İsrail - Filistin sorunu

Hamas: Olumlu işaretler alıyoruz

Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı İsmail Haniye, Suudi Arabistan ve Mısırlı liderlerden "olumlu işaretler" aldıklarını söyledi. Haniye, İran ile ilişkilere de özen gösterdiklerini vurguladı.

Haniye, Suudi Arabistan, Mısır ve İran ile ilişkiler ile ilgili açıklama yaptı. [Fotoğraf: AA]

hamas siyasi büro başkan yardımcısı haniye, "suudi arabistan ve mısırlı liderlerden ilişkiler konusunda olumlu işaretler alıyoruz. hamas olarak arap ülkeleriyle şeffaf ilişkiler kurmayı arzuluyoruz. mısır ve suudi arabistan'la ilişkilerin yeniden şekillenmesi için atılan bütün olumlu adımları memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

yemen'de husilere yönelik "kararlılık fırtınası" operasyonunun hamas-iran ilişkilerini etkilemediğinin altını çizen haniye, "iran ile ilişkilerimize özen gösteriyoruz. ilişkilerimizin, hamas'ın yemen'de yaşananlarla ilgili tutumundan etkilendiğini sanmıyorum. hamas'ın tutumu, dengeli ve uzlaşmacıdır. bu tutum, ülkelerin ve bölgenin birliği, iç diyalog dilinin güçlendirilmesi konusunda hamas'ın ilke ve politikasını yansıtıyor" ifadelerini kullandı.

"israil'e baskı yapmalı"

israil ile mısır'da imzalanan ateşkes anlaşması konusunda da konuşan haniye, anlaşmanın şartlarının yerine getirilmesini istedi. haniye şöyle konuştu:

"kahire'de gazze'ye yönelik siyonist savaşın bitmesini öngören bir ateşkes anlaşması imzalandı. bu anlaşma, ambargonun kaldırılması, gazze'nin yeniden imarına başlanması, sınır kapılarının açılması gibi israil'in uygulaması gereken bazı şartları içeriyor. hamas, bu şartların yerine getirilmesi konusunda ısrarcı. mısır, şartları uygulaması için israil'e baskı yapmalı."

haniye ayrıca, ulusal uzlaşı hükümetinden de gazze'ye karşı sorumluluklarını yerine getirmesini ve sıkıntılara son vermesini beklediklerini ifade etti.

hamas - mısır ilişkileri

hamas yöneticilerinden salah berdevil de hamas ile mısırlı yetkililer arasında başta gazze ablukasının hafifletilmesi olmak üzere bazı meselelere ilişkin son zamanlarda olumlu görüşmelerin gerçekleştirildiğini söylemişti.

bazı siyasi çevreler, suudi arabistan'ın hamas ile ilişkilerini düzeltme çabalarını hareketin iran ile yakınlaşmasından duyduğu endişe olarak değerlendiriyor.

mısır'da 3 temmuz 2013'teki askeri darbenin ardından hamas ile kahire arasında ilişkiler gerilmiş, mısır sina'daki saldırılar nedeniyle hamas'ı suçlarken, hareket söz konusu ithamları kabul etmemişti. 

kahire acil işler mahkemesi de 28 şubat'ta bu yönde karar almıştı. mahkeme, 4 mart 2014'te "hamas'ın mısır'daki faaliyetlerinin yasaklanmasına ve ülkede bulunan merkezlerinin kapatılmasına" hükmetmişti. 

mısır yargısının, 11 mart'ta da hamas'ın "terör örgütü" kabul edilmesine ilişkin karara yönelik temyiz başvurusunu kabul ettiği duyurulmuştu.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;