Hırvatistan

Hırvatistan ilk kadın cumhurbaşkanını seçti

1991’de Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti’nden ayrılarak bağımsız bir devlet olan Hırvatistan'da cumhurbaşkanı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre milliyetçi parti HDZ'nin kadın adayı Kolinda Grabar Kitaroviç kazandı.

Milliyetçi parti Hırvat Demokratik Birliği üyesi Kolinda Grabar-Kitaroviç, 2005-2008 yıllarında Hırvatistan'ın dışişleri bakanı görevinde bulundu. [Fotoğraf: AA]

devlet seçim komisyonu'ndan yapılan açıklamada, cumhurbaşkanı seçiminin ikinci turunda, oyların yüzde 99,51'inin sayımı tamamlandı. sosyal demokrat parti'nin adayı cumhurbaşkanı ivo yosipoviç yüzde 49,57 hırvat demokratik birliği'nin adayı kolinda grabar kitaroviç ise yüzde 50,43 oy aldı.

resmi olmayan ilk sonuçlara göre, 46 yaşındaki kolinda grabar kitaroviç hırvatistan'ın ilk kadın cumhurbaşkanı seçildi.

"kendimize güveniyoruz"

kitaroviç, yaptığı zafer konuşmasında, seçimi tüm hırvatistan için kazandığını söyledi.

hırvat demokratik birliği (hdz) tarafından aday gösterildiğinde birçok kişinin kendisine seçimleri kazanamayacağını söylediğini ifade eden kitaroviç, "ancak ben pes etmem. hırvatistan için de aynen böyle çalışacağım. hiç kimsenin hırvatistan'ın refah seviyesi yüksek bir ülke olmayacağını söylemesine izin vermem. hırvatistan, avrupa birliği'nin ve dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri olacak. söz veriyorum" diye konuştu.

kitaroviç, bu geceden itibaren hırvatistan için çalışmaya başlayacağını vurgulayarak, seçim kampanyası boyunca kendisine destek olan herkese teşekkür etti.

birlik ve beraberlik çağrısında bulunan kitaroviç, "ivo yosipoviç'e oy veren seçmen de ekibimizin bir parçası olmalı. bizimkiler-sizinkiler yok. hepimizi zorlu görevler bekliyor. bu yolda beraberiz. birlik olarak hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. hırvatistan'ın ulusal çıkarları için mücadele edeceğiz. yardıma muhtaç olanlarla yardım edeceğiz. birlik olarak hırvatistan'ı krizden çıkaracağız. kendimize güveniyoruz" diye konuştu.

kitaroviç, yolsuzlukla mücadelede "sıfır tolerans" göstereceklerini, nato ve ab'de hak ettikleri yere gelecekleri ve komşu ülkelerle yıllardır süren sorunları çözeceklerini söyledi.

seçimi kaybeden mevcut cumhurbaşkanı ivo yosipoviç de konuşmasında seçimi kazanan rakibini tebrik etti.

yosipoviç, "zorlu bir kampanya oldu ancak nihayetinde demokrasi kazandı. demokratik mücadelede kazanan kolinda grabar kitaroviç oldu. kendisini tebrik ediyorum. az bir farkla kazandı ancak demokrasinin özü bu: daha fazla oy alan zafere erişir" ifadesini kullandı.

yeni cumhurbaşkanı, 19 şubat'ta resmen göreve başlayacak.

kolinda grabar-kitaroviç kimdir?

milliyetçi parti hırvat demokratik birliği üyesi kolinda grabar-kitaroviç, 2005-2008 yıllarında hırvatistan'ın dışişleri bakanı oldu. 2008-2011'de hırvatistan'ın eski washington büyükelçisi olan kitaroviç, nato genel sekreteri yardımcılığı görevini de yaptı. trilateral komisyonu üyesi olan kitaroviç, ingilizce, ispanyolca ve portekizce biliyor.

kaynak: al jazeera ve anadolu ajansı
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;