Suudi Arabistan

Hamaney: Suudi Arabistan özür dilesin

İran dini lideri Hamaney, Suudi Arabistan yönetiminin Mina'daki izdihamın sorumluluğunu kabul ederek, Müslümanlardan özür dilemesi gerektiğini söyledi.

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney. [Fotoğraf: AP / Arşiv]

dini liderin basın bürosundan yapılan açıklamada, ayetullah ali hamaney'in, tahran'daki ikametgâhında iranlı din adamlarını kabul ettiği bir toplantıda, mina'daki izdiham hakkında müslümanların zihninde bir çok soru oluştuğunu ifade ettiği belirtildi. hamaney'in, "suudi liderler suçu başkalarına yüklemek yerine islam ümmetinden ve acılı ailelerden özür dileyerek sorumluluğu kabul etmeli ve bunun gereklerini de yerine getirmelidir" dediği bildirildi.

ayrıca suudi arabistan yönetiminin sorumluluğunu kabul etmemesinin doğru olmadığını ve bunun faydasız ve etkisiz olduğunu savunan hamaney, "olayda binden fazla müslümanın hayatını kaybetmesi küçük bir mesele değil. bu yüzden islam dünyası bu sorunu düşünmelidir" ifadelerini kullandı.

hamaney, hadisenin unutulmayacağını ve müslüman halklar tarafından ciddiyetle takip edileceğini de belirterek, "bu büyük facianın sorumluluğu suudi liderlerin omuzlarındadır. suudiler başkalarını suçlamak yerine sorumluluğunu kabul etmeli ve islam ümmetinden ve acılı ailelerden özür dilemeli" diye konuştu.

suudi arabistan yönetimi sorumlu tutuldu

kurban bayramı'nın ilk günü mina'da yaşanan izdiham sonucunda 136 iranlı'nın da aralarında olduğu 769 kişi hayatını kaybetmiş, 934 kişi de yaralanmıştı. dini lider hamaney olaydan sonra suudi arabistan yönetimini sorumlu tutarak, ülkede 3 gün yas ilân etmişti.

iran dışişleri bakanlığı, suudi arabistan tahran maslahatgüzarı'nı mina'da yaşanan izdiham olayına açıklamada bulunması için bakanlığa çağırmıştı.

izdihamda 136 iranlı'nın hayatını kaybetmesi ve 103 yaralının yanı sıra 325 kişiden de haber alınamaması ülkede infiale yol açmış, ülkede cuma namazı sonrasında protesto gösterileri düzenlenmişti.

öte yandan ülkenin resmi ajansı irna'nın haberine göre, pazar günü de suudi arabistan'ın tahran'daki büyükelçiliği önünde üniversite öğrencileri tarafından düzenlenmesi planlanan gösteriye izin verilmemesi nedeniyle gösterinin iptal edildiği belirtildi.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;