Çözüm süreci

HDP yeniden sokağa çağırdı

HDP 1 Kasım'da, halkı sokağa çıkmaya ve 'Demokratik eylemliliği yükseltmeye' çağırdı. Açıklamada Türkiye IŞİD’e destek vermekten vazgeçmemekle, koalisyon güçleri ise etkili destek vermemekle suçlandı.

Konular: Türkiye, HDP, Kobani
HDP, 2015 seçimlerine parti olarak girme kararı aldı. [AA-Arsiv]

halkların demokratik partisi (hdp) ve demokratik bölgeler partisi (dbp) 1 kasım’da yapılacak irak şam islam devleti (işid) karşıtı küresel eylem için sokağa çıkma çağrısında bulundu. “halklarımızı 1 kasım’da bir kez daha sokağa çıkarak küresel eyleme güç vermeye çalışıyoruz” ifadesi kullanıldı.

açıklamada dünyaca ünlü abd’li dilbilimci ve filozof noam chomsky ve nobel barış ödülü sahibi adolfo perez esquivel’in de aralarında bulunduğu aydınların eylem için çağrı yaptığı hatırlatıldı. “işid çetelerinin saldırılarına karşı kobanê halkının direnişi bu eylemle bütün dünya tarafından selamlanarak desteklenecek. yüz binlerce sivil, modern tarihin en vahşi soykırımıyla tehdit edildi. kobanê halkı ve ypg/ypj güçleri, işid teröristlerinin vahşi saldırılarına karşı basit silahlarla direniyor” denildi.

“türkiye, işid’i desteklemekten vazgeçmiyor”

açıklamada türkiye ve abd öncülüğündeki uluslararası koalisyon da eleştirildi:

“işid’le savaşmak için oluşturulan sözde uluslararası koalisyon, kobanê’ye karşı devam eden soykırım suçuna tanıklık etmesine rağmen, kobanê’deki direnişe etkili bir şekilde yardım etmiyor. uluslararası yasal yükümlülüklerini yerine getirmiyor. koalisyonda bulunan bazı ülkeler, özellikle türkiye, işid’i desteklemekten vazgeçmiyor. kobanê’ye yaşam koridorunu açmıyor, peşmergenin geçişi için bile ayak sürüyor. zamana yayarak kobanê’nin güçten düşmesini bekliyor. kobanê ise bütün bu baskılara karşı haftalardır direnerek dünyaya insanlık dersi veriyor.”

"rojava kantonları tanınmalıdır"

açıklamada pkk’nın suriye kolu pyd’nin rojava’da ilan ettiği üç kantonun işid tehdidi altında olduğu belirtildi. kantonların statüsünün tanınması da istendi:

“rojava’daki demokratik özerlik, suriye’deki bütün halklar için özgür bir gelecek vaat etmektedir. bu anlamıyla, ‘rojava modeli’, rojava’daki mezhepçi olmayan, laik, demokratik halkların birlik ve çeşitlilik içinde yaşadığı bir modeldir. ortadoğu’da ve ülkemizde demokrasi isteyen herkes, kobanê’deki direnişi desteklemelidir. yaşam koridoru derhal açılmalıdır. rojava kantonlarının statüsü bir an önce tanınmalıdır.”

kobani 16 eylül'de kuşatıldı

işid, 16 eylül'den bu yana suriye'nin kuzeyindeki kobani'yi kuşatmış durumda. kobani çevresindeki köyleri ele geçiren işid, kasaba merkezini ele geçirmek için pyd'nin silahlı kanadı ypg güçleriyle savaşıyor.

abd öncülüğündeki koalisyon güçleri de 27 eylül'den beri kobani'deki işid mevzilerine yönelik hava saldırıları gerçekleştiriyor. 

çatışmalar nedeniyle bölgeden kaçan yaklaşık 200 bin kişi türkiye'ye sığındı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;