Haber

Halid Meşal koltuğunu korudu

Hamas'ın sürgündeki lideri, Türkiye'nin de desteğini alarak yeniden hareketin Siyasi Büro Şefi seçildi.

Haberin Öne Çıkanları

1995'den beri görevde

Doha'da yaşıyor

Yardımcıları Heniye ve Ebu Merzuk

Meşal, bir yıldan uzun süredir Katar'ın başkenti Doha'da yaşıyor. [AA]

filistin direniş hareketlerinden hamas'ın siyasi büro şefi değişmedi. halid meşal, mısır'ın başkenti kahire'de yapılan son seçimle koltuğunu korudu.

dört dönemdir görevde olan meşal pazartesi akşamı basına kapalı yapılan seçimde türkiye, mısır ve katar'ın da desteğini alarak seçimi kazandı.

hamas kaynaklarının al jazeera'ya verdiği bilgiye göre, gazze'deki filistin hükümeti başbakanı ismail heniye ve hamas siyasi büro şefi yardımcısı musa ebu merzuk, yeni dönemde meşal'in yardımcılığını yürütecek.

56 yaşındaki meşal, 1995’ten bu yana hamas'ın siyasi büro şefi.

hamas ise 2007'den bu yana filistin'in gazze şeridi'ni kontrol ediyor.

uzun yıllar suriye’nin başkenti şam’da sürgünde olan meşal, bu ülkedeki isyan sonrası şubat 2012'de katar'ın başkenti doha'da yaşamaya başlamıştı.

uzlaşma umudu

meşal’in yeniden göreve seçilmesi, gazze’deki hamas yönetimi ile filistin yönetimi lideri mahmud abbas arasında bir süredir kesintiye uğrayan uzlaşma sürecini yeniden devreye sokabilir.

uzlaşma yanlısı olan ve bu konuda girişimlerde de bulunan meşal, gazze’deki tutucu gruplar tarafından engellenmişti.

söz konusu gruplar olası bir birleşmenin abbas’ın elini güçlendirmesinden ve hamas’ı zayıflatmasından endişe ediyor.

abbas ve meşal geçen yıl batı şeria ve gazze’de yönetimi ele alacak bir teknokrat hükümetin kurulması için anlaşmaya varmış ve hükümete abbas’ın liderlik etmesi kararlaştırılmıştı. geçici hükümetin genel seçimlere giden yolu açması da planlanmıştı. ancak her iki taraftan da gelen sert muhalefet nedeniyle anlaşma hayata geçirilememişti.

barış girişimleri sonuçsuz

filistinliler, 1967 yılında israil tarafından işgal edilen batı şeria, doğu kudüs ve gazze’nin dahil olduğu topraklarda bağımsız bir devlet kurmak istiyor. yaklaşık 20 yıldır süren israil-filistin müzakerelerinde bir türlü sonuç elde edilemiyor.

görüşmelerin son turu 2010'da israil’in batı şeria’da israilliler için kurduğu yerleşim birimlerinin inşaatına yeniden başlamasıyla çıkmaza girmişti.

filistin’in bm’de tam üyelik arayışı da düğümün büyümesine neden olmuştu.

son olarak, kasım 2012'de israil'in hamas'ın askeri lideri ahmed caberi'yi hava saldırısıyla öldürmesinin ardından taraflar arasında 167 kişinin öldüğü karşılıklı çatışmalar yaşanmış ve sekiz günün ardından, ateşkes ilan edilmişti.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;