Çözüm süreci

HDP'nin Ağrı raporu Öcalan'a gidecek

HDP, Ağrı Diyadin'de yaşanan çatışmayla ilgili tespitlerini rapor haline getirdi. Öcalan'a da gönderilecek rapora göre, asker operasyon için önceden hazırlık yaptı ve çatışmayı başlatan taraf oldu.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ağrı'daki çatışmada olay yerinde çekilen fotoğrafları Twitter hesabından paylaşmıştı. [Fotoğraf: twitter.com/hdpdemirtas]

hdp'nin çözüm sürecindeki görüşmelerini yürüten imralı heyeti, ağrı'nın diyadin ilçesinde geçen cumartesi günü genelkurmay açıklamasına göre 5 pkk'lının öldüğü, 4 askerin yaralandığı çatışmayla ilgili bir rapor hazırladı. 

hükümet ile hdp'nin birbirini suçladığı olaya ilişkin rapor ilk imralı ziyaretinde cezaevindeki pkk lideri abdullah öcalan'a sunulacak. 

bölgedeki görgü tanıklarıyla görüşülerek hazırlandığı belirtilen hdp'nin raporuna göre, çatışma 'askeri güçlerin planı operasyonu' sonucunda meydana geldi. ayrıca hükümetin aksine hdp çatışmada iki kişinin öldüğünü belirtiyor.

11 nisan sabahı fidan dikme festivali için hazırlıkların yapıldığı yukarıtütek köyündeki olayın başlangıcı raporda şöyle yer alıyor: 

"güneşin doğuşuyla birlikte etkinlik organizasyonunda görevli iki kişi yanlarında götürdükleri pankartla birlikte platformu hazırlamak için festival alanına hareket etmiş, platformun kurulduğu bölgeye geldiklerinde geceden mevzilendiği öğrenilen askerlerin ateşiyle karşılaşmışlardır. bu saldırı sırasında diyadin eski dbp ilçe eşbaşkanı cezmi budak hayatını kaybetmiş, meya-der yöneticisi cenap ilboğa da ağır yaralanmıştır."

'yaralı askerlere halk yardım etti'

raporda bunun ardından ağrı'nın tüm ilçelerinden fesvival alanına kitlesel bir gidiş başladığı ancak köyün çevresindeki askerlerin geçişleri engellediği belirtildi.

buna rağmen hdp ve dbp yöneticileri ile bir grubun farklı yollardan festival alanına girdiği ve yaşamını yitiren cezmi budak ve yaralı cenap ilboğa ile yaralı askerleri dağdan indirdiği anlatıldı. bu konudaki fotoğraf ve video kayıtlarının medyada yer bulduğu vurgulandı.

raporda hdp'nin olayla ilgili izlenimleri şöyle aktarılıyor:

  • askeri güçlerin 10 nisan gecesi festival platformuna yakın bölgeye pkk’liler bulunduğu gerekçesiyle operasyon başlattığı ve çatışmaya neden olduğu, ertesi gün de devam eden çatışmalarda bir pkk’linin yaşamını yitirdiği, birçok askerin de yaralandığı anlaşılmaktadır.
  • 'pkk’lilerin halka seçimlerde oy verme baskısı yaptığı' yönündeki açıklamalar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. çünkü halk festival alanına gitmeden çatışma başlatılmış, halkın bölgeye gitmesi zaten engellenmiştir. festival alanına gidemeyen, toplanamayan halka örgüt propagandası yapıldığı iddiası tümüyle temelsizdir, asılsızdır.
  • festival alanına yakın korucu köylerine birkaç gün öncesinden askeri birimlerin yerleştiği ve operasyon bölgesine korucu köylerinden geçiş yapıldığı bilgisi tarafımıza ulaşmıştır. dolayısıyla operasyon hazırlığının günler öncesinden yapıldığı anlaşılmaktadır.

raporun tespit ve değerlendirmeler bölümünde ise şu görüşlere yer alıyor:

  • bu planlı askeri operasyonla devlet güçleri tahkim edilmiş ateşkesi açıkça ihlal etmişlerdir. yaşanan son olay ve çözüm sürecinde oluşan tıkanıklık son derece önemsediğimiz izleme kurulu'nun ne kadar hayati bir önem taşıdığını bir kez daha göstermiştir.
  • hdp’nin yükselişini engelleme ve baraj altında bırakma stratejisi kapsamında birtakım provokasyonların devreye konulduğu ağrı olayında açıkça görülmektedir.
  • başından bu yana olayın içinde olan ağrı valisi izlediği tutumla bizzat provokasyona zemin hazırlamıştır.  
  • barış ve müzakere süreci seçimlere heba edilmeyecek kadar kıymetli bir süreçtir. sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için bu tür provokasyonların önlenmesi, ateşkes ihlali başta olmak üzere sivillerin ölümüne neden olan tüm bu olayların bütün boyutlarıyla soruşturulması ve ağrı valisi başta olmak üzere sorumluların açığa çıkarılması gerekmektedir.

raporun son bölümünde ise başbakan ahmet davutoğlu, hükümet yetkilileri ve çözüm kurulu üyeleri, olayı bizzat yerinde incelemeye, tanıklar ve yerel halkla görüşmeye davet edildi. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;