Suriye'de iç savaş

Halep'te siviller bölgelerini terk etmiyor

Rusya'nın, Halep kent merkezinde muhaliflerin denetimindeki bölgenin boşaltılması için verdiği süreyi uzatmasına rağmen, Halepliler yerlerini terk etmiyor.

Halep'in Şaar mahallesinde siviller kentin boşaltılmasına karşı eylem düzenledi. [Fotoğraf: Reuters]

suriye'de esed rejiminin kuşatmasındaki doğu halep'te yaşayan halk, rejim ve rusya'nın şiddetli hava saldırıları tehdidine rağmen yerlerini terk etmedi. halep kent merkezinin doğusunu aylardır savaş uçaklarıyla yoğun şekilde vuran rusya, silahlı muhaliflerin ve sivillerin rejim kuşatmasındaki kenti boşaltarak idlib'e çıkmaları için perşembe günü tek taraflı ateşkes başlatmış, siviller için 6, silahlı gruplar için 2 tahliye koridoru oluşturduğunu duyurmuştu. rusya, perşembe günü başlattığı insani ateşkesin 8 saatlik olduğunu açıklamış, ardından bu süreyi 3 saat uzatmıştı. 

ateşkesi 24 saat daha uzatan rusya cuma günü muhaliflerin ateşkese bağlı kalması kaydıyla bu molanın pazartesi'ye kadar süreceğini açıkladı. tüm bu uzatmalara rağmen rusya'nın ilân ettiği güvenli koridorlardan çıkışlar olmadı. halep'teki muhalifler ve siviller yerlerini korudu.

"insani koridorlar açılmadı"

bustan el kasr semtindeki dükkân sahiplerinden muhammed said, ''insani koridor açıldığı haberlerine itibar etmeyin. rejim havadan broşürler attı. ama 6 yıldır yalan söylüyor. halep halkı olarak kentte kalıyoruz. terk edip gitmeyeceğiz'' dedi.

meşhed mahallesinde öğretmenlik yapan ahmed rifai de, ''kenti terk etmeyi kabul etmiyoruz. bu kent bizimdir. muaddamiye ve darayya'da ne olduğunu gördük. bm vasıtasıyla rejim ve rusya halkı tehcir etti. çıktıkları yerlere iran ve iraklı şiiler yerleşiyor. kanımızın son damlasına kadar buradayız. onlara bırakmayacağız'' diye konuştu.

ailesiyle salahaddin semtinde yaşan 10 yaşındaki halid el ömer adlı çocuk da beklentisini, ''biz kuşatmasının kalkmasını ve insani yardım girmesini istiyoruz. bu hava saldırıları da dursun" şeklinde özetledi. 

öte yandan özgür suriye ordusu'nun halep saha komutanı yasin files, rusya'nın insani koridorlar açtığı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. files, "bustan el kasr geçişinden konuşuyorum, rusya'nın geçit açtığı iddiası yalan. geçiş olacağını söyledikleri yeri perşembe'den beri top ve füzelerle vurdu. hatta rejim güçleriyle aramızda bu nedenle çatışma çıktı. hiçbirimiz buradan çıkmıyoruz" açıklamasını yaptı. esed rejimi, bu çatışmaların şam'ın fethi cephesi, eski adıyla nusra cephesi'nin açtığı ateşle başladığını öne sürmüştü.

rusya dışişleri bakanı sergey lavrov öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, muhaliflerin sivillerin çıkışını engellediğini öne sürse de, onlar eyleme geçmediği sürece hava saldırılarına verilen arayı uzatmaya hazır olduklarını ifade etmişti.

yaralıların tahliyesi yapılamadı

birleşmiş milletler (bm) insani işler koordinasyon ofisi sözcüsü jens laerke ise, bm cenevre ofisi'nde halep'le ilgili düzenlediği basın toplantısında, kentteki yaralıların tahliye edilemediğini söyledi.

"halep'in doğusunda yaralı ve hastaların tıbbi tahliyesinin planlanlanmasına rağmen güvenlik gerekçesiyle maalesef bu sabah tahliye işlemi başlayamadı" diyen laerke, bm'nin tıbbi tahliye için hazır olduğunu belirtti.

çatışan taraflara tıbbi tahliye için gerekli şartların oluşturulması çağrısı yapan laerke, "bm, halep'in doğusundaki insanlara temmuz ayının başından beri insani yardım ulaştıramadı" ifadesini kullandı.

halep için mutabakat

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan çarşamba günü yaptığı açıklamada, salı akşamı telefonda görüştüğü rus lider vladimir putin'le halep için yaptıkları 'mutabakatı' anlatmıştı. rusya'nın bombardımanlarını durdurduğunu söyleyen erdoğan, "nusra'nın orayı terk etmesi noktasında ricaları oldu. arkadaşlarımıza bu konuda gerekli talimatı verdik, onlar da bu çalışmayı yapmak suretiyle, 'el nusra'yı halep'ten çıkarmak ve halep halkının bu noktadaki huzurunu sağlamak için bir çalışmanın içerisinde olalım' diye aramızda böyle bir mutabakatı görüştük" demişti.

kaynak:aa, reuters, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;