Ekonomi

‘Hedef fakirliği yenmek’

Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, hedeflerinin 2030 yılında dünya üzerindeki fakirliği yenmek olduğunu açıkladı. Bankanın kalkınma projeleri için bütçesi ise 10 yılda 300 milyar dolara çıkarılacak.

Konular: Küresel ekonomi

Haberin Öne Çıkanları

'Evsizlerin ölmesi haber değil'

Orta gelirli ülkelere 28 milyar dolar

Yoksulluk için küresel hareket

Dünya Bankası Başkanı, orta gelirli ülkelere ayırdıkları kaynağı yıllık 15 milyar dolardan 28 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti.[Reuters]

dünya bankası başkanı jim yong kim, washington'daki dış politika konseyi'nde yaptığı konuşmada, kalkınma ve yoksulluk sorunları ile bankanın bir süredir geçirmekte olduğu yeniden yapılanma sonrası politikaları konusunda görüşlerini açıkladı.

eşitsizliğin hakim olduğu dünyada zengin ile fakir arasındaki farkın çok açık olduğunu bildiren kim, papa franciscus'un söylediği "sokaklarda soğuktan ölen evsizlerin olması haber değil ama borsanın düşmesi trajedi" sözüne atıfta bulundu. kim, yoksul ve kırılgan kitlelerin ekonomik fırsatların dışında yaşamasına gözlerini kapatamayacaklarını vurguladı.

teknoloji sayesinde gelişmekte olan ülke vatandaşlarının zengin ülke insanlarının nasıl yaşadığını yakından takip edebildiklerini belirten kim, bu toplulukların kendileri ve aileleri için nasıl gelişmiş ülke vatandaşları gibi ekonomik fırsat elde edebilecekleri ve kalkınmanın nimetlerinden yararlanabileceklerinin arayışında olduklarını kaydetti.

kredi portföyü 300 milyar dolar

kim, kitleleri kapsayıcı kalkınma politikalarının yönetenlerle halklar arasında daha güçlü bağların ortaya çıkmasına yol açtığına değinerek, bu çerçevede kadınların çalışma hayatında erkeklerle eşit varlık göstermesinin ülkelerin büyüme hızına kayda değer katkı yaptığını vurguladı.

kim, dünya bankası'nın bir süredir geçirmekte olduğu yeniden yapılanma sonrası kaynaklarını artırdıklarını vurgulayarak, orta gelirli ülkelere ayırdıkları kaynağı yıllık 15 milyar dolardan 28 milyar dolara çıkardıklarını ifade etti.

kim, bu artışla gelecek on yılda kalkınma projeleri için bankanın toplam kredi portföyünün yaklaşık 100 milyar dolardan 300 milyar dolara yükseleceğini dile getirdi.

hedef refahı paylaşmak

ayrıca özel sektör yatırımlarından sorumlu uluslararası finans kurumu'nun (ifc) kaynaklarını da iki katına çıkararak on yıllık dönemde 90 milyar dolar düzeyine getireceklerini kaydeden kim, bu artışın dünya bankası tarihinde görülmemiş derece büyük bir gelişmeye işaret ettiğini belirtti.

dünya bankası başkanı jim yong kim, "yoksulluğu sonlandırmak için küresel hareket" adını verdikleri programla başarıya ulaşacaklarına inandığını dile getirdi.

bu amaç doğrultusunda tüm kurumlarla işbirliğine hazır olduklarını vurgulayan kim, fakirliği yenmenin ve refahı paylaşmanın temel hedef olduğunu sözlerine ekledi.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;