IŞİD

'Hayırlı haber alabiliriz'

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Musul'da rehin alınan Türk vatandaşlarıyla ilgili her an iyi haber alınabileceğini söyledi. Arınç "Bugün cumanın güzelliğinde kardeşlerimizin kurtulduğunu, salimen Türkiye’ye doğru yola çıktıklarını duyabiliriz" dedi.

Konular: IŞİD, Irak, Türkiye
aa bülent arınç main
Başbakan Yardımcısı Arınç, Ankara'da televizyonların temsilcileriyle bir araya geldi. [Fotoğraf: AA Arşiv]

başbakan yardımcısı bülent arınç televizyonların temsilcileriyle bir araya geldi. musul'da kaçırılan tır şoförlerinin serbest bırakıldığı yönündeki haberlere karşı çıkan arınç, "güvenli yerdeler ancak türkiye'ye dönebilecek noktada değiller" dedi. 

arınç hem tır şoförleri hem de konsolosluk mensuplarıyla zaman zaman telefonla görüşüldüğünü söyledi: 

"şoförler ve konsolosluk mensuplarına, küçük yavrumuz da dahil fena muamelede bulunulmuyor. nerede olduklarını, içinde oldukları şartları bilebilecek durumdayız. bu işlerde dua bir manevi unsurdur ancak maddi bir unsur olarak da bir devlet ne yapması gerekiyorsa istihbarat, diğer ülke yönetimleriyle ne yapması gerekiyorsa fazlasını yapıyor. önemli olan ülkemize dönüp salimen hayatlarını devam ettirebilmeleridir. bugün bir hayırlı haberi bir müjdeyi alabilecek noktadayız. "

'türkiye hedef değil'

başbakan yardımcısı arınç musul'da türk konsolosluğu'na yönelik baskının türkiye'nin işid'in doğrudan hedefi olduğu anlamına gelmediğini söyledi. arınç "işid’in şu anki gayretlerinden, oradaki çatışmalarından türkiye’nin bir hedef haline gelmediği açık ve ortadadır. konsolosluğumuz türk toprağıdır, içeridekiler türk yurttaşıdır ancak saldırı elbette bunun türkiye'ye yönelik ayrı bir anlamı olduğunu göstermez" dedi. 

'tahliyelerle ilgili ek tedbir alınabilir'

irak'taki türk vatandaşlarının tahliyesi ile ilgili ek önlemler alınabileceğini söyleyen arınç türk hava yolları ya da diğer hava yollarıyla nakliye için yeterli kapasite olmadığını söyledi. arınç ilave uçak seferleri için de irak merkezi hükümeti'nin izin vermesi gerektiğini belirtti:

"çalışma yapılacaktır. erbil’den sorun yok. karayoluyla güvenli tahliye için verilen istikametlerin takip edilmesi gerekiyor. biz bir yurttaşımızın bile burnunun kanamasını istemeyiz, ek tedbirler gündeme gelecektir. bunun çalışmasını yapıyoruz."

'tahliyede geç kalınmadı'

arınç konsolosluk baskınının her anından haberdar olduklarını söyledi. ancak 1000 kişilik bir saldırgan grubuna karşı konsolosluk çalışanlarının en doğru tavrı sergilediğini savundu: 

"ilerliyorlar, asker ne yapacak, önlerine hangi engeller çıkacak takip etmemiz lazım. '100 km. öteden yürümeye başladılar, bayrağı indirip sıvışıp gidelim' olmaz. o zaman siz ne derdiniz bize arkadaşlar? içeride kadın var, çocuk var. çatışma olması halinde hepsinin can güvenliğinin tehlikeye düşeceğini bilmiyor musunuz? şu kadar tankla, silahla burayı terk edin diyene karşı akıl, yöntem, dış politika, düşünce, hükümet etme mesuliyeti, onlara çatışın talimatı mı verir, güvenli şekilde terk edin talimatı mı verir? olayları takip edip, can güvenliğini de gözeterek en doğru kararı verdiğimizi düşünüyorum."

kılıçdaroğlu'nun 'siyasi fatura' sözleri

arınç, chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'nun kendisine bilgi vermeye gelen dışişleri bakanı ahmet davutoğlu'na yönelik, "siyasi fatura ödenmeli" sözleriyle ilgili değerlendirmelerde de bulundu. arınç, kılıçdaroğlu'nun daha önce davutoğlu için "gelmiş geçmiş en çapsız bakan" dediğini hatırlattı:

"kılıçdaroğlu 'siyasi bedel' dediyse biraz daha nazik davranmayı öğrenmiş demektir. davutoğlu da 'siyasi bedel gerekirse bunun karşılığını verebiliriz' diye bir laf söylemiştir. bu laflar çok önemli değil. önemli olan sayın bakanın verdiği bilgilerdir. hükümetin bu konudaki çabalarını destekleyeceği ifadeleri önemlidir. gensoru önergesi, soruşturma önergesi çekilmişse, bunları iç politika malzemesi yapmak istemiyoruz denilmişse teşekkür etmek gerekir. 'çapsız bakan' diyen kılıçdaroğlu'nun bu sözü söylemiş olmasına teşekkür etmek gerekir."

mhp'li oğan'a tepki

mhp milletvekili sinan oğan'ın dışişleri bakanlığı'ndan aldığı bilgileri meclis kürsüsüne taşıdığını savunan arınç, "bu şovu doğru bulmuyorum" dedi. 

arınç'ın açıklamaları sürerken sinan oğan sosyal paylaşım sitesi twitter'daki resmi hesabından arınç'ın iddiasını yalanlayan bir mesaj yayımladı. "dışişleri bakanlığı’nda irtibatta olduğumuz bir kişi yoktur. telefonlarımızı dinliyorlardır zaten, getirsinler ortaya koysunlar!" diyen oğan'ın bu mesajı arınç'a da aktarıldı.

arınç, "dışişleri'ndeki kaynağın kendisiyle telefonda görüşmeye ihtiyacı yok, beni konuşturmasın. o kaynak onunla konuşmak için telefona ihtiyaç duymuyor." dedi.

oğan, baskından bir gün önce meclis genel kurulu'nda konsolosluğun etrafının sarıldığını söylemişti. oğan perşembe günü düzenlediği basın toplantısında da rehinelerin tutulduğu yeri tarif etmişti.

diyarbakır'da indirilen türk bayrağı

başbakan yardımcısı bülent arınç'a lice'de türk bayrağının indirilmesi de soruldu. bahçeli'nin olay sonrasında direğe tırmanan kişi için "alnının çatısından vurulması gerektiği" şeklindeki sözünü hatırlatan arınç, bu sözün arkasında olmadıklarını, suçlulara bunun hesabının hukuk yoluyla sorulacağını söyledi.

"sayın devlet bahçeli vurmak haktır, helaldir diyor. helalliğine karışmam ama hukuk bu değildir. ifadelerini kullanan başbakan yardımcısı, devamında bahçeli'ye sert sözlerle karşılık verdi, elindeki idam mahkumunu asamayanlar, alnının çatısından vurmaktan bahsediyor"

bu açıklamadan bir süre sonra mhp basın biriminin resmi twitter hesabından arınç'a tepki içeren bir mesaj yayınlandı. mesajda "şeref yoksunu bülent arınç" idam konusundaki gerçekleri çarpıtarak ahlaksızca mhp'ye saldırıyor. yalanlarınızla ihanetinizi örtemeyeceksiniz" denildi.

kaynak: al jazeera

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;