Suriye'de iç savaş

Halep'te insani yardım koridoru çağrısı

Halep'te bombardıman ve zehirli klor gazı saldırıları devam ederken halk 'insani yardım koridoru' çağrısı yaptı.

suriye'de yaklaşık üç aydır rejim ablukası ve yoğun bombardıman altında yaşam mücadelesi veren halepliler, uluslararası topluma ve birleşmiş milletler'e insani yardım koridoru açılması, bunun mümkün olmaması halinde ise havadan yardım ulaştırılması çağrısı yaptı. 

halep’te muhaliflerin elindeki bölgelerde faaliyet gösteren il sağlık müdürlüğü, eğitim müdürlüğü, sivil savunma müdürlüğü ve çok sayıda aktivist, ortak açıklama yaptı. açıklamada, "yakıt, sağlık malzemesi, su deposu, elektrik, hastane, okul ve sivil savunma gibi temel ihtiyaç ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanacağı, silahlardan arındırılmış bir insani yardım koridorun açılmasını talep ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.

özellikle bm'nin denetiminde olması istenen böyle bir koridorun açılmaması halinde ise insani yardım ulaştırılması için rejimin ikna edilmesi ya da havadan yardım atılması çağrısında bulunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"bizler havadan atılan yardımlara açığız. zaten suriye'de halep'ten çok da uzakta olmayan, abd liderliğindeki koalisyonun savaş uçakları mevcut."

klor gazı saldırısı

rejimin halep’in doğu bölgelerine yönelik bombardımanı devam ediyor. son 24 saatte düzenlenen hava saldırılarında 6 sivil öldü onlarca kişi de yaralandı. muhalifler, rejimin zehirli klor gazını bir kez daha kullandığını söyledi. ard el hamra ve cezmati bölgelerini hedef alan klor gazı yüklü bombalar sonucunda aralarında çocukların da olduğu 13 kişi etkilendi.

halep'teki sivil savunma yetkililerinden babiris meşal, orduya ait bir helikopterin çevreye yayılan klor gazından bölge sakinlerinde kusma, nefes darlığı ve baş dönmesi gibi belirtiler gözlemlendiğini kaydetti.

rusya ve rejimin şiddeti tırmandığı son 10 günde halep kent merkezinin doğusunda 361 sivil hayatını kaybetmiş, bin 210 sivil yaralanmıştı.

kaynak: al jazeera ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;