Suriye'de iç savaş

Haseke'de çatışmalar şiddetlendi

Rejim güçleri Suriye'nin kuzeydoğusunda Kürtlerin de yaşadığı Haseke’de bir Arap bölgesini havan topuyla vurdu, muhalifler Guveyran'da rejime bağlı birliklerle çatışıyor. Çatışmalarda 7 kişi öldü, 23 kişi yaralandı.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'nin Halep kenti, uzun zamandan beri varil bombalarıyla vuruluyordu. [AA-Arşiv]

al jazeera kaynaklarına göre rejim suriye’nin kuzeydoğusundaki haseke kentinin en büyük mahallesi guveyran'ı havan topuyla vurdu. rejim güçleri ile muhalif özgür suriye ordusu (öso) çarşamba gecesinden bu yana çatışıyor.

çatışmalarda muhaliflerden 4 kişi, rejim güçlerinden de 3 kişi öldü. 23 kişi yaralandı.   

çatışmalar nedeniyle bölgedeki okullar kapatıldı. rejim güçleri, guveyran mahallesindeki haseke üniversitesi’ni de boşalttı. üniversite idaresi sınavların iptal edildiğini ve eğitime ara verildiğini duyurdu.

rejim güçleri, üniversite yakınlarındaki neşve kontrol noktasında toplanan öğrencileri havaya ateş açarak dağıttı.

haseke, türkiye sınırına yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta. 

aynı zamanda haseke eyaletinin de başkenti olan haseke suriye’de üç yıldır süren iç savaşta çatışmaların en az yaşandığı kent. nüfusun yüzde 35'i kürt, kuzeydeki el salihiye ve nad müfti semtleri de pyd'nin kontrolünde, geri kalan yerlerde ise rejim ya da halk komiteleri olarak adlandırılan ve rejime bağlı arap aşiretlerden oluşan grup hakim. ancak şehrin güneyinde yer alan giveran semtinde muhalif savaşçılar var.

suriye petrolünün neredeyse yüzde 60'ına yakın bir kısmı haseke ile kamışlı arasında kalan ve büyük oranda pyd'nin kntrolünde olan bölgede yer alıyor. bu hatta aynı zamanda verimli tarım arazileri de var.

 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;