Türkiye

'Hâkim kılıklı insanlar'

Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç Bakanlar Kurulu toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. Tahliye krizi ve HSYK'nın üç hâkimi görevden alması hakkında "Tahliye kararları hâkim kılığına girmiş, ayarlanmış kişilerce verildi" dedi.

Konular: Türkiye
Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

başbakan yardımcısı ve hükümet sözcüsü bülent arınç 16:30'da başlayan bakanlar kurulu toplantısına verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtladı. 'paralel yapı' soruşturmaları kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler hakkında yetkisiz mahkemenin tahliye kararı vermesine ilişkin olarak "tahliye kararları hâkim kılığına girmiş, ayarlanmış kişilerce verildi" dedi. hsyk'nın üç hâkimi görevden alması hakkında yorum yapan arınç sözlerine şöyle devam etti: 

"bakanlar kurulu gündeminde ayrıntılı olarak görüşülmedi. yeni hsyk kanunu'nda, yetki gaspında bulunan kişiler hakkında böyle kararlar alınması normaldir. tutuklama ve tahliye ile ilgili kararlar, diğer mahkemelerin yükünü azaltmak ve daha süratlendirmeyi takip etmek üzere sulh ceza hakimliklerine verilmişti. yetkisiz mahkemenin verdiği karar yok hükmündedir. takip edilen yolun ne kadar dolambaçlı olduğu, adeta kumpasa dönüştüğü görülüyor. ... bu belki yargı tarihinde ilk defa görülmektedir. 'ahmet'in vereceği kararı, hiç yetkisi olmayan mehmet'in vermesi gibi' hukukta yetki çalınmasından bahsedilebilir. akla zarar bir iş. olmaması lazım. yani gözükaralığın bu kadarına pes denir."

arınç yaşanan olayın türk yargısı açısından büyük önem taşıdığını da sözlerine ekledi: 

"ama bunu yargıç kılıklı insanların yapması, hakikaten yargıya duyulan güvenin gittikçe dip yaptığı türkiyemizde örnek bir olay olarak anlatılsa da yeri vardır. çok üzgünüm, çünkü bugün anayasa mahkemesi'nin kuruluş yıldönümünde sayın başkan'ı dinlerken ne kadar hoşuma gitti ve ne kadar takdir ettiysem, böyle bir olayın yargı içerisinde yaşanmış olması da aynı şekilde utanç vericidir. bundan dolayı türk yargısı kendisini süratle yenilemeli, bu yıpratılmaya karşı koyabilmelidir."

türk yargısı kendini hızlıca yenilemelidir."

'talimatın pennysilvania'dan geldiği konusunda bilgi sahibi değilim'

olayın 'pennsylvania’dan talimatlı olup olmadığı' sorusu üzerine ise arınç, "onu sayın başbakanımız bir mitingde ifade etti, o konuda yeterli bilgiye sahip değilim ancak bu bilinen iki hakimin, urfa'dakinin yaptığından doğrusu haberim yok, iki hâkimin böyle bir kumpası kurabilmelerinin adeta yukarıdan aşağıya bir irade birliği içerisinde cereyan edebileceğini gösteriyor. ama bu tür bir iddiayı sayın başbakanımız elindeki bilgilerle mutlaka yakınen biliyor ve takdir ediyor. o bilgilere şahsen ben sahip değilim" diye konuştu. 

'bu, 'analık - yavruluk meselesi' değildir'

kktc'de pazar günü yapılan cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan mustafa akıncı görevinin ilk gününde kendini cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'la 'yavru vatan' polemiği içerisine girmesiyle ilgili olarak arınç şu sözleri söyledi:

"kktc varlığını 30 yıldan fazladır devam ettiriyor. meclis başkanlığımdan bu yana özel olarak ilgileniyorum. özellikle son seçimle ilgili şunu söyleyebilirim: bu demokratik bir olgunluktur. kktc’deki seçimlerde yüzde 65 civarında katılım oldu. yüzde 60’ın üzerinde bir oyla akıncı’yı seçmişler. biz kktc’nin içişlerini karışmasıyız. doğrudan veya dolaylı hiçbir müdahalemiz olmadı. kktc’liler kendileri için en iyiyi tercih eder. kıbrıs seçmenine hiçbir telkinde bulunmadık. kktc ile türkiye ilişkilerini anavatan ve yavru vatan şeklinde değerlendiren olmuştur. ancak bu analık-yavruluk değil de ilişkilerin derinliğini ifade eder. bundan da kimse gocunmamalı."

'sayın akıncı'ya saygı duymak gerekir'

akıncı'nın yorumlarına da saygı duyulması gerektiğini söyleyen arınç, "ilişkilerin daha dürüst, daha sağlıklı olması için yollar aranabilir diyebiliriz. sayın akıncı etkin bir isimdir ve bugüne kadarki en yüksek oy oranıyla seçilmiştir. sayın cumhurbaşkanı ile sayın akıncı’nın samimiyetini de biliyorum. bu bağlamda yavru vatan - anavatan sözcüklerinin eleştirilecek bir yeri yok. ama sayın akıncı bu tanımlamaya başka bir boyut getirecekse buna da saygı duymak gerekir. artık kktc’ye götürülen su sayesinde kktc'nin sadece kendine yetecek kadar değil güney kıbrıs’a verecek kadar suyu var. tabii elektrik ve birçok alanda da yardım yapıldı. elbette daha iyi işbirliği imkânlarını aramalıyız. başka ülkelerle işbirliğimiz kktc'yle işbirliğimize benzemez" diye ekledi.

'dünya türkiye'nin noktasına gelecek'

1915 olaylarının bakanlar kurulu'nun gündeminde yer almadığını söyleyen arınç, "konu görüşülmedi, gündemimizde yoktu. beklediğimizden daha sivri açıklamalar yapıldı. ama açıklamalar hükümetler arası ilişkileri bitirmez. yeni bir tedbir söz konusu değil. dünya dursa da türkiye’nin soykırım işlemediğini söyleyeceğiz ve dünya da bu noktaya gelecektir elbet bir gün" yorumunda bulundu.

'suriye'deki türkmenlere yardım devam ediyor'

suriye türkmenlerine yönelik saldırıların kamuoyuna yeteri kadar yansımadığının söylenmesi ve bunla ilgili bir çalışma olup olmadığı sorusu üzerine arınç, “suriye’deki türkmen kardeşlerimize her konuda yardımlarımız devam ediyor. bunların kamuoyunda konuşulması doğru değil. unutmayın mit tırları belli bir amaçla basılmıştı. mahkeme süreci devam eden konuda konuşmak istemiyorum ama o kardeşlerimiz türkiye’nin onların yanında olduğunu biliyor. biz uluslararası merkezleri harekete geçirmek suretiyle onların yanındayız” diye konuştu.

son bakanlar kurulu toplantısı

arınç, 62. hükümetin "muhtemelen" son bakanlar kurulu toplantısını gerçekleştirdiklerini belirterek, "acil bir durum olmadıkça bakanlar kurulumuz seçime kadar toplanmayacaktır" dedi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;