Gazze

Hamas'tan Mısır'a kınama

Hamas, 17 yaşında bir Filistinli gencin Gazze Şeridi sınırında Mısır güvenlik güçlerince öldürülmesini kınayarak bunun 'komşu kardeş ülkelerin arasındaki ilişkiye uygun olmadığını' açıkladı.

Mısır, 23 Ekim'de Sina Yarımadası'nda 30 askerin öldürüldüğü saldırının ardından Gazze sınırında bir tampon bölge oluşturmaya karar vermişti.

gazze’deki içişleri bakanlığı sözcüsü iyad bizem, mısır ordusunun sınır bölgesinde 17 yaşında bir filistinli genci vurmasını, 'ciddi bir gelişme ve orantısız güç kullanımı' olarak nitelendirerek, bunun 'komşu kardeşlerin arasındaki ilişkiye uygun olmadığını' söyledi.

bizem, gazze şeridi'nde bulunan filistinlilerin yaşadığı 'yoksulluk ve boğucu ablukanın' geçim sıkıntısına yol açtığını hatırlatarak, bunun filistinli gencin mısır'a sızmaya çalışmasına neden olduğunu belirtti.

mısır'da yetkililerin söz konusu olayla ilgili araştırma başlatması çağrısı yapan sözcü, suçluların cezalandırılması için gereken adımların atılmasını ve benzer olayların yaşanmamasını temenni ettiğini belirtti.

hamas yetkilisi salah berdevil de mısır ordusunun gazze sınırında bir filistinli genci öldürmesini 'tehlikeli bir ilk' olarak nitelendirerek, bunun mısır medyasında hamas'a karşı yürütülen karartma kampanyasının sonucu olduğunu söyledi.

berdevil, sosyal medya platformu facebook sayfasında yaptığı açıklamada, filistinli gencin ölümünü infaz olarak nitelendirerek; mısır ordusunun, sağlık ekiplerinin yaralı gence ulaşmasını engellediğini ve olayın kasten adam oldürmek olduğunu ifade etti.

gazze sağlık bakanlığı sözcüsü eşref kudra, mısır güvenlik güçlerince öldürülen gencin adının zeki hobi olduğunu ve kendisinin ilk açıklamada geçtiği gibi 23 değil 17 yaşında olduğunu ifade etti.

kudra, hobi’nin gazze’nin mısır sınırında yer alan refah kentinde mısır ordusunun sınır ötesinden açtığı ateşle vurulduğunu söyleyerek, olayın nedeninin hâlâ belirlenemediğini söylemişti.

gencin sırtından aldığı kurşunun kalbine isabet ettiğini belirten kudra, maktulün olay yerinde öldüğünü ifade etti.

kudra’ya göre, zeki hobi, gazze şeridi ile mısır arasındaki sınır bölgesinde uzun bir süreden bu yana öldürülen ilk filistinli genç.

mısır ordusu olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. ancak geçtiğimiz salı günü mısır, gazze’den sızma vakalarını engellemek için gazze sınırındaki tampon bölgeyi genişletmek için çalışmalara başlanacağını açıklamıştı.

sina'ya tampon bölge

mısır 24 ekim’de gazze sınırına yakın olan sina yarımadası'nda 30 mısırlı askerin öldürüldüğü saldırının ardından 10 kilometrelik gazze sınırında bir tampon bölge oluşturulmasına karar vermişti. tampon bölgenin derinliği önce 500 metre olarak açıklandı ancak daha sonra 1 kilometreye kadar genişletilmesine karar verildi. tampon bölgenin inşa sürecinde yaklaşık 800 ev yıkıldı.

mısır, gazze’deki hamas’ı sina’daki silahlı grupları desteklemekle suçluyor. 3 temmuz darbesinden bu yana kahire, gazze sınırında 1600 tünel imha ettiğini açıklamıştı. tüneller israil ablukası altında olan gazze’ye silah, gıda ve para akışını sağlıyordu.

mısır’da demokratik seçimlerle cumhurbaşkanlığı koltuğuna gelen ilk başkan muhammed mursi’nin askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılmasının ardından sina’da orduyu hedef alan saldırılarda ciddi bir artış gözlemlenmişti.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;