Çözüm süreci

HDP'nin İmralı heyetinden Öcalan açıklaması

HDP’nin İmralı heyeti, çözüm sürecinin devamı için hükümete adım atma çağrısı yaptı. Açıklamada, Öcalan’ın eşit ve özgür müzakere koşullarında çalışmalarını yürütmesi ve maruz kaldığı belirtilen tecritin de kaldırılması istendi.

hdp heyet imralı main
[ARŞİV] [Fotoğraf: Zeki Öztürk / Al Jazeera Türk]

hdp'nin imralı heyeti yazılı bir açıklamayla hükümetten çözüm sürecini devam ettirmesini ve pkk lideri abdullah öcalan ile imralı'da görüşmelerin sürmesini istedi. açıklamada, "öcalan’ın ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan durumunu ve heyetimizin kendisi ile görüşmek üzere yaptığı sözlü ve yazılı resmi başvuruları da heyetimize yönelik bir itibarsızlaştırma kampanyası üzerinden kamuoyunun gözünden kaçırmak istemektedirler" denildi. diğer satır başları şöyle:

"imralı heyeti olarak dışarıda bu topyekûn savaş konseptinin devrede olduğu, sayın öcalan üzerinde ağırlaştırılmış hukuk dışı, insanlık dışı tecrit konseptinin yürütüldüğü, akp’nin savaş naralarının bütün toplumda büyük bir gerilim ve korku yarattığı bir dönemde, devreye konan bu itibarsızlaştırma ve beklenti yaratma politikalarının amaçlarına karşı tüm kamuoyunu ve halkımızı duyarlılığa davet ediyoruz. bu savaş konseptinin devreden çıkması için askeri ve siyasi operasyonların durması, tarafların çatışmasızlık konumuna dönmeleri, ağırlaştırılmış tecritin kaldırılması, müzakere mekanizmalarının yeniden kurulması gerekliliğini tüm duyarlılığımızla tarihi bir sorumluluk olarak bir kez daha yineliyoruz. türkiye ve ortadoğu halklarının demokratik geleceğini doğrudan etkileyecek olan çözüm sürecinin gerekliliklerini bir an önce yerine getirmesi hususunda akp hükümetini uyarıyoruz. imralı heyeti olarak sayın öcalan ile görüşme isteğimizin bu kapsamda değerlendirilmesi gerektiği tüm kamuoyunun bilgisi dâhilindedir."

"öcalan her kesimden heyetlerle görüşebilmeli"

"bu kapsamda çözüm sürecinde güvenilirliğini büyük ölçüde yitirmiş akp hükümetinin sayın öcalan ile görüşme trafiğimizi belirleyen konumunun kalmadığını ifade etmek istiyoruz. süreç devam edecekse sayın öcalan’ın müzakere çalışmalarını kendi insiyatifiyle, kendi belirleyeceği zaman diliminde, kendisinin önereceği her kesimden heyetlerle yürütebileceği koşulların sağlanması gerektiği kanaatindeyiz. sayın öcalan için temin edilecek bu müzakere konumu, müzakerelere farklı toplumsal kesimlerin katılımını sağlayarak, sürecin şeffaflaşması ve barışın toplumsallaşması potansiyelini açığa çıkaracaktır. dünya müzakere örneklerinde de sayısız örneğin görüleceği bu koşulların sağlanması, bu uygulamaların sayın öcalan’ın müzakere statüsünü de belirleyecek şekilde bir yasal düzenleme ile güvence altına alınması barış açısından tarihi bir zorunluluk olarak önümüzde durmaktadır."

"sorun ada'ya gidip gitmemek değil"

"dışarıdaki tüm olumsuz gelişmeleri ve her gün can kayıpları ile sonuçlanan çatışmalı süreci hemen hayata geçebilecek ve çözüm sürecini hızla kalıcı barışa götürebilecek böylesi bir düzenleme üzerinden sağlayabileceğimizi ifade etmek isteriz. kalıcı barış açısından atılabilecek bu basit ancak tarihi adımlar somutlaşmadan, çözüm süreci ile ilgili akp hükümetinin samimi bir yüzleşmeye gittiğini gösteren hiçbir gelişme yaşanmadan heyetimizin imralı işkence sistemi ve ağırlaştırılmış tecrit konsepti devredeyken yapacağı ziyaretin tarihsel bir gelişmenin önünü açmaktan uzak olarak gördüğümüzü kamuoyuna ifade etmek isteriz. sorun heyetimizin ada’ya gidip gitmemesi değil, sürecin yürütücüsü olan sayın öcalan’ın eşit ve özgür müzakere koşullarında çalışmalarını yürütüp yürütmeyeceğidir. bu anlamda, heyetimiz üzerinden yaratılmak istenen tüm yapay gündemlerin meselenin çözümünü gözden ırak tutma amaçlı olduğunu belirtir, tüm kamuoyunu ve halkımızı kalıcı barış yollarını, tarihi bir sorumluluk olarak, inşaya bir kez daha davet ederiz."

demirtaş pkk'ya çağrı yapmıştı

hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, pkk’ya ve hükümete seslenerek, "pkk derhal elini tetikten çekmeli. hükümet bir an evvel diyalog için hazır olduğunu beyan etmeli” demişti.

başbakan ahmet davutoğlu, şanlıurfa’da sivil toplum kuruluşları ve iş dünyası temsilcileriyle buluşmasında, hdp'nin çatışmasızlık çağrısının, 'geç ama doğru bir çağrı' olduğunu söylemiş, bir sonraki adımın 'pkk'ya sınırı terk etme' çağrısı olması gerektiğini belirtmişti.

başbakan yardımcısı yalçın akdoğan ise, "imralı ile ilgili birimlerimiz görüşürler o ayrı bir şey. hdp heyeti görüşemez. hdp heyeti öcalan adına sürekli yalan söyledi" demişti. akdoğan, pkk'lılar sınır dışına çıkmadıkça müzakerelerin başlamayacağını da belirtmişti.

hükümet, pkk'ya yönelik operasyonların durdurulması ve müzakerelere yeniden başlanabilmesi için pkk'nın silahlı unsurlarının ülke dışına çıkmasını ve tam eylemsizliğe geçmesini şart koşuyor. pkk lideri abdullah öcalan, 21 mart 2013 nevruz'unda silahlı mücadelenin sona erdiğini ilan etmiş, bütün pkk unsurlarının ülke dışına çıkmasını istemiş, o yıl mayıs ayında başlayan çıkışlar gezi parkı sürecinde yine öcalan'ın talimatıyla durdurulmuştu, kandil çıkan pkk unsurlarını daha sonra türkiye'ye geri gönderdiklerini açıklamıştı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;