Hasta mahkumlar

Hasta mahkûmlar için çağrı

Türkiye’deki çeşitli cezaevlerinde bulunan ağır hasta tutuklu ve hükümlülerin durumu yine gündemde. Diyarbakır’da engelli haklarını savunan örgütlere göre cezaevlerinde ölüm sınırında olan 162 kişi hemen tahliye edilmeli. Diyarbakır Barosu da hasta mahkûmlar için yasal düzenleme istedi.

Haberin Öne Çıkanları

Hasta mahkûmlar için çağrı

"162 kişi ölüm sınırında"

Baro: Yasalar değişsin

Diyarbakır Engelli Meclisi üyeleri, D Tip cezaevi önünde, hasta mahkumların bırakılması için çağrı yaptı. [Foto: Mahmut Bozarslan-AlJazeera]
diyarbakır'da, engelli haklarını savunan sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu "engelli meclisi" üyeleri, d tipi cezaevi önünde düzenlediği basın açıklamasında, hasta tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekti.
meclis sözcüsü aziz dayan cezaevlerinde 162’si ölüm sınırında olmak üzere 544 hasta tutuklu ve hükümlünün bulunduğunu söyledi. dayan, hükümetin antidemokratik politikaları yüzünden bu tutuklu ve hükümlülerin engelli durumuna düştüklerini ifade etti. adalet bakanlığı verilerine göre 13 yılda 2300 mahkûmun hayatını kaybettiğine dikkat çeken aziz dayan; “artık sözün bittiği yerdeyiz. insanca yaşam hakklarının siyasete alet edilmeden bir an evvel yaşama geçmesi gerekmektedir. buradan başta cumhurbaşkanı olmak üzere, hükümeti, türkiye büyük millet meclisi’ni, tüm siyasi partileri ve gönlü insanca yaşamdan yana olan ilgili tüm kesimleri ve sivil toplum kuruluşlarını göreve çağrıyoruz” diye konuştu.
dayan bazı mahkûmların, sağlık nedeniyle cezaevinde tutulamayacağı yönünde raporlarının olmasına rağmen, ceza ve güvenlik tedbirlerinin uygulanması hakkındaki kanunun ‘toplum güvenliği açısından tehlike oluşturmaması’ şartı nedeniyle tahliye edilmediklerini vurguladı. 
Diyarbakır Barosu'nda düzenlenen basın toplantısında hasta mahkûmların durumuna dikkat çekildi.
[[Al Jazeera - Mahmut Bozarslan]]
baro'dan çağrı
dayan’ın sözünü ettiği kanun diyarbakır barosu’nun da gündemindeydi. özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasına ilişkin basın toplantısı düzenleyen baro başkanı tahir elçi, konuşmasının bir bölümün hasta mahkûmlara ayırdı. elçi, yasal değişiklik çağrısı yaparak, “maddenin 6. paragrafındaki 'maruz kaldığı ağır bir hastalık veya engellilik  nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen mahkûmun cezasının infazı üçüncü fıkrada belirlenen usule göre iyileşinceye kadar geri bırakılabilir' biçimindeki düzenlemeden “...ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen...” ibaresi kaldırılmalıdır” dedi.
türkiye büyük millet meclisi’nde cezaevlerinde hayatını kaybeden tutuklu ve mahkûmlara dair verilen bir soru önergesine adalet bakanlığı’nın 3 eylül 2013 tarihinde verdiği yanıta göre son 13 yılda 2304 tutuklu ve mahkûm yaşamını yitirdi.
kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;