Suriye'de iç savaş

Halep'te ölüm, Lazkiye'de çatışma

Türkiye sınırındaki Keseb ile Suriye'de Esed'in kalesi olarak bilinen Lazkiye arasında kalan stratejik 45 Tepesi, rejim ile muhalifler arasında sıkça el değiştiriyor. Rejim, bölgeye asker takviyesi yaparken, Halep'i ise varil bombalarıyla vuruyor.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Rejime ait savaş uçakları Halep kentini bombaladı. [AP]

rejime bağlı savaş uçakları muhaliflerin kontrolünde bulunan halep kentinin doğusunu varil bombaları ile vurdu. saldırıda muhalif kaynakların aktardığına göre 14 sivil hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

muhalifler vurulan bölgelerde isabet alan ev ve işyerlerinin enkazında hala çok sayıda kişinin olduğunu ve zor şartlarda onlara uluşmaya çalışıldığını duyurdu.

yaralılar çevre bölgelerde bulunan hastanelere naklediliyor.

muhalifler uluslararası toplumdan artık rejimin varil bombalarıyla yaptığı katliamların durdurulması için adım atmasını istedi.

al jazeera muhabirine göre, ilaç ve tıbbi donanım eksikliği nedeniyle müdahale edilemeyen birçok yaralı hayatını kaybetti. alt yapısı tamamen çöken halep’te özellikle çocuklarda ateşli hastalıklar ölümlere neden oluyor. savaşta ailesini kaybeden yüzlerce çocuk ilkel şartlarda kentte hayatta kalma mücadelesi veriyor.

ölü sayısı her saat artıyor

rejim güçleri, başkent şam'ın duma, dareya, haresta ve cobar bölgelerine de havan topu ve roketlerle saldırdı. muhaliflerin kontrolündeki bölgelere düşen bomba ve roketler çok sayıda yerleşim yerinin yıkılmasına neden oldu.

suriye insan hakları örgütü (snhr), rejime bağlı güçlerin kara ve havadan düzenlediği saldırılarda şam'ın kasabalarında 31, halep'te 14, idlib ve humus'ta 10'ar, haseke ve hama'da 5'er, lazkiye ve dera'da ikişer olmak üzere 79 kişinin hayatını kaybettiği duyurdu.

lazkiye’deki çatışmalar

lazkiye’ye bağlı cebel türkmen bölgesinde 21 mart’tan buyana muhalifler ile rejim güçleri arasında yaşanan çatışmalar şiddetlenerek devam ediyor.

al jazeera’nın bölgedeki kaynaklarına göre, rejim havadan ve karadan dağlık bölgede bulunan muhalif noktaları sürekli bombalıyor.

muhalifler ise kente yaklaşık 45 km uzaklıktaki bölgede bulunan rejime ait karakollara saldırılarını yoğunlaştırdı. lazkiye’ye girebilmek için dağlık kesimde bulunan bu karakolların ele geçirilmesi gerekiyor. çünkü rejim güçlerine bu noktalardan mühimmat ve gıda takviyesi yapılıyor.

bölgede bulunan 45 tepesini 25 mart’ta ele geçiren muhalifler, rejime bağlı savaş uçaklarının yoğun bombardımanı sonucu tepenin eteklerine çekilmek zorunda kaldı. tepenin etrafını elinde tutan muhalifler ile rejim güçleri arasında çatışmalar devam ediyor.

rejim stratejik öneme sahip tepeyi tekrar ele geçirmek için karadan da saldırı düzenledi. tepenin yamacından geçen ve lazkiye’nin akdeniz sahiline doğru ilerleyen karayolunun kontrolü ise hala muhaliflerin elinde.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;