Fırat Kalkanı Harekâtı

'Hedef Rakka operasyonu'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Cubeyr ile ortak basın toplantısı düzenleyen Bakan Çavuşoğlu, “Bundan sonraki hedef tabii ki Rakka operasyonudur. Rakka operasyonunun da başka terör örgütleriyle değil, doğru kişilerle yapılması gerekiyor. Biz bölgesel ülkeler ve koalisyonun içerisindeki ülkeler olarak özel kuvvetlerimizi devreye sokabiliriz, sokmamız gerekiyor” dedi.

[Fotoğraf: DHA / Arşiv]

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu ve suudi arabistan dışişleri bakanı adil cubeyr, bugün sona eren "türk-suudi koordinasyon konseyi toplantısı"nın ardından ankara’daki marriott hotel'de ortak basın toplantısı düzenledi. çavuşoğlu, “bundan sonraki hedef tabii ki rakka operasyonudur. rakka operasyonunun da başka terör örgütleriyle değil, doğru kişilerle yapılması gerekiyor. biz bölgesel ülkeler ve koalisyonun içerisindeki ülkeler olarak özel kuvvetlerimizi devreye sokabiliriz, sokmamız gerekiyor” dedi. 

bir gazetecinin cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'ın abd başkanı donald trump ile telefon görüşmesini sorması üzerine çavuşoğlu, dün gece son derece faydalı bir telefon görüşmesi gerçekleştirildiğini belirtti. ele alınan konulardan birinin de deaş ile mücadele olduğunu ifade eden çavuşoğlu, bundan sonraki hedefin rakka operasyonu olduğunu şu ifadelerle belirtti:

"önümüzdeki süreçte deaş için üç kritik şehir var. suriye'de el bab ve rakka, irak'ta musul deaş için stratejik bir şehir. bu şehirlerden deaş'ın temizlenmesi ve yenilgiye uğratılması için ortak mücadele etme konusunda iradeyi de belirtmişlerdir. bu sebeple önümüzdeki süreçte öncelikle el bab operasyonun bir an önce tamamlanması gerekiyor. son günlerde, bizim özel kuvvetlerimiz, askerlerimiz ve özgür suriye ordusuna mensup askerler ciddi mesafe kat etmişlerdir. koalisyonun da havadan verdiği destek, rusya'nın deaş'a yönelik yaptığı operasyonlarda katkı sağlamıştır. bir an önce bu operasyonu tamamlamak istiyoruz.

bundan sonraki hedef tabii ki rakka operasyonudur. rakka operasyonunun da başka terör örgütleriyle değil, doğru kişilerle yapılması gerekiyor. başından bu yana rakka operasyonunun, suudi arabistan'ın da bu konudaki düşüncesi aynıdır. biz bölgesel ülkeler ve koalisyonun içindeki ülkeler olarak özel kuvvetlerimizi devreye sokabiliriz, sokmamız gerekiyor.

arazide de muhalif güçlerle, yani ılımlı muhaliflerle, özgür suriye ordusu ile iş birliği yapmamız gerekiyor. deaş gibi bir terör örgütü ile mücadelede diğer terör örgütlerine bel bağlamamız lazım. onlara güvenmememiz gerekiyor. aksi takdirde suriye'nin geleceği için çok ciddi hata olur."

"deaş'tan farklı olmayan bir terör örgütüne destek verildi"

"bir önceki yönetime türkiye ve suudi arabistan olarak anlatmaya çalıştık, maalesef sözümüzü de dinletemedik. maalesef pyd/ypg gibi... aslında sadece ideolojisi farklı hedefleri bakımından deaş'tan farklı olmayan bir terör örgütüne destek verildi. bu da bizi üzmüştür. suriye'nin geleceği için çok tehlikeli bir adım olduğunu söyledik. biz, tüm bu şehirlerde ve genel anlamda deaş ile mücadele konusunda abd ile iş birliği yapacağız. bundan sonraki mücadelemizin daha etkili olacağına, deaş'ı kısa sürede suriye'den ve irak'tan temizleyebileceğimize inanıyoruz."

"trump yönetimiyle işbirliği içinde olmaya gayretliyiz"

cubeyr de suriye’deki iç savaş hakkındaki “suudi arabistan’ı diplomatik alanda ve sahada astana çerçevesinde daha fazla görecek miyiz, suriye kuzeyinde pkk ile mücadelede suudi arabistan adım atacak mı?” sorusuna yanıt verdi:

“astana görüşmelerinin ateşkesin kalıcı şekilde ortaya konması bakımından önemli olduğunu düşünmekteyiz. suudi arabistan-türkiye işbirliği söz konusu, terörle mücadelede destek vermeliyiz. her zaman pkk’nın terör örgütü olduğunu kabul etmeliyiz, suriye’de nerede olursa olsun daeş, el kaide, başka terör örgütlerinden bahsediyoruz, suudi arabistan karşı duruş göstermekte. koalisyon ülkelerinden biri olarak suudi arabistan, terörle mücadeleye destek veren ülke konumunda.

operasyonlar devam edecek ve biz trump idaresiyle işbirliği içinde olmaya gayretliyiz, türkiye başta olmak üzere tüm dost ülkelerle işbirliği içinde olacağız.”

kaynak: al jazeera ve aa  

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;