Gülen örgütü soruşturmaları

Hanefi Avcı'nın cezası onandı

Yargıtay, eski emniyet müdürü Hanefi Avcı'ya "Devrimci Karargâh örgütü" davasında "örgüte yardım etmek" suçundan verilen hapis cezasını onadı. Avcı, "Bu heyetten böyle bir karar bekliyordum" derken, Avcı'nın avukatı Fidel Okan da, "Karar, yüksek yargıdaki Cemaat hakimiyetinin açık göstergesi" dedi.

Hanefi Avcı, Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararı sonrası 20 Haziran 2014'te tahliye edilmişti. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

yargıtay 9. ceza dairesi, hanefi avcı'nın da aralarında olduğu 75 sanığın yargılandığı davada, istanbul 9. ağır ceza mahkemesi'nin verdiği kararın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden yaptı. eski emniyet müdürü hanefi avcı'ya "devrimci karargâh örgütü" davasında "yasadışı silahlı devrimci karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onadı. hanefi avcı'ya "ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak" suçundan verilen 5 yıl hapis cezası ise düzeltilerek onandı. bu suçtan verilen cezada 1/6 oranında takdiri indirim uygulanmasına karar verildi.

kararın gerekçesinde ise 'devrimci karargah örgütü'nün, anayasal düzeni değiştirmek, devlet otoritesini zaafa uğratmak, kamu düzenini bozmak amacıyla kurulmuş terör örgütü niteliğinde olduğunun anlaşıldığı, bu nedenle, devrimci karargah adlı örgütün silahlı terör örgütü olduğu yönündeki mahkeme kabulünde bir isabetsizlik bulunmadığı' kaydedildi

hanefi avcı 'silahlı terör örgütü üyesi olduğu kabul edilen nejdet kılıç'ın siyasi görüşlerini ve terör örgütleri ile bağlantısını çok önceden bildiği' ve 'bir görev ile bağlantılı olmaksızın yüz yüze görüşmeyi sürdürdüğü' de gerekçeli karara yazıldı. 

"her türlü hukuki yola başvuracağım"

kararın açıklanmasının ardından anadolu ajansı'na konuşan avcı, kararının haksız ve hukuksuz olduğunu, karara karşı her türlü hukuki yola başvuracağını söyledi. avcı, kararın sürpriz olmadığını, bu heyetten böyle bir karar beklediğini dile getirdi.

yargıtay 9. ceza dairesinin bu davaya bakmaması için daha önce reddi hakim talebinde bulunduklarını hatırlatan hanefi avcı, sonuçta kararın lehine sonuçlanacağına inandığını ifade etti.

'cemaat hakimiyetinin göstergesi'

al jazeera'ye konuşan hanefi avcı'nın avukatı fidel okan ise, "bu karar yüksek yargıdaki cemaat hakimiyetinin açık göstergesidir" yorumunda bulundu.

okan; "her şey bitmiş değil. bundan sonra olağanüstü kanun yolları süreci değerlendirilecek. ergenekon ve balyoz davalarında karar verilmesine rağmen neler olduğu ortada. anayasa mahkemesi de dahil hukuki yollar denenecek." ifadelerini kullandı. 

'kitap' cezasına bozma 

avcı'ya yazdığı "haliç'te yaşayan simonlar dün devlet bugün cemaat" isimli kitabı nedeniyle yüklenen "yayın yoluyla işlenen yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis ile soruşturmanın gizliliğini ihlal suçundan verilen 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezası ise bozuldu.

avcı, devrimci karargâh davasında "terör örgütüne yardım etmek" suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün, "soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamasından 2 yıl 2 ay 20 gün hapis, "yargı görevini yapanları etkileme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ve "ruhsatsız ve vahim nitelikte otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşıdığı" gerekçesi ile 5 yıl ve 500 gün adli para cezası olmak üzere toplam 15 yıl 4 ay 5 gün hapis cezası almıştı.

eski emniyet müdürü hanefi avcı geçen haziran ayında anayasa mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar vermesi üzerine cezaevinden çıkmıştı. anayasa mahkemesi karara gerekçe olarak tutukluluk gerekçelerinin yetersiz olmasını göstermişti. dört yıl tutuklu kalan hanefi avcı, anayasa mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanmıştı. oda tv kapsamındaki yargılanma süreci de devam ediyordu.

kitaptan sonra hayatı değişti

hanefi avcı'nın hayatı eskişehir emniyet müdürü'yken yazdığı “haliç'te yaşayan simonlar - dün devlet bugün cemaat” isimli kitaptan sonra değişmişti.

avcı, gülen cemaati’yle ilgili bölümü geniş etki yaratan kitapta, cemaat'in başta emniyet olmak üzere, yargı, mit, ordu ve diğer devlet kurumlarında örgütlendiğini, bu kurumların sistemlerini bozarak çalışmalarını engellediğini, personel arasında ayrımcılık ve düşmanlık yarattığını, özel yetkili mahkemelerce yürütülen soruşturmaların, arka planda cemaat'in talimatıyla emniyet istihbarat’taki unsurları ve cemaat'e bağlı savcılarca yürütüldüğünü, hukuksuz işlemler yapıldığını yazmıştı.

kendi anlatımına göre bir zamanlar gülen cemaati ile yakın ilişkisi olan avcı kitabın yayınlanmasından 38 gün sonra tutuklanmıştı.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;