İsrail

Hizbullah İsrail konvoyunu vurdu

Hizbullah Lübnan'dan fırlattığı roketle sınıra yakın bir İsrail askeri konvoyunu vurdu. İsrail ordusu iki askerinin öldüğünü duyurdu. İsrail'in karşı saldırısında ise bir BM Barış Gücü askeri öldü.

İsrail ordusu 2 askerinin öldüğünü, 7 askerinin de yaralandığını duyurmuştu. [Fotoğraf: Reuters]

israil ordu sözcüsü peter lerner sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "hizbullah'ın lübnan sınırında düzenlediği saldırıda 2 israil askerinin öldüğü, 7'sinin de yaralandığı doğru" ifadelerini kullandı.

israil başbakanı binyamin netanyahu, hizbullah saldırısı ile ilgili düzenlenen acil güvenlik toplantısında yaptığı konuşmada, "hizbullah'ı kastederek saldırıyı düzenleyenleri gerginlikten sorumlu tuttu. netanyahu "saldırıyı düzenleyenler saldırının tam bedelini ödeyecek" dedi.

bmgk kapalı toplandı

birleşmiş milletler güvenlik konseyi (bmgk), israil ile hizbullah arasındaki gerginliği görüşmek için kapalı oturumla toplandı.

toplantının ardından yapılan açıklamada, bm barış gücü'nün (unifil) görev yaptığı mavi hat'ta karşılıklı ateş açılması sonucu ispanyol barış gücü askerinin öldürülmesi kınanarak, ispanya hükümeti ve öldürülen askerin ailesine taziye sunuldu.

açıklamada barış gücü askerinin nasıl öldüğüne ilişkin bilgi verilmedi.

bm genel sekreteri ban ki-moon, lübnan-israil ile suriye-israil sınırlarında gerçekleşen şiddet olaylarını kınayarak, bölgedeki ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilmesini istedi. 

al jazeera muhabiri velid ömeri, israil ordusu yetkililerinin genelkurmay başkanlığı'ndan acil toplantı yaptığını ve lübnan sınırında olağanüstü hal ilan edildiğini söyledi. 

ömeri, "ilerleyen saatlerde şeba arazisinde çatışmalar görülebilir. israil savaş uçaklarını kullanıyor" dedi.

al jazeera'nin şeba arazisinde bulunan muhabiri ilyas kerram ise, "israil, güney lübnan’da hizbullah mevzilerini bombalıyor. resmi açıklamaya göre, saldırı zırh delici özelliğie sahipti. savaş uçakları yoğun biçimde uçuyor. askeri araçlar bölgeye gönderiliyor. şeba’daki israil takviyeleri daha geniş çaplı bir hareketin olacağını gösteriyor" dedi.

saldırıyı üstlenen hizbullah, israil'in 18 ocak'ta kuneytra'da öldürdüğü hizbullah mensuplarının 'intikamının alındığını' duyurdu.

gazze'de faaliyet gösteren hamas ve islami cihad ise israil askeri aracını hedef alan saldırıyı tebrik etti.

lübnan başbakanı temim sellam ise, ülkesinin bmgk'nin 2006 yılında israil ile hizbullah'ın arasındaki savaşa son veren 1701 numaralı kararına bağlı kalacağını, gerginliğin artmasını istemediklerini dile getirdi. 

israil karşılık verdi

saldırıdan sonra israil ordusu lübnan'ın güneyindeki şeba çiftlikleri bölgesini vurmaya başladı.

karşı saldırıda lübnan-israil sınırında görev yapan birleşmiş milletler geçici barış gücü'ne (unifil) bağlı bir ispanyol askeri öldü.

bm'nin unifil güçlerine bağlı bir ispanyol askerinin öldürüldüğünü doğrumasının ardından ispanya olayla ilgili soruşturmanın açılmasını talep etti.

ismini açıklamak istemeyen bir israil yetkilisine göre, dışişleri bakanı avigdor liberman, ispanya dışişleri bakanı jose manuel garcia margallo'yu telefonla arayarak başsalığı diledi. 

israil başbakanı binyamin netanyahu, "israil güçlü bir şekilde cevap vermeye hazır" ifadelerini kullandı.

israil'in bm temsilcisi ron prosor ise bmgk'ya gönderdiği yazılı mesajda "israil, vatandaşlarına karşı herhangi bir hizbullah saldırısına suskun kalmayacaktır. israil kendisini ve vatandaşlarını savunmak için gereken tedbirleri alacaktır" ifadelerini kullandı.

salı günü de suriye ordusunun fırlattığı havan topları israil işgali altındaki golan tepeleri’ne düşmüş, israil ordusuna ait bir savaş uçağı, suriye'nin golan tepesi'nde esed güçlerinin denetiminde olan üç noktayı bombalamıştı.

israil 18 ocak pazar günü suriye topraklarındaki hizbullah hedeflerine düzenlediği saldırıda, aralarında üst düzey komutanların da olduğu altı hizbullah üyesini öldürmüştü. eski askeri kanat lideri imad mugniye'nin oğlu cihad mugniye de ölenler arasındaydı. cihad mugniye, babası imad mugniye'nin bir suikastle 2008 yılında şam'da öldürülmesi sonrası bizzat hizbullah lideri hasan nasrallah ve iran'ın kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin koruması altındaydı.

saldırıda öldürülen bir başka isim ise iran devrim muhafızları'na bağlı kudüs gücü'nde görevli bir saha komutanı olan huşeng allahdadi olmuştu. allahdadi, kudüs gücü komutanı kasım süleymani'nin yakın silah arkadaşlarındandı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;