Suriye'de iç savaş

Halep'te yeni cephe

Suriye’de muhalifler Halep ve Şam'da iki yerleşim biriminin kontrolünü ele geçirdi. Deyr Ez Zor kentindeki Cafra petrol sahasında ise Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tarafından idam edilmiş 30 cesede ulaşıldı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Halep ve çevresinde rejimin düzenlediği saldırılarda birçok muhalif yaralandı.[AFP]

halep kentinde bulunan al jazeera muhabiri muhaliflerin kentte rejime karşı yeni bir cephe açtığını söyledi. hava kuvvetleri'ne bağlı istihbarat binasına saldıran muhalifler bu bölgede bulunan yapı ve maliye bakanlığı'na ait binaları ele geçirdi.

bunun üzerine rejime bağlı helikopterler bölgeyi varil bombaları ile vurdu. muhabire göre zehra bölgesinde düşen varil bombaları rejimin bir binasına isabet etti. saldırıda rejim, kendisine bağlı 20 askeri öldürdü.

kentin imarat semtinde de yoğun çatışmalar devam ediyor. hür suriye ordusu (hso) şeyh said mahallesi'nde rejime bağlı askeri noktalara saldırı düzenledi. ele geçirilen askeri noktada bulunan çok sayıda asker hayatını kaybetti.

esed’e bağlı savaş uçakları ise halep kentinin azze bölgesinde bulunan sivil yerleşim bölgelerini bombaladı. saldırıda 10 kişi öldü, 20’den fazla kişi de yaralandı. muhalif kaynaklara göre ölenlerden ikisi çocuk. saldırıda ayrıca birçok ev isabet alarak kullanılamaz hale geldi.

şam kırsalında çatışmalar

başkentin batısında bulunan dinun bölgesinde yaşanan çatışmaların ardından muhalifler bir karakolu ele geçirdi. bölgenin diğer bir yerleşim birimi kısah’a, şam’a bağlı ordu birlikleri havan topu ile saldırı düzenledi. bölgede bulunan al jazeera kaynaklarına göre saldırıda bir ev isabet aldı. evde bulunan biri çocuk iki kişi öldü.

şam’ın doğu guta bölgesinde de muhaliflerin aktardığına göre çatışmalar devam ediyor. rejim birlikleri bölgede muhaliflerin kontrolünde bulunan bölgelere bir hafta önce saldırı düzenledi. fakat muhaliflerin direnişi nedeniyle hala bölgeye girilemedi.

son 24 saatte 89 kişi öldü

suriye insan hakları örgütü (snhr), rejim güçlerinin düzenlediği operasyonlarda başkent şam'a bağlı kasabalarda 30, humus'ta 20, halep'te 10, haseke'de 5, hama, dera ve deyr ez zor'da 5'er, idlib'te 4, kuneytra ve suveyda'da ikişer, lazkiye kentinde bir olmak üzere toplam 89 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. 

işid 30 kişiyi idam etti

deyr ez zor kentinin cafra petrol sahasında kafalarına ateş edilerek öldürülmüş 30 kişinin cesedi bulundu.

suriye yerel koordinasyon komitesi (lcc) olayı “katliam” olarak nitelendirerek, işid’i sorumlu tuttu.

suriye genel devrim konseyi (srgc) ise, kente bağlı elbu kemal kasabasının büyük bölümünün hso’nun kontrolüne geçtiğini, işid ile çatışmaların devam ettiğini duyurdu.

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;