Recep Tayyip Erdoğan

"Hayır" çadırında konuşulanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul'da girdiği "Hayır" çadırında konuşulanları anlattı. Çadırdakilere 'Niçin hayır diyorsunuz?' diye sorduğunu belirten Cumhurbaşkanı "Biz, çağdaş bir Türkiye istiyoruz" yanıtı aldığını söyledi ve "Yani şu anda çağdaş bir Türkiye yok. 'Neyimiz eksik dedim?' Köprülerimiz, hızlı tren, okullar. Bunlar yok mu?" dedi.

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan istanbul atatürk havalimanı'na gitmek için öğle saatlerinde tarabya köşkü'nden çıktı. erdoğan, önce hacıosman metro istasyonu yanında kurulan "evet" standını ziyaret etti. erdoğan daha sonra "evet" standının hemen yakınında kurulan 'hayır' standını ziyaret etti. erdoğan, 16 nisan'da yapılacak referandumda "hayır" oyu verilmesi için çalışan chp'lilerin bulunduğu çadıra girerek içeridekilerle yaklaşık 15 dakika konuştu.

erdoğan'la çadırdaki chp'liler arasında geçen diyaloğun bir kısmı şu şekilde:

- niye hayır diyorsunuz?

- çağdaş bir yaşam için hayır!

- çağdaş bir yaşam yok mu şu anda?

- bence yok!

- sizin o dediğiniz anlamda bir gelişme olursa ne olacak? yani şu anda olmayan ne var da hayırda ne olacak?

- hepimizin cumhurbaşkanı olasınız diye hayır. gene cumhurbaşkanımız olun ama hepimizin olun.

- öyle değil işte. ben damdan düştüm. diyelim ki seçim hayırla neticelendi. gelecek olan netice şu andaki sürecin aynen devamı olmayacak mı?

- biz zaten devamından yanayız. demokrasi istiyoruz, cumhuriyet’i istiyoruz. atatürk ilkelerini istiyoruz, kadın haklarını istiyoruz. sizin söylemlerinizden biz kadın haklarının olmayacağını, mevcutların da elimizden gideceğini düşünüyoruz.

- 14 senedir bu ülkeyi biz yönetiyoruz. biz geldiğimiz zaman bu parlamentoda kaç bayan vardı?

- 14 senedir başbakansınız, cumhurbaşkanısınız. neyi yapamadınız da başkan olarak yapabilirim diyorsunuz?

- bak canım kardeşim, şu gensoru oylamaları var ya, 484 gensoru verildi. muhalefet biliyor ki, “ben bu gensoruyu çıkaramayacağım”, ama parlamentonun işlevsiz hale gelmesi için bu gensoruyu veriyor. ve bunlardan 4 tanesi kabul edildi, diğerlerinin hepsi reddedildi. bu gensoru mekanizması nedir biliyor musunuz? parlamentonun çalışamaz hale getirilmesidir. birincisi bu. iki, başbakan ile cumhurbaşkanı sezer kavga ettiler mi? anayasa kitapçığını sezer fırlattı mı? ve ertesi gün türk ekonomisi çöktü. halbuki ecevit’le sezer aynı ekolden. ama iki başlılık bak ne hale getirdi. aynı şekilde atatürk’ün dönemine bakıyoruz. o da aynı şekilde uyumsuz hale geldi ve celal bayar’ı getirdi. netice vermiyor. şu anda dünyanın en ileri ülkelerine baktığımızda, orada bir birliktelik, bir beraberlik, bir dayanışma…

- ama türkiye’de birlik beraberlik yok. birlik beraberlik çöktü. ayrıştırma, ikilik var sayın cumhurbaşkanım. saygısızlık olarak anlaşılmasın.

- bana şu olay bizi böldü, parçaladı diyemiyorsun.

- somut olarak şudur; yavuz sultan selim köprüsü isminin verilmesi alevi yurttaşlarımızı aşırı derecede üzmüştür. sizin adınızı orada duymak isterdik biz. sizin adınızı verebilirdiniz.

- söylediğin şey çok çirkin ve tarihe saygısızlıktır. tarihe hakarettir. bir defa yavuz sultan selim, osmanlı’nın gelmiş geçmiş en güçlü, en kudretli padişahlarından bir tanesidir. öyle bir insanın oraya adının verilmesini alevi vatandaşlarımızı üzmüştür diye nitelendirmen o da ayrı bir çirkinlik. yani biz şu anda bir yere bir ismi verirken ‘bunu aleviler seviyor, sünniler sevmiyor veya sünniler seviyor aleviler sevmiyor” diye değerlendiremeyiz ki. tarihte bu işte kimin kudreti olmuşsa, kimin bu ülkede bizlere faydası olmuşsa, biz onlara bakarız.

yavuz’un dönemi osmanlı’nın, dünyada 18 milyon kilometrekarelik bir alana hükmettiği dönemdir. bunlar böyle çalıştılar. biz bu insanların adını yaşatmayı nasıl anlamsız buluruz. aynı şekilde ben şu anda nevşehir’de hacı bektaş-ı veli’nin adını üniversiteye verdim.

- korkarak alevi diyoruz. sürekli baskı altında kalıyoruz.

- bu kadar cemevi ne zaman açıldı. sadece benim belediye başkanlığım dönemimde… kılıçdaroğlu’nun kendisi alevi.

- biz öyle ayrıştırmak istemiyoruz. hepimiz kardeşiz.

- kılıçdaroğlu, ana muhalefet partisinin başkanı olarak bir alevi olarak şu anda bir siyasi hareketin başında değil mi? demek ki gelebiliyor.

- ama baskı var. kılıçdaroğlu her zaman da baskı altında. her gün haberlerde duyuyoruz. hakaret ediliyor. o bizim liderimiz. ama bizim de gücümüze gidiyor.

- ne baskısı? sizin lideriniz yalan söylediği sürece, bu yalanlarından dolayı.

- hayır öyle düşünmüyorum ben. çok düzgün bir insan liderimiz.

- sana göre öyle. bak örneğini vereyim. başbakan diyor seçilecek. bir de cumhurbaşkanı seçilecek. şu anda başbakan seçilmiyor ki. artık başbakan yok. artık sadece cumhurbaşkanı olacak. bu yalan değil mi? mesela bir akşam yatacaksınız, sabah kalkacaksınız lokantalar kapatılacak diyor. bunları çalıştınız mı? cumhurbaşkanının kapatma yetkisi var mı?

erdoğan mitingde anlattı

cumhurbaşkanı erdoğan samsun cumhuriyet meydanı'nda düzenlenen toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada çadırda geçen diyaloğu anlattı ve şunları söyledi:

"bu sabah gelirken evet çadırının kurulduğu bir yere uğradım. yanında da hayır çadırı vardı. evet çadırıdındakilerle görüştüm. hayır çadırındakilere niçin hayır diyorsunuz ? bana bir söyler misiniz?. biz çağdaş bir türkiye istiyoruz dediler. yani şu anda çağdaş bir türkiye yok mu dedim. neyiniz eksik dedim, yollarınız, köprüleriniz hızlı tren, okullar bunlar yok mu? 14 sene önce bunlar var mıydı? siz yavuz sultan selim köprüsüne niye yavuz sultan selim köprüsü adını koydunuz ? dedim ki çok ayıp yavuz sultan selim han'ın padişah olduğu zaman osmanlı'nın toprağı neydi biliyor musunuz? 18 milyon kilometrekare. olaya bakış ne ? bakıyorum mezhepçilik . hemen arkadan geldi. siz alevi'lerle sünni'leri ayırıyorsunuz? kardeşlerim biz bu ülkede sünni, alevi ayrımı yapmadık. eğer böyle bir ayrım varsa sayın kılıçdaroğlu'nun kendisi alevi, işte bir siyasi partinin başında. neyi eksik ?"

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;