Suriye'de iç savaş

'Hayır diyenler yarın kabul edecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye'de güvenli bölgeyle ilgili "Bugüne kadar ne söylediysek, doğru çıkmıştır. Şimdi burda da ‘hayır’ olmaz’ diyorlar ama yarın hepsi bunları kabul edecek. Çünkü yaptıkları harcamaların hepsi boşa gidiyor" yanıtını verdi.

[Fotoğraf:CNN]

cumhurbaşkanı recep tayyip  erdoğan, cnn international'da soruları yanıtladı. erdoğan, güvenli bölge konusundaki soruya "ben size bir şey söyleyeyim, bugüne kadar ne söylediysek, doğru çıkmıştır. şimdi burda da ‘hayır’ olmaz’ diyorlar ama yarın hepsi bunları kabul edecek. çünkü yaptıkları harcamaların hepsi boşa gidiyor" yanıtını verdi. batıyı mülteci dramına karşı duyarsızlıkla suçlayan erdoğan, "insan hakları evrensel beyannamesi niçin var?" diye sordu. cumhurbaşkanının sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

g20’de suriye meselesi nasıl gündeme gelecek?

bizim çalışma yemeklerimizden bir tanesinin konusu terörizmdir. ve orada daeş ile ilgili ortaya koyacağımız birçok düşüncelerimizi olacağı gibi bunun dışında ülkemizi tehdit eden birçok terör örgütleri var. bunlar da orada daeş ile birlikte gündeme gelecek. pkk, pyd... bunları da orada masaya yatıracağız. çünkü bunları gözden kaçırırsak kollektif terörü gözden kaçırmış oluruz. çünkü biz teröre çok büyük bedeller ödemiş bir ülkeyiz. dünyadaki terörü masaya yatırabilirsek ki yatırmak zorundayız, o zaman bunun hakkından geliriz.

koalisyon güçleri olarak önce teşhisi iyi yapmamız lazım, teşhisi yaptıktan sonra da tedavi yöntemlerini uygulamamız lazım. bu anlayışla daeş’in ve uluslararası terörün üzerine gitmeye kararlıyız.

kurucusu olduğunuz partinin seçim zaferinden sonraki ilk röportajınız. sanırım şu anda lider olarak daha güçlü bir durumdasınız. rusya’nın suriye’deki bombardımanları hakkında ne düşünüyorsunuz?

bu konuda çok açık net konuşayım. 1,5 - 2 ay önce moskova ziyaretim oldu.  orada sayın putin ile bu konuları etraflıca konuştuk. daha sonra kendisiyle birkaç telefon görüşmesi de yaptım. bu görüşmelerimizde istediğimiz mesafeyi alamadık. ben şu anda rusya ile bu coğrafyada ilişkileri en ileri olan bir ülkenin cumhurbaşkanıyım. başbakanlığım döneminde bizim geçmişimizde böyle bir süreç yaşanmadı. şimdi yaşıyoruz. şu anda beni güneyden tehdit eden bir ülke var. bütün attığı adımlarla tehdit ediyor, 2,5 milyon insan irak’tan, suriye’den benim ülkeme gelmiş durumda. bunun 2 milyon 200 bini suriye’den. bunları biz ülkemizde misafir ederken şu ana kadar yaptığımız harcama 8.5 milyar dolar. bize gelen uluslararası destek ise sadece 417 milyon dolar. ben dost ülkelerden destek beklerken- rusya da onlardan bir tanesidir- köstek görüyorum. benim soydaşlarım var orada. ilımlı muhalefet var. rusya şu anda onları bombalıyor. bu konuda hassasiyet bekliyoruz dedik ama bu konuda şu ana kadar beklediğimiz hassasiyet olmamıştır. tabii g20’de sayın putin ile tekrar görüşeceğiz.

rusya işid’den çok ılımlı muhalefeti bombalıyor diyorsunuz. sizi eleştirenler de türkiye’nin işid’den çok kürtleri bombaladığını söylüyor.

bir defa buradaki tespit yerinde değil. dikkatinizi başka bir yere çekmek istiyorum. teröristin iyisi kötüsü olmaz. bütün teröristler kötüdür. şimdi bize şu söyleniyor: ‘ypg daeş’e karşı savaşıyor, bundan dolayı biz onlara silah yardımı yapalım’. eğer daeş’e karşı savaştıkları için bunlar iyiyse, o zaman el nusra da daeş’e karşı savaşıyor; el nusra’ya iyi diyebilecek misiniz? ben bunu sorduğumda cevap yok. olayı doğru tahlil etmek lazım.

uluslararası toplumun türkiye’yi ve türkiye’nin yükünü ve karşı karşıya olduğu stratejik zorluklarını anlamadığını söylüyorsunuz, bu bana çok dikkat çekici geldi.

ben yanlış anlaşıldığımızı veya bizi yanlış anladıklarını söylüyorum. biz şu anda bir dramla karşı karşıyayız. şu anda batı dünyası ne yapıyor? bu soruyu sormamız lazım. aylan kurdi, maalesef denizin kenarında, dalgalar onu oraya attı. herkes ayağa kalktı. ama yüzlerce aylan öldü. bizim sınırlarımızdan içeri girerken biz kapılarımızı kapatmadık. ama batı kapıyı kapattı. insan hakları evrensel beyannamesi niçin var? onların gayri safi milli hasılaları bizden çok fazla. ekonomik olarak bizden çok daha güçlüler. kapıları kapatarak akdeniz’de ege’de boğulsun diyorlar. biz buna göz yumamayız.

abd’li yetkilier daha birkaç gün öncesine kadar güvenli böğle meselesinin masada olmadığını söylüyorlardı. ülkenizin suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge talebini biliyorum. batılı ortaklarınızla bu konuda prensip olarak anlaşmaya yakın mısınız?

ben size bir şey söyleyeyim, bugüne kadar ne söylediysek, doğru çıkmıştır. şimdi burda da ‘hayır’ olmaz’ diyorlar ama yarın hepsi bunları kabul edecek. çünkü yaptıkları harcamaların hepsi boşa gidiyor. bu terör örgütlerine havadan attıkları tüm silah, mühimmat… hepsi boşa gidiyor. yarısı daeş’e gidiyor, yarısı diğer terör örgütlerine gidiyor. biz bunların uyarılarını yaptık, bizi dinlemediler. biz şimdi bütün bunları g20 toplantılarında görüşeceğiz. tabii ki bizim de kendimize göre bir b planımız, c planımız var. gerekirse bunları uygulamaya koyacağız. mesele nedir? mesele suriye’yi düştüğü bu durumda kurtarmaktır.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;