Almanya

'Hepimiz Charlie'yiz, Pegida değil'

Almanya'da Fransa saldırısından sonra İslam karşıtı Pegida'ya desteğin ne olacağı merak edilirken; Pegida karşıtları, hareketin kalesi Dresden'de 35 bin kişilik gösteri yaptı.

Konular: Almanya
Dresden'deki gösteride "Hepimiz Charlie'yiz ama Pegida değiliz" pankartları açıldı. [Fotoğraf: AFP]

paris’teki saldırıların sarsıcı etkisi almanya’da da hissedilirken, "batı'nın islamlaşmasına karşı vatansever avrupalılar" yani pegida gösterilerinin seyrinin ne olacağı merak konusuydu. dresden’de 500 kişiyle başlayıp birkaç ay içinde 18 bin kişilik destek bulan hareket charlie hebdo’ya yapılan saldırıdan sonraki ilk gösterisini pazartesi günü gerçekleştirecek. 

ancak katılımın merak konusu olduğu pegida yürüyüşüğü öncesi 530 bin kişilik nüfuslu kentte cumartesi günü sürpriz bir gösteri düzenlendi. pegida’nın yabancı düşmanı ve ırkçı tutumunu protesto eden yaklaşık 35 bin kişi frauenkirche kilisesi’nin önünde toplandı. belediye başkanı helma orosz, burada yaptığı konuşmada “nefretin bizi bölmesine izin vermeyeceğiz” mesajını verdi. hristiyan demokrat belediye başkanı gösteriye neden katıldığını ise “pegida gösterilerine katılanlara karşı olduğum için değil, insanların ten renginden ve geleneklerinden korkmadığım için katıldım” vurgusuyla açıkladı.

'fransa için saygı duruşu'

gösteride fransa saldırılarında hayatını kaybeden 17 kişi için de bir dakialık saygı duruşu yapıldı. ayrıca “hepimiz aynı dilde gülüyoruz” ,“hepimiz mülteciyiz”, “herkes için almanya” yazılı pankartlar taşındı. en dikkat çekici pankartlardan birinde de fransa’da saldırıya uğrayan charlie hebdo için “ben charlie’yim ama pegida değilim” mesajıydı.

pegida karşıtı gösterileri organize eden irkçılığa karşı birlik hareketinden farzad ise gösteriyi al jazeera'ye değerlendirdi. güvenlik gerekçeriyle soyadını vermeyen aktivist lider, pegida’nın pazartesi günü aynı sayıda gösterici toplamak için taraftarlarını harekete geçireceğini söyledi. farzad, “ellerinden geleni yapacaktır. belki 35 bin’i bulamazlar ama o sayıya yaklaşmaya çalışacaklardır. toplumda değişen bir şey yok. ama şu an 35 bin pegida karşıtının toplanmasından çok mutluyuz. aslında kurbanların bir kez daha haksızlığa uğramasına karşı çıktılar. ama almanya’da ben büyük bir değişim beklemiyorum. sağ politikacılar pegida’ya sempati duymaya devam edecektir. fransa saldırısınrdan sonra uçurum kolay kapanmayacaktır” dedi.

'müslümanlar sadece facebook'ta yorum yapıyor'

müslümanların neler yapabileceği sorusuna ise farzad, “aslında bu iki tarafında da omzunda olan bir yük. müslüman toplum çok güçsüz. ben temsilci değilim ama bizim ırkçılık karşıtı sol hareketlerin içinde bile müslümanların sayısı çok az” yanıtnı verdi.

bunun nedeninin ‘önyargı’ olduğunu savunan aktivist lider, “müslümanlar  facebook’ta yorum yapabilir ancak. en son 1 kasım’da neonazi örgüt nasyonel sosyalist underground’un cinayetlerinde kurban gidenlerle ilgili bir dayanışma günü yapalım dedik. kurbanların çoğu müslüman biliyorsunuz. camilerle bu dayanışma gösterisini organize etmekte büyük sorun yaşadık. yani müslümanlara karşı ırkçılık çok derin, ama müslümanların buna karşı yaptıkları da çok zayıf” dedi.

merkel'den çağrı

almanya başbakanı angela merkel de hamburg’daki hristiyan demokrat parti’nin toplantısında fransa’daki saldırı ve bunun almanya’ya muhtemel yansımalarını değerlendirdi.

alman başbakan, ‘islam ile fanatikler arasındaki ayrımın iyi yapılması gerektiği’ çağrısını yapıp “fransa’daki olayların barbarca ve terrörist bir hareket olduğu konusunda gayet netiz. burada hepimize zorlu bir görev düşüyor. bizler değerlerimiz savunmalıyız ve bu değerler için savaşmalıyız”  dedi.

kaynak: al jazeera, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;