Ekonomi

'Hedef ortak, yöntem farklı'

Ekonomistler MB Başkanı Başçı'nın, Cumhurbaşkanı'nın karşısına iyi hazırlanarak çıktığı görüşünde. Bazılarına göre tartışma önümüzdeki günlerde soğuyabilir, bazılarına göre ise, açıklamada MB'nin yapısına ilişkin somut sözler olmaması şaşırtıcı.

Konular: Türkiye, Ekonomi
Ali Babacan ve Erdem Başçı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a brifing verdi. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

merkez bankası başkanı erdem başçı'nın cumhurbaşkanı tayyip erdoğan'a yaptığı 130 sayfalık sunum, ekonomi uzmanlarına göre kapsamlı ve iyi hazırlanılmış bir metin. 

al jazeera türk'e konuşan marmara üniversitesi ve piri reis üniversitesi öğretim üyesi prof. dr. erhan aslanoğlu, hem başçı'nın sunumundan hem de cumhurbaşkanlığı'nın açıklamasından faiz üzerinden karşı karşıya gelen erdoğan ve başçı arasında temel konularda mutabakat olduğunu ancak yöntem farklılığı bulunduğunu söylüyor. prof. aslanoğlu, önümüzdeki günlerde taraflar arasındaki tartışmanın soğuyabileceği görüşünde.

"tcmb sunumu sayın erdem başçı'nın toplantıya çok kapsamlı bir veri setiyle gittiğini ve uyguladığı para politikasının gerekçelerini detaylı olarak açıklamaya yönelik olduğunu gösteriyor. döviz kurları ile enflasyon arasındaki ilişkinin sunumda güçlü bir şekilde vurgulandığı anlaşılıyor. tcmb'nin nihai hedefi de istikrar ve büyüme fakat bunun fiyat istikrarından, yapısal reformlardan ve güven ortamından geçtiği vurgusunu yapıyor." 

"erdoğan-başçı arasında yöntem farkı var"

"sayın cumhurbaşkanı'nın hassasiyeti açıklamada da vurgulandığı gibi büyüme ve üretim üzerine odaklanıyor. faiz indiriminin bu konuda sonuç vereceğini bekliyor. aslında nihai hedef konusunda, yani istikrar ve büyüme, sayın cumhurbaşkanı ile sayın başçı arasında bir fark bulunmuyor. yöntem konusunda fark bulunuyor."

"cumhurbaşkanlığı açıklamasında güven ve istikrar ortamının korunması konusundaki vurgu önemli görünüyor. burada bir mutabakat olduğunu düşünüyorum. bu çerçevede önümüzdeki günlerde tartışmanın biraz soğuması muhtemel görünüyor. açıklamada olan, tüm ekonomik birimler vurgusu para politikası dışında diğer politika araçlarının da büyüme ve üretim konusunda kullanılma ihtimalini arttırıyor."

"somut değil ama önemli"

hsbc hazine direktörü fatih keresteci'ye göre ise, cumhurbaşkanlığı'nın açıklaması, merkez bankası'nın yapısıyla ilgili daha somut sözler bekleyenleri şaşırttı. 

keresteci'nin al jazeera türk'e söyledikleri şöyle:

"salı günü düzenlenen genişletilmiş ekonomi koordinasyon kurulu toplantısının ardından yapılan yazılı açıklama ve gün boyunca ilgili bakanlardan gelen beyanatların tamamında tcmb'nin 'araç bağımsızlığı' ön plana çıkarılmış ve kurumlara olan güvenin korunmasına vurgu yapılmıştı. bu paralelde, erdoğan-babacan-başçı görüşmesinin ardından da benzer yönde açıklamaların gelmesi bekleniyordu. başçı'nın yaptığı 130 sayfalık sunum web sitesinde yayımlandı. oldukça detaylı olan ve hemen hemen ekonominin her noktasına temas eden sunumun esas noktasını faizler ve para politikası oluşturuyor, tcmb'nin son dönemdeki uygulamaları anlatılmaya çalışılıyordu. cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada ise gün boyu yapılan değerlendirmelerin aksine tcmb'nin kurumsal yapısına yönelik herhangi bir atıfta bulunmaksızın 'faiz ve üretime ilişkin hassasiyetlere' değinilmiş, danışmanların mevcudiyetleri vurgulanmış ve 'güven ve istikrar' kavramları ön plana çıkarılmış. cumhurbaşkanlığı'ndan tcmb ile ilgili daha somut açıklama beklentisi içerisinde olanların beklentilerini karşılamayacak ancak genel tabloyu yansıtması açısından önemli bir değerlendirme metni ile karşı karşıyayız."

cumhurbaşkanı tayyip erdoğan ile faiz politikası konusunda sert eleştirilerine hedef olan merkez bankası başkanı erdem başçı'nın görüşmesinde, faiz tartışmalarında başçı'yı destekleyen başbakan yardımcısı ali babacan da vardı. cumhurbaşkanı brifingi, ekonomi konusundaki başdanışmanları yiğit bulut ve cemil ertem ile dinledi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;