Bilim-Teknoloji

Hayvanlar ilaç testlerinde ölmeyecek

Bilim insanları, geliştirilen yapay karaciğer sayesinde yeni ilaçların hayvanlar üzerinde test edilmesine gerek kalmayacağını açıkladı.

Konular: Bilim-Teknoloji

Haberin Öne Çıkanları

İlaç testinde yeni yöntem

Hayvan ölümleri son bulacak

Yapay karaciğer deneniyor

Yeni yöntemler hayvan ölümlerinin önüne geçebilir. [Getty Images]

bilim insanlarının geliştirdiği yeni yöntemler, hayvanların yeni ilaçların test edilmesi için kullanılmasına son verebilir. 'kemosentez karaciğer' gelişiminin, hayvan ölümlerini ciddi ölçüde azaltabileceği belirtildi. kemosentez karaciğer, hayvan ölümlerinin önüne geçeceği gibi başka birçok alanda d kullanılabilir. 

insanlar için geliştirilen ilaçların testlerinde kullanılan ve birçoğu hayatını kaybeden havyanların yerini, yakın zamanda kemosentez karaciğer gibi yeni yöntemler alabilir. birçok ülkenin ilaç deneylerinde hayvanların kullanılmasına yönelik yeni kurallar benimsediği günümüzde, ilaç güvenliği ve kullanımını belirlemek için hayvanlar yerine modern yöntemlerin kullanılması planlanıyor.

amerikan kimya topluluğu'nun (acs) 247'inci toplantısında bir araya gelen bilim insanları, avrupa birliği'nin (ab) 2010 yılında kabul ettiği reach düzenlenmesine rağmen, geliştirilen ilaçların halen hayvanların kullanıldığı uzun süreli deneylerde test edilmeye devam edildiği belirtildi.

klinik teknolojileri geliştiren empirico corporation'ın bilim şefi mukung chorghade, 'yeni ilaçlardan çok az bir miktarın hayvanlara verildiği ve uzun, acı verici bir süreçte hayvanların birçoğunun öldüğüne' dikkat çekti. chorghade, hayvan ölümlerine rağmen her zaman olumlu sonuç da elde edilemediğini altını çizdi.

yeni ilaçların test edilmesi sürecinde, ilacın zehirleyici olup olmadığını belirlemek için ilk olarak hayvanlara belli bir doz aktarılıyor. karaciğer ilacı parçalayana kadar etkisi üzerinde gözlem yapıldıktan sonra, geride kalan ve metabolit adı verilen moleküler yan ürünlerin etkisine bakılıyor. metabolitlerin istenmeyen yan etki veya tedavi edici etki göstermesi bekleniyor.

yeni yöntem: kemosentez karaciğer

chorghade, hayvan ölümleriyle sonuçlabilen ilaç testlerinde kullanılması adına kemosentetik karaciğer teknolojisini kullanabileceklerini belirtti. biomimiks adıyla sunulan yeni teknoloji, sigara dumanı ve diğer sayısız zararlı dış etkeni karaciğerde etkisiz hale getiren sitokrom p450 enzimlerine benzer bir  katalizör görevi görüyor. katalizör sayesinde laboratuvarda yapılan testlere kıyasla büyük bir hız kazanan kimyasal süreç, ilaçların zararsız şekilde denenmesinin önünü açıyor.

chorghade, test tüplerinde karıştırılarak hazırlanacak dozların kemonsentez karaciğerde deneye tabi tutulabileceğini ve bugüne kadar birçok başarılı deneme gerçekleştirdiklerini belirtti.

araştırmacılar, biomimiks'in sadece ilaç deneylerinde değil, gelecekte karaciğer nakli yaptıran hastaların kanının temizlenmesinde ve birden fazla ilacın aynı anda alındığında ortaya çıkabilecek yan etkenlerin gözlemlenmesinde kullanılabileceğini ifade etti.

biomimiks ile şu ana kadar 50 ilacın test edildiğini belirten chorghade, bu sayıyı 100'e çıkardıkları zaman abd gıda ve ilaç idaresi'ne onay için başvuracaklarını belirtti.

kaynak: amerikan kimya topluluğu

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;