Mısır Seçimleri

Halk Tahrir'de bekliyor

Mısır'da cumhurbaşkanlığı yarışının kesin sonuçlarının açıklanmaması üzerine binlerce kişi başkent Kahire'de bir araya geldi.

Haberin Öne Çıkanları

Mursi'ye destek

Karara tepki

'Tarih belirsiz'

Tahrir Meydanı'nda üç gündür kamp kuran göstericiler cuma namazını güneşten korunmak için kurdukları tentelerin altında kıldı. [AFP]

mısır’da yönetim karşıtları, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından belirsizliğin sürmesi nedeniyle başkent kahire’de protesto gösterisi düzenliyor.

seçim komisyonunun kesin sonuçları açıklamasını erteleme kararını protesto eden göstericiler, yüksek askeri konsey’in iktidarı devretmesini ve seçim kurulunun müslüman kardeşler’in adayı muhammed mursi’nin zaferini ilan etmesini istiyor.

meydanda mübarek döneminin başbakanı ve cumhurbaşkanlığı yarışında mursi'nin rakibi olan ahmed şefik aleyhine sloganlar atılıyor.

tahrir’de perşembe akşamından bu yana kamp kuran göstericilerden bazıları oturma eylemi düzenlerken, muhaliflerin geçiş dönemi tamamlanana kadar belirli aralıklarla gösterilere devam etmesi bekleniyor.

mısır’da seçim komisyonu, yapılan itirazları gerekçe göstererek perşembe günü cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarının resmen açıklanmasını erteledi. komisyonun daha önce yaptığı açıklamaya göre, kesin sonuçlar perşembe günü açıklanacaktı. al jazeera'ye konuşan yargı kaynakları kesin sonucun cumartesi günü açıklanabileceğini söyledi.  

mısır'da hüsnü mübarek'in 30 yıllık yönetimi ardından yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna kalan müslüman kardeşlerin siyasi kanadı olan hürriyet ve adalet partisi adayı muhammed mursi ile eski rejimin son başbakanı ahmet şefik arasındaki seçim, 16-17 haziran tarihlerinde gerçekleştirilmişti. 

öte yandan devrik lider hüsnü mübarek rejiminin başbakanlarından ahmed şefik, mursi’ye meydan okudu ve düzenlediği basın toplantısında seçimin galibi olduğundan emin olduğunu söyledi.

çok sayıda itiraz

komisyon üyesi hatem bicato, düzenlediği basın toplantısında, sonuçların açıklanmasının belirlenmeyen bir tarihe ertelendiğini, ikinci turda yarışan iki adayın da birçok bölgede sonuçlara itiraz ettiğini kaydetti.
 
ikinci turda yarışan adaylar muhammed mursi ve ahmed şefik'in avukatlarının, komisyona dört yüz civarında şikayet dilekçesi verdiklerini anlatan bicato, sonuçların bütün bu itirazlar değerlendirildikten sonra açıklanabileceğini ifade etti. 
 
ancak basın toplantısında net bir tarih vermeyen bicato, mısır’ın resmi gazetesi el ahram’a sonuçların cumartesi ya da pazar günü açıklanabileceğini söyledi.
 
ahmed şefik’in avukatları, bazı seçim merkezlerine gönderilen oy pusulalarının önceden muhammed mursi’nin lehine işaretlendiğini belirtmişti. mursi’nin avukatları ise şefik’i oyları satın almakla ve listeleri oy vermesi yasak askerlerle ölülerin isimlerini ekleyerek değiştirmekle suçlamıştı. 
 
pazar günü sona eren iki günlük oy verme işleminin sonunda mursi’nin grubu adayın oyların yüzde 52’sini aldığını belirtmişti. şefik’in grubu ise oyların yüzde 51,5’ini aldığını açıklamıştı. bağımszı yargıçlardan oluşan bir grup ise seçimi mursi’nin kazandığını duyurmuştu. ancak, şefik’in grubu bu kişileri müslüman kardeşlerle ilişkili olmakla suçlamıştı.
 
'askeri yönetimin tezgahı'
 
müslüman kardeşler bunun sivil bir cumhurbaşkanının göreve gelmesini engellemek için kurulan bir ‘tezgah’ olduğunu, mursi kazanan taraf ilan edilse bile görevini gerektiğini gibi yerine getirememesi ve yetkilerinin kısıtlanması için her türlü çabanın gösterileceğini iddia ediyor. 
 
hap icra komitesi üyesi ferid ismail de yüksek askeri konsey'in yönetimi daha önce vadettiği gibi ay sonunda yeni cumhurbaşkanına devredeceğini düşünmediklerini söyledi.
 
ismail parti içinde düzenledikleri toplantıyla böylesi bir ihtimale karşı alınacak tedbirleri görüştüklerini belirtti.

perşembe günü insan hakaları  izleme örgütü askeri yönetimin iktidarı sivillere geçirme konusunda verdiği sözle ilgili kaygıları olduğunu dile getrirmişti.

örgütün orta doğu direktörü joe stork, “generallerin yetkilerini sürekli artırması ve sivilleri yargılaması hüsnü mübarek dönemindeki yetkilerinin de ötesine geçmekte” diye konuşmuştu. 

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;