Türkiye

Halkbank: Tutuklama gerekçesi 17-25 Aralık iddiaları

Halkbank, Uluslararası Bankacılıktan Sorumlu Genel Müdürü Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de gözaltına alınmasıyla ilgili yeni bir açıklama yaptı. Açıklamada "Gözaltına alınma gerekçesi olarak ifade edilen iddiaların, 17-25 Aralık 2013 tarihlerinde ortaya atılan ve bankamızla hiçbir ilgisi olmayan iddialardan oluştuğu, bu girişimin de o dönemde FETÖ tarafından ülkemize yönelik yapılan hain saldırının bankamızı hedef alan ekonomik-finansal halkası olduğu aşikardır" dedi.

halkbank, bankanın uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı mehmet hakan atilla'nın abd'de tutuklanmasına ilişkin, "gözaltına alınma gerekçesi olarak ifade edilen iddiaların, 17-25 aralık 2013 tarihlerinde ortaya atılan ve bankamızla hiçbir ilgisi olmayan iddialardan oluştuğu, bu girişimin de o dönemde fetullahçı terör örgütü (fetö) tarafından ülkemize yönelik yapılan hain saldırının bankamızı hedef alan ekonomik-finansal halkası olduğu aşikardır." açıklamasında bulundu.

bankadan yapılan yazılı açıklamada, son günlerde muhtelif basın yayın organlarında bankanın güven ve itibarını sarsıcı, kamuoyunu ve yatırımcıları yanıltıcı nitelikte haberlere yer verildiği  belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"öncelikle bilinmelidir ki; bankamız tüm iş ve işlemlerinde ulusal ve uluslararası düzenlemelere her zaman tam bir şekilde uymakta, paydaşlarının, iş ortaklarının ve mevduat sahiplerinin haklarının korunması için tüm tedbirleri almaktadır. bankacılık hizmetini sunarken mevcut düzenlemeler ve diğer tüm bankalarca bilinen ve izlenen dış ticaret uygulamaları dışında hiçbir mekanizma, yöntem veya sistem kullanılmamaktadır. yapılan tüm dış ticaret işlemleri ve para transferleri açık, şeffaf ve sistem üzerinde ilgili otoritelerce izlenebilir durumdadır.

bankamızın tüm iş ve işlemleri, ulusal ve uluslararası bağımsız denetim kuruluşlarınca düzenli olarak denetlenmektedir. ilgili döneme ilişkin yapılan denetimlerde dış ticaret işlemleri de dahil bankacılık hizmetlerimizin hiçbirisinde uluslararası bankacılık kurallarına ve hukuka aykırılık tespit edilmemiştir. herhangi bir ülkeyle ilgili olarak mahiyeti belirsiz ve hukuksuz hiçbir ticari işleme taraf olunmamış, kaynağı ve mahiyeti belirsiz hiçbir transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir."

"bankamızın takdire şayan durumu açıkça ortadadır"

açıklamada banka tarafından herhangi bir yasaklı tarafın, kişinin veya mal ya da hizmetin dahil olduğu işlemlere aracılık edilmediği aktarılarak, "söz konusu iddialarda bahsi geçen ülke ile ilgili ticarete konu işlemlerde düzenlemeler gereği abd finansal sistemi ve para birimi kullanılmamıştır. bugüne kadar herhangi bir işlemi nedeniyle hiçbir yaptırıma maruz kalmayan bankamızın takdire şayan durumu açıkça ortadadır." değerlendirmesi yapıldı.

atilla'nın gözaltına alınma gerekçesi olarak ifade edilen iddiaların mesnetsiz olduğu belirtilen açıklamada, "gözaltına alınma gerekçesi olarak ifade edilen iddiaların, 17-25 aralık 2013 tarihlerinde ortaya atılan ve bankamızla hiçbir ilgisi olmayan iddialardan oluştuğu, bu girişimin de o dönemde fetö terör örgütü tarafından ülkemize yönelik yapılan hain saldırının bankamızı hedef alan ekonomik/finansal halkası olduğu aşikardır." ifadeleri kullanıldı.

duruşma 10 nisan'da yapılacak

açıklamada, abd’ye 23 mart'ta giden halkbank uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcısı mehmet hakan atilla'nın abd’den dönüş yaptığı 27 mart'ta (tsi 28.03.2017 01:30) new york jfk havalimanı’nda uçağa binmek üzereyken alıkonularak 28 mart'ta yapılan duruşma ile tutuklandığı aktarıldı.

ilk duruşması yapıldıktan sonra iddianame hazırlanmak üzere savcılığa süre verildiği hatırlatılan açıklamada, ikinci duruşmanın 10 nisan 2017'de yapılacağı bilgisi verildi.

mehmet hakan atilla'nın, 2014-2017 yılları arasında yedi defa amerika'ya görevli olarak gittiği, bu seyahatlerinde çok sayıda uluslararası finans kuruluşu ve üst düzey kamu yöneticisiyle temaslarda bulunduğu, son seyahatte tutuklama yapılmasının manidar olduğu belirtildi.

"spekülatif yayınlar hakkında da hukuki çerçevede gereği yapılacaktır"

"uluslararası bankacılıktan sorumlu genel müdür yardımcımızın tutuklanmasına dair hukuki süreç, gerek bankamızca gerekse devletimizin ilgili makamlarınca yakından takip edilmektedir." denilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"tüm bu bilgilendirmeler dikkate alındığında gerek yazılı ve görsel basında gerek sosyal medyada bankamızın ticari faaliyetlerini olumsuz etkileyebilecek spekülatif yayınlar hakkında da hukuki çerçevede gereği yapılacaktır. bankamızın faaliyetlerini geçmişte olduğu gibi bugün ve gelecekte de tüm ulusal ve uluslararası düzenlemelere uygun ve kesintisiz bir şekilde sürdüreceğini kamuoyunun bilgisine sunarız"

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;