Srebrenitsa Katliamı

Hollanda'ya Srebrenitsa davası

Bosnalı mağdurların Srebrenitsa katliamında rolü olduğunu suçlamasıyla Hollanda’ya açtığı dava başladı, mağdurlar tazminat istiyor.

Hollanda Yargıtayı daha önce Srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden üç Bosnalının ölümünde bu ülkenin sorumluluğu olduğuna karar vermişti. [AP]

bosnalı mağdurların 1995 yılında sırplar tarafından gerçekleştirilen srebrenitsa katliamında hollanda devletinin sorumluluğu bulunduğu suçlaması ile açtığı dava başladı.

1995'te katliamın gerçekleştiği srebrenitsa bölgesi hollanda koruması altındaydı. “srebrenitsa anneleri”nin girişimiyle açılan davanın ilk duruşması lahey’de görüldü.

yaklaşık 6000 mağduru temsilen açılan davada bosnalı anneler, bölgede görev yapan hollanda askeri birliğinin srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybedenleri koruması gerektiğini belirterek tazminat talebinde bulundu.

mağdurlar adına davaya katılan savaş mağduru kadınlar derneği başkanı bakira haseçiç, katliamda hollanda askeri birliğinin ve bağlı olduğu birleşmiş milletler'in (bm) sorumluluğu bulunduğuna değindi.

“srebrenitsa anneleri”nden eşini ve oğlunu savaşta kaybeden kada hotiç, mahkemeden adil bir karar beklediklerini ve mahkemeden çıkacak olumlu bir kararın acılarını kısmen hafifletebileceğini söyledi.

hollanda yargıtayı daha önce srebrenitsa katliamında hayatlarını kaybeden üç bosnalının ölümünde bu ülkenin sorumluluğu bulunduğuna ve yakınlarına tazminat ödenmesine yönelik karar vermişti. 

srebrenitsa'da 1995 yılında hollanda askeri birliğine sığınan çok sayıda boşnak, sırp general ratko mladiç’in başında olduğu güçlere teslim edilmiş ve 8000'den fazla kişinin öldürüldüğü bir katliam yaşanmıştı. mladiç’in yargılanması lahey kentinde eski yugoslavya için kurulan savaş suçları mahkemesinde devam ediyor.

kaynak: ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;