İsrail - Filistin sorunu

Hamas: Bu gerçek bir intifada

Gazze sınırında İsrail askerlerinin Filistinlilere açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısı 6'ya, yaralananların sayısı 60'a yükseldi. Hamas, olayların 'gerçek bir intifada' olduğunu belirtip, Arap aleminden destek istedi.

[Fotoğraf: Al Jazeera]

gazze'deki filistin sağlık bakanlığı sözcüsü eşref el-kudra, gazze sınırında çıkan olaylarda israil askerlerinin, filistinlilere açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısının 6'ya yaralananların sayısının 60'a yükseldiğini belirtti.

han yunus ve gazze kentlerinde 3'er kişinin yaşamını yitirdiğini açıklayan kudra, yaralılardan 10'unun durumunun ağır olduğunu söyledi. gazze'nin güney sınırında yer alan hanyunus'ta ölenler arasında 15 yaşında bir filistinli çocuk da bulunuyor. gazze tıbbi kaynakları, yaralıların  göğüs ve karın bölgelerinden gerçek mermilerle hedef alındığını belirtti.

israil polis sözcüsü luba samri, "el-halil kentinde bulunan kiryat arba yahudi yerleşim biriminin batı kapısında bir filistinli, silahını almaya çalıştığı israil polisini bıçakladı. söz konusu filistinli çevredeki polisler tarafından vurularak öldürüldü" dedi.

[Fotoğraf: Al Jazeera]

israil'in güneyindeki dimona şehrinde dört filistinli uğradıkları bıçaklı saldırı sonucu yaralandı. israil polis sözcüsü luba samiri yaptığı yazılı açıklamada, yaralananların "israil vatandaşı araplar olduğunu ve durumlarının ağır olmadığını" söyledi. polise göre saldırı 'ırkçı bir motivasyonla' yapıldı.  israil'in haaretz gazetesi, saldırı ile bağlantısı olduğu şüphesiyle bir yahudi'nin gözaltına alındığını yazdı.

israil polis sözcüsü micky rosenfeld yaptığı açıklamada, "doğu kudüs'te arap bir şüpheli 14 yaşında bir çocuğu bıçaklayarak hafif yaraladı. polis ekipleri şüpheliyi olay yerinde yakalayarak, gözaltına aldı" ifadelerine yer verildi. ayrıca açıklamada, israil'in kuzeyindeki afula kentinde bulunan otobüs terminalinde güvenlik görevlisini bıçaklama girişiminde bulunduğu ileri sürülen filistinli bir kadının vurularak yaralandığı kaydedildi.

hamas'tan 'yeni intifada' çağrısı

yahudilerin dini günleri nedeniyle israil yönetiminin, filistinlilerin mescid-i aksa'ya girişini bazen tamamen bazen de kısmen engellemesi sebebiyle 13 eylül'den bu yana kudüs ve batı şeria'nın çeşitli kentlerinde gerginlik yaşanıyor. bölgede israil askerleriyle filistinliler arasında çıkan arbedeler zaman zaman can kayıpları, yaralanma ya da gözaltılarla sonuçlanıyor.

cuma namazı hutbesinde son gerginliğe değinen hamas'ın siyasi büro şef yardımcısı ismail heniye, batı şeria ve kudüs'teki olayları 'gerçek bir intifada' olarak nitelendirdi.  heniye, "olanlar sadece bir halk öfkesi veya geçici çatışma değil, gerçek bir intifadadır" dedi. arap ve müslüman ülkelere çağrıda bulunarak "bu intifadaya her türlü siyasi ve maddi desteği sağlamak gerekiyor" dedi.

israil, 1967'den beri doğu kudüs ve batı şeria'yı işgal altında tutuyor. işgal altındaki doğu kudüs'te 200 bin, batı şeria'da ise 400 bin yahudi yerleşimci bulunuyor. uluslararası hukuka göre buralardaki yahudi yerleşim yerlerinin tamamı illegal kabul ediliyor. 

kaynak: afp ,aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;