Türkiye

Havada grev yasak

THY çalışanlarının iş yavaşlatma eylemi üzerine TBMM havacılıkta grev hakkın engelleyen yasa değişikliğini onayladı.

Haberin Öne Çıkanları

Tartışmalı oturum

ILO'ya aykırı

Bakan savundu

CHP milletvekilleri meclisteki oturum sırasında THY çalışanlarına destek verdi. [AA]

tbmm genel kurulu'nda kanun değişikliği görüşmelerinde, havacılık hizmetlerinde grev ve lokavt yasağı getiren değişiklik teklifi kabul edildi. 

bir grup türk hava yolları (thy) çalışanın salı günü greve gitmesiyle hava ulaşımında yaşanan aksaklık nedeniyle gündeme gelen yasa değişikliği tbmm’de ele alındı. havacılık sektörüne grev yasağı getiren değişikliğin, korsan taksiciliğe cezalar getiren yasa teklifine birinci madde olarak eklenmesi tbmm’de tepkilere neden oldu.
 
madde üzerine söz alan chp balıkesir milletvekili namık havutça, ''havacılık sektöründe grevi yasaklayan düzenlemenin, korsan taksilerle ilgili teklifte ne işi var?'' diye sordu. ''emek, işçi, köylü düşmanı bir iktidarla karşı karşıyayız'' diyen havutça, ''akp'ye oy veren işçi, memur, emeklilere sesleniyorum; akp'nin gerçek yüzü budur. darbeler sona ermiştir ama darbe anlayışı devam etmektedir'' ifadesini kullandı.
 
mhp muğla milletvekili mehmet erdoğan ise düzenlemenin birçok uluslararası sözleşmeye aykırı olduğunu, bu nedenle geri çekilmesi gerektiğini ifade etti.
 
türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası çalışma örgütü (ilo) havacılık sektöründe grev yasağını anti demokratik bir uygulama olarak görüyor.
 
erdoğan: fırsat vermemek gerek
 
thy'deki greve ilişkin görüşü sorulan başbakan recep tayyip erdoğan ise, ''düşünün ki bu grev kanunsuz değil kanunlu olarak da yapıldığında, uzun süreli bir grev olduğu zaman bunun bedelini kim ödeyecek, kim öder? millet ödeyecek, millet öder. bu stratejik bir kurum ve bu stratejik kurumda atılacak bu tür adımlar ciddi manada ülkemizde çöküşün habercisi olur ki, buna fırsat vermemek gerekir diye düşünüyorum'' diye konuştu.
 
içişleri bakanı idris naim şahin, havacılık sektöründe grev ve lokavt yasağı getiren kanun teklifine ilişkin, ''thy, diğer ülkelerin hava yollarının maruz kaldığı işletme hatalarından doğan sıkıntıları yaşamamak için bu tedbiri almak durumundadır'' dedi.
 
havalimanında tepki
 
yasa değişikliğinin tbmm’de kabul edilmesi atatürk hava limanı’nda protesto edildi.greve gittikleri thy’deki işlerinden atılan bir grup çalışan dış hatlar terminali geliş katında toplandı.
 
eyleme aileleriyle katılan gruptakiler, alkışlar eşliğinde slogan atarak, işten çıkarmaları protesto etti. bu arada, eylem nedeniyle çevik kuvvet ekiplerinin geniş güvenlik önlemi aldı. 
 
öte yandan, işten çıkarılanlar, cep telefonlarına gelen iş akitlerinin feshedildiğine ilişkin mesajları basın mensuplarına gösterdi.
 
kaynak: ajanslar
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;