Kürt sorunu

HDP'den süreçten dönüş yok mesajı

Lice olayları ve Diyarbakır'daki bayrak indirme krizinin ardından HDP, Meclis grubunu Lice'de olayların çıktığı yerde topladı. Eş Genel Başkan Ertuğrul Kürkçü yeni sabotajlar olabileceğine dikkat çekerek "Irmaklar geriye doğru akıtılamaz" dedi.

Konular: Türkiye
Kürkçü ve Tuncel'in arkasındaki PKK bayrağı konuşma başlamadan kaldırıldı. [Fotoğraf: Mahmut Bozarslan - Al Jazeera Türk]

hdp'nin eş genel başkanları sebahat tuncel ve ertuğrul kürkçü iki protestocunun öldüğü lice'de yaptıkları, partilerinin meclis grubu toplantısında çözüm sürecinden geriye dönüş olmayacağı mesajını verdi. 

ilk konuşmayı yapan sebahat tuncel, pkk lideri abdullah öcalan'ın başlattığı sürecin tüm türkiye'de kabul gördüğünü, insanların barış sürecine destek verdiğini söyledi. tuncel süreçteki aşamaları anlatırken, kürt tarafının adımlarına karşın hükümetin somut adım atmadığını savundu: 

Lice HDP Toplantısı

grup toplantısı öncesi kürsünün arkasına büyük bir pkk bayrağı asıldı. ancak parti yöneticileri kaldırttı. grup toplantısı yapılırken etraftan yine pkk bayraklarının açıldığı görüldü. hdp'nin lice'deki grup toplantısı sırasında askerler güvenlik noktalarına çekildi. yüzleri maskeli bir grup yol kontrolü yaptı. yüzü maskeli grup lice'de yaşananların uyuşturucu ticaretiyle ilgisi olmadığı yönünde gazetecilere propaganda yaptı. kürkçü ve tuncel'in konuşmalarında çözüm iradesine yaptıkları vurgunun ardından bölgede tansiyon düştü. günlerce süren eylemlerle yollarda büyük hasarlar oluştuğu gözleniyor. ulaşımda aksaklıklar yaşanıyor. 

mahmut bozarslan - lice

 

"ilk iki aşama güven artırıcı adımlardı. birincisi kürt hareketinin yapması gerekenler. geri çekilme ve ateşkes. kürt hareketi bunu büyük ölçüde ortaya koydu. ikincisi devletin güven artırıcı adımlarıydı. müzakere sürecinin ilerlemesi için yasal düzenleme, kalekol inşaatlarına son verilmesi ve terörle mücadele kanunu'nun kaldırılması adımları atılmalıydı."

tuncel, öcalan'ın çözüm sürecinin sürekli sabote edilebileceğine dair uyarılar yaptığını hatırlatırken, "ne zaman çözüm konusunda bazı çalışmalar yaptık, bazı güçler devreye girdi ve süreç engellendi. yedi kez ateşkes bozuldu. yeni bir aşamadayız. biz artık savaş istemiyoruz" diye konuştu. 

insan hakları derneği'nin raporuna göre 341 karakol inşaatının ihale edildiğini belirten tuncel, bunlardan 102'sinin inşaatının tamamlandığını söylerken "madem barışacağız neden kalekol yapıyorsunuz?" dedi. 

tuncel, diyarbakır 2. hava komutanlığı'nda türk bayrağının indirilmesini 'provokasyon' olarak niteledi, "insanlar cenazeleriyle uğraşırken, birileri süreci sabote etmek için bir girişimde bulundu. biz hiçbir halkın değerlerine saygısızlık etmeyiz. karşılıklı saygı türkiye demokrasisi için olmazsa olmazdır" diye konuştu. 

Lice'de yüzü maskeli bir grup kimlik kontrolü yaptı.
[ [Fotoğraf: Mahmut Bozarslan - Al Jazeera Turk]]

'batıyı kürtlere karşı kışkırtmayın'

muhelefetteki mhp ve chp'yi de eleştiren tuncel, "mhp ve chp, eğer bu ülkede 76 milyonun sorumluluğunu taşıyorlarsa, batıyı kürtlerle karşı kışkırtmaktan uzak dururlar" dedi. tuncel bir söylentiyle 150 alevi'nin öldürüldüğü 1978'deki maraş katliamını anımsattı. 

hdp'li vekil ana muhalefetteki chp'yi de kürt sorununa çözüm konusunda projesiz olmakla itham ederken, "kılıçdaroğlu'na televizyonda 'çözüm için üç adım ne olmalıdır' diye soruyorlar. sayın kılıçdaroğlu 'yüzde 10 barajı kaldırılsın sonrasını unuttum' diyor. böyle bir ana muhalefet başkanı olur mu?" dedi. 

tuncel'den sonra konuşan ertuğrul kürkçü ise, türk bayrağının indirilmesi sonrası hükümetten gelen tepkileri eleştirdi. "daha dün dağa çıkmış çocuklar için hdp’ye başvuranlar, bir çocuk öldürülmedi diye kuvvet komutanlarına saydırıyor" ifadelerini kullandı. 

kürkçü çözüm sürecinden bundan böyle geri dönüş olmayacağını vurgularken, "yeniden sabotajlar olabilir ama asla ırmaklar geriye doğru akıtılamazlar. irmaklar menderesler, kıvrımlar çizebilirler ama ırmakların artık başka bir yönde aktığı gerçeği değişmez" dedi. 

kaynak: al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;