünü desteklediklerini söyledi.

“işid misilleme yapabilir”

abd dışişleri bakanlığı, işid’e yönelik hava saldırılarına katılan ülkelere işid tarafından misilleme saldırılar yapılabileceği uyarısında bulundu. bakanlık, başta koalisyon ülkeleri olmak üzere tüm dünya ülkelerini uyardı.

‘dünya çapında uyarı’ başlıklı açıklamada, “işid’e yönelik hava saldırıları başladığından beri, örgütün abd liderliğindeki koalisyona üye ülkelere misilleme saldırıları yapma riski yükseldi” ifadelerine yer verildi.

“işid, hava saldırılarına karşı kendilerine destek vermek için, dünyanın neresinde olursa olsunlar kendi yandaşlarını işid'e destek vermeye çağırdı. özellikle ortadoğu, kuzey afrika, avrupa ve asya başta olmak üzere tüm dünyada abd'ye ve koalisyon ülkelerine karşı misilleme saldırıları olasılığı büyük oranda arttı” açıklaması yapıldı.

abd, suriye ve irak'taki irak şam islam devleti (işid) mevzilerini koalisyon güçleriyle birlikte havadan bombalamayı sürdürüyor.

türkiye'nin işid ile mücadele için üç şartı var. bunlar; uçuşa yasaklı bölgenin ilan edilmesi, güvenli bölgenin suriye tarafında tesis edilmesi ve eğit-donat anlayışıyla sürecin kimlerle nasıl yürütüleceğinin belirlenmesi.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;