Türkiye

Halkalı'da inşaat işçilerinden eylem

İstanbul Halkalı'da bir site inşaatında çalışan işçiler eylem yaparak çalışma şartlarını protesto etti. İşçiler bir yolu trafiğe kapattı, inşaat malzemelerini yaktı.

Konular: Türkiye

halkalı'da bir site inşaatında çalışan işçiler eylem yaptı. çalışma şartlarının kötü olduğunu öne süren işçiler öğle saatlerinde iş bıraktı. şantiye önünde toplanan işçiler sloganlar atarak çalışma şartlarını protesto etti. yolu trafiğe kapatarak inşaat malzemelerini yakan işçiler bir süre sonra toplu halde şantiye içerisine girdi.

eylem üzerine bölgeye çok sayıda çevik kuvvet polisi ve toma (toplumsal olaylara müdahale aracı) gönderildi.

itfaiye ekipleri yakılan inşaat malzemelerini söndürerek yolu trafiğe açtı. bir polis helikopteri de şantiye üzerinde uçarak çevreyi kontrol etti.

yaşadıkları olumsuzluklara çare bulamadıklarını belirten işçiler, "biz bu şartlarda çalışmak zorunda mıyız? yemeklerimizden böcek ve kurt çıkıyor. hepimiz sağlık sorunları yaşıyoruz. enfeksiyon nedeniyle hastanelere gitmek zorunda kalıyoruz. doğru, dürüst tuvaletimiz bile yok. maaşlarımızı düzenli alamıyoruz" dedi.

işçilerin eylemi yaklaşık üç saat sürdü.

inşaat sahibinden açıklama

inşaatın sahibi şirket tema istanbul, olaylar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

açıklamada yaklaşık 4 bin kişinin çalıştığı tema istanbul şantiyesinde iş sağlığı ver güvenliğine dair gerekli tüm tedbirlerin alındığı söylendi. şantiyede, işçilerin çalışma şartları kadar yaşam ve dinlenme şartlarına da büyük önem verildiğinin altı çizildi.

tema istanbul’un açıklamasında işçilerin şikâyetinin merkezinde yer alan yemek konusunun çözülebilecek bir sorun olduğu vurgulandı. yemekhanelerin yeterli büyüklükte olduğu, her vardiyaya göre yemek çıktığı ifadeleri yer aldı. idari ve şantiye yönetiminin de aynı yemekleri yediği belirtildi.

işçilere barınma, banyo, tuvalet gibi temel ihtiyaçların yanı sıra çamaşır yıkama vb. gibi olanakların da sunulduğu ifade edildi.

tema istanbul projesinde işçilerin, taşeronların ve tüm ilgili birimlerin ödemelerinin düzenli ve zamanında yapıldığı vurgulandı.

‘işçi temsilcileriyle görüştük’

tema istanbul’dan yapılan açıklamada şantiye yetkilerinin, taşeronlar ve işçi temsilcileriyle sorunları çözmek için görüştüğü belirtildi.

tema istanbul’un açıklamasına göre “sorunların sadece yemeklerle ilgili şikâyetler ve kafeteryada sigara satışı olmaması dar bir bölümle sınırlı kaldığı tespit edildi.”

açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“işçi yetkilileri, bu şikâyetlerin dışında kimi kişisel iddialar arasında yer alan diğer sorunların ise olmadığını dile getirdiler. tema istanbul şantiyesinde sunulan olanakların ve standartların benzerlerine göre yüksek olduğunu belirttiklerini, 7/24 sıcak suyun bulunduğu banyo ve tuvalet imkânının yeterli miktarda olduğunu belirttiler. ayrıca ödeme konusunda da tema istanbul’da herhangi bir sıkıntı yaşanmadığı da işçi temsilcileri ile yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlar arasında yer aldı.” 

kaynak: dha

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;