Bilim-Teknoloji

Havada Wi-Fi hackerlara silah olabilir

ABD Federal Havacılık İdaresi'ne göre, uçaklarda yolculara sunulan Wi-Fi hizmeti hackerlara siber saldırı imkânı verebilir.

Konular: Bilim-Teknoloji
[Fotoğraf: Shutterstock]

abd federal havacılık idaresi (faa) tarafından hazırlanan rapor, uçaklarda sunulması planlanan wi-fi hizmetinin siber saldırılara imkan verebileceği uyarısında bulundu. raporda, uçaklardaki kablosuz eğlence sistemlerinden internet tabanlı kokpit iletişimlerine kadar tüm ip ağlarının siber saldırılara kapı araladığı belirtildi.

raporda, 2025 yılında hayata geçirilmesi beklenen yeni nesil hava taşımacılığı sistemi'nin de risk altında olacağı ifade edildi.

rapor, hacker'ların hava araçları sistemlerine uzaktan iki şekilde erişim sağlayabileceğini belirtti. ilk yöntem, yolcuların aktif hale getirdiği wi-fi ağları. güvenlik uzmanları, güvenlik duvarı (firewall) zafiyetleri ve yazılım içerikleri sayesinde uçaklardaki wi-fi ağlarının siber saldırılara açık olduğunu belirtti.

söz konusu tehdit, uçaklarda kullanılacak akıllı telefon ve tablet bilgisayarlarla daha da artıyor. uzmanlar, 'hava aracı sistemlerinde bilgi iletimi yapabilme kapasiteleri olduğu sürece' mobil cihazlar aracılığıyla kötü amaçlı yazılım kıllanılabileceğini ifade etti.

internet riske neden olabilir

faa raporunda belirtilen bir diğer saldırı riskinin, uçaklarda internet bulunması olacağını belirtti. diğer tüm telekomünikasyon sistemleri gibi ip ağları hacker'lara cihazlara sızma imkanı verebilir. böylece yolcuların cihazlarına kötü amaçlı yazılım yüklenebilir.

bugüne kadar bir yolcu uçağının, yerden veya uçağın içinden siber saldırıya uğradığına dair bir örnek bulunmuyor. beyaz şapka hacker'lar, 2013'te düzenlenen hack in the box ve 2014'te düzenlenen black hat konferanslarında söz konusu saldırıların nasıl yapılabileceğine dair sunumlar gerçekleştirmişti.

yolcu uçaklarının siber saldırıya uğraması henüz spekülasyondan öte olmasa da, uzmanlar uçaklarda bulundurulması gereken cihazlar ve kullanımları hakkında düüzenleme yapılması gerektiğini savunuyor.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;