Haber

Hamas'tan Abbas'a destek

Gazze Şeridi'nde kontrol sahibi grubun lideri Halid Meşal, Filistin Yönetimi'nin BM'de 'gözlemci devlet statüsü' arayışına olumlu baktığını açıkladı.

Konular: Ortadoğu, Filistin

Haberin Öne Çıkanları

Yaklaşımını değiştirdi

Tanınmayı sağlayacak

UNESCO üyesi oldu

Abbas'ın BM'deki 'üye olmayan gözlemci devlet statüsü' arayışı Hamas lideri Meşal tarafından da destek buldu. [Reuters]

filistin’de gazze şeridi’nde kontrolünü elinde bulunduran hamas ve filistin yönetimi’nde iktidar sahibi fetih hareketi, uzlaşı arayışı içinde. fetih heyeti, gazze’de hamaslı yetkililerle görüşmeye hazırlanıyor.

yakınlaşma kritik bir zamanda gerçekleşiyor, zira  bm genel kurulu, 29 kasım perşembe günü filistin'in statüsünün "üye olmayan gözlemci devlet" olarak değiştirilmesini oylayacak.

filistin lideri mahmud abbas’ın bm’deki arayışına daha önce destek vermeyeceğini açıklayan hamas ise yaklaşımını değiştirdi. hamas’ın sürgündekil ideri halid meşal, pazartesi günü el fetih lideri mahmud abbas’la telefonda görüşerek desteğini iletti.

hamas tarafından yapılan açıklamada ‘filistin topraklarından herhangi bir fedakarlık yapılmaması’ kaydıyla abbas’ın arayışının destekleneceği ifade edildi. 

bm’nin new york'ta düzenlenen olağan yıllık genel kurulu’nda konuşan mahmut abbas, eylül 2013'te sona erecek 67. dönemde kurulun filistin'in bm üyesi olmadan devlet olarak tanınması için karar almasını talep etmişti.

abbas, batı şeria'nın ramallah kentinde pazar günü destekçilerine seslendiği sırada hamas ile birlik görüşmelerine bm'deki oylamadan sonra hız kazandıracağı sözünü vermişti. 

gazze’deki hamas yönetimi ile ramallah’taki el fetih yönetimi arasında, filistin’de birlik hükümeti kurulması amacıyla geçen yıl görüşmeler yapılmıştı. taraflar uzlaşıya vardıklarını açıklamış ancak kurulması planlanan birlik hükümetinde bakanlıkların durumuyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle ilerleme sağlanamamıştı. 

tanınmayı sağlayacak

üye olmayan gözlemci devlet' statüsü filistin'e oy verme hakkı getirmeyecek ancak  uluslararası alanda 'devlet' olarak tanınmasını sağlayacak. filistin, bm kurumlarına katılma hakkı ile uluslararası adalet mahkemesi ve uluslararası ceza mahkemesi gibi kurumların anlaşmalarına taraf olma hakkını kazanacak.

filistin, bm tam üyesi olarak ‘devlet’ statüsü kazanmasını talep eden başvuruyu geçen yıl eylül ayında yapmıştı. başvuru abd’den tepki görmüş, washington, bm güvenlik konseyi’nde yapılacak oylamada veto hakkını kullanacağını söylemişti. ancak başvuru komite safhasında tutulmuş ve oylamaya sunulmamıştı. 

unesco üyesi oldu

filistin, kasım ayında bm bilim, eğitim ve kültür kuruluşu’nun ( unesco) 194. üyesi omuştu.  unesco, filistinlilerin üyesi oldukları ilk bm kurumu olmuştu. üyeliğin ardından abd, unesco’ya yaptığı yılda 80 milyon dolarlık yardımı kesme kararı almıştı.

israil'in son operasyonu

filistin yönetimi, israil’in batı şeria ve doğu kudüs’te işgal ettikleri topraklarda yerleşim birimleri oluşturmayı terk etmemeleri halinde müzakere masasına oturmayacağını söylüyor. filistinliler, olası bir filistin devletinin 1967 öncesi sınırlara göre olacağının da garanti edilmesini istiyor.

israil ordusu 14 kasım çarşamba günü gazze’ye gerçekleştirdiği hava saldırısında hamas'ın askeri kanadının lideri ahmed caberi’yi öldürmüş, ardından gazze'ye yönelik sekiz gün süren operasyon başlatmıştı. 167 kişi hayatını kaybettiği karşılıklı saldırıların ardından 21 kasım çarşamba günü ateşkes ilan edilmişti. 

al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;