Kürt sorunu

"Hakkari'de şok hâli yaşanıyor"

Hakkari'de sivil toplum kuruluşları, il merkezinin Yüksekova'ya taşınması kararını protesto etti. Valilik önünde basın açıklaması yapan Mazlum Der Hakkari Şube Başkanı Şen, kentte 'şok halinin yaşandığını' savunup halkın göç etmek zorunda kalacağını söyledi.

[Fotoğraf: AA]

hakkari ticaret ve sanayi odası, mazlum der ve hakkari serbest muhasebeci mali müşavirler temsilciliği öncülüğünde, tso toplantı salonunda bir araya gelen grup, il merkezinin yüksekova'ya taşınmasını tartıştı. gruptakiler, vali ile görüşme, evlere ve iş yerlerine satılık ilanları asma, imza kampanyası başlatma ve belirlenen heyetin, cumhurbaşkanı ve başbakan ile ilgili bakanlıklarla görüşmesine karar verdi.

toplantının ardından gruptakiler, konak caddesi üzerinde bulunan valiliğe yürüdü. valilik yakınında polisler tarafından durdurulan grup, burada basın açıklaması yaptı.

basın açıklamasını okuyan mazlum der hakkari şube başkanı cengiz şen, kent merkezinin taşınması durumunda halkın iş yerlerini kapatacağını ve göç etmek zorunda kalacağını söyledi.

şen, cumhurbaşkanı ve başbakanın hakkari merkezinin taşınması kararını kamuoyuyla paylaştığı günden bu yana, ilde büyük bir infial ve şok hali yaşandığını savundu.

'satılık şehir hakkari'

hakkarililere sorulmadan alınan bu kararın, hangi gerekçelerle ve nasıl alındığını bilmediklerini belirten şen, şöyle konuştu:

"1936'dan beri il olan kenti 80 kilometre uzağa taşımaya kalkışmanın yaratacağı mağduriyet ve travmanın farkında mısınız? hakkari kent merkezi kamu idari yapılanması ve kamu yatırımlarıyla ayakta durmaktadır. kent merkezi taşındığında hakkari halkı iş yerlerini kapatacak ve göç etmek zorunda kalacaktır. hakkarililer olarak bu kararın güvenlik gerekçesiyle alındığını düşünmekteyiz. eğer güvenlik gerekçesi ile bu karar alınmamışsa rize'nin, artvin'in, tunceli, bayburt, gümüşhane'nin de taşınması gerekmez mi size soruyoruz. devletimizin bundan sonraki politikası şehir merkezlerinin taşınması mıdır? hakkari'nin il olarak kalmasını talep etmenin dışında, yüksekova'nın il olmasına karşı değiliz. gerekçesi ne olursa olsun eğer devlet yüksekovayı il yapmak istiyorsa, bunu hakkari'yi yıkmadan yapsın. biz bu kenti seviyoruz. bu kentte yaşamaya devam edeceğiz. lütfen kararınızı geri çekin. aksi takdirde yoksul kentimizin daha da yoksullaşacağı bu durum karşısında hakkari'de kalmanın hiçbir anlamı ve imkanı kalmayacaktır."

yapılan açıklamanın ardından kanat önderleri ve stk'lardan belirlenen heyet, vali canbolat ile görüşmek üzere valilik binasına geçti.

öte yandan kentin değişik caddelerine, "satılık şehir hakkari' pankartları asıldı.

kaynak: aa
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;