Hrant Dink cinayeti

Hrant Dink anıldı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, uğradığı saldırı sonucu hayatını kaybetmesinin 9. yıldönümünde anıldı. Öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi, Hrant Dink'e yazdığı mektubu, eşinin ağzından okudu.

[Fotoğraf: Facebook/Tomas Thoren]

polis, anma töreni öncesi yoğun güvenlik önlemi aldı. gazetenin bulunduğu halaskargazi caddesi, rumeli caddesi ve pangaltı ışıklarından itibaren yol demir bariyerlerle kapatıldı. alanda bulunan yayalar da çıkarılırken, çevrede ve dükkânlarda güvenlik araması yapıldı. alana giren vatandaşlar polis aramasından geçirildi.

14.30’daki anma töreni öncesi harbiye'de toplanan bir grup agos gazetesi’ne yürüdü. yürüyüş sırasında, "hepimizi hrantız, hepimiz ermeniyiz", "yaşasın halkların kardeşliği" şeklinde sloganlar atıldı.

agos gazetesi önündeki törene dink ailesinin yanı sıra hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş, chp genel başkan yardımcısı sezgin tanrıkulu, chp genel sekreteri gürsel tekin, hdk eş genel başkanı sebahat tuncel, disk genel başkanı kani beko, disk genel sekreteri arzu çerkezoğlu, sanatçı ahmet kaya'nın eşi gülten kaya, öldürülen diyarbakır barosu başkanı tahir elçi'nin eşi türkan elçi ve kızı nazenin elçi, sanatçı ferhat tunç'un da aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

gazetenin olduğu binaya hrant dink'in dev posteri ve "buradayız ahparig-özlemle, öfkeyle inatla! hrant'ın arkadaşları" yazılı pankart asılırken, katılımcılara ses sistemiyle ermenice "sari gelin" türküsü dinletildi.

katılımcılar hrant dink'in öldürüldüğü yere kırmızı karanfil bıraktı, mumlar yaktı. "hepimiz hrant'ız, hepimiz ermeniyiz", "faşizme inat kardeşimsin hrant", "biz bitti demeden bu dava bitmez", "hrant için, adalet için" sloganları atıldı.

"biz bulanık gölleri olan bir ülkenin sürekli temiz kalmayı inançla isteyen nilüferleriydik"

hrant dink'in öldürüldüğü saat olan 15.05'te saygı duruşunda bulunuldu. saygı duruşu sırasında hrant dink'in yaptığı bir konuşma, katılımcılara dinletildi. 

öldürülen diyarbakır baro başkanı tahir elçi'nin eşi türkan elçi, hrant dink'e yazdığı mektubu, eşinin ağzından okudu. mektuptaki ifadeler şöyle:

"ölenlerin yüreği kurur sanmayın, yürek çürümez. bir tek yüreksizler toprak olup giderler. biz bulanık gölleri olan bir ülkenin sürekli temiz kalmayı inançla isteyen nilüferleriydik. nilüferler ki merhameti simgelerler. bu merhamet ve temizlik göldeki ruhu kirlenmişleri hep rahatsız etti. savaş yüzyıllarında tekerrür eden oyunuyken, bizler birer oyunbozandık. ayaklar altında ezilen garibanların yüzü suyu hürmetine, hayatı barışla kafiyelendirmeye çalıştık biz. kuşlar uçarken arkalarında sadece hüzün bırakmaz, yüreğinde ince sızıyla kanayan kadınlar çocuklar da kalır, işte o zaman kıyametler kopar, gözyaşları acıları tarifte acze düşer. unutmadan hrant'ın selâmlarını da ileteyim sizlere. şu an beni dinleyen herkese, bulunduğumuz yer kadar sonsuz selâm var. barış adına, umut adına kardeşlik duygusunu gerekliliği ve yüceliği adına bütün ruhu şadların selâmı var size. bizi unutmayacağınızı biliyoruz, gözümüz arkada kalmayacaktır." 

elçi'nin konuşmasının ardından rakel dink, gazetenin camından anma törenine katılanlara el salladı.

insan hakları derneği gözaltında kayıplara karşı komisyonu adına maside ocak ise yaptığı konuşmada, dink cinayetinin tüm boyutlarıyla aydınlatılmasının ve adaletin sağlanmasının 9 yıldır engellenmeye çalışıldığını savundu.

mücadelelerine devam edeceklerini belirten ocak, "amasız, fakatsız hiçbir ölümü kabullenmeyeceğiz. israrla silahların susmasını, tüm sorunlarımızın konuşarak çözülmesini isteyeceğiz. insan hak ve özgürlüklerinin tanındığı, korunduğu ve geliştirildiği bir durum olarak gördüğümüz barışta ısrar edeceğiz. yok sayılan, inkâr edilen, yüzleşilmeyen her suçun bir sonrakini hazırladığının bilinciyle hakikati yaşatacağız. halkların onurunu hedefleyen zulüm mekanizmaları karşısında susmanın, toplumsal bir suç ortaklığı olduğunun bilinciyle susmayacağız. baskı rejimlerinin tüm gücünü saldıkları korku üzerinden var ettiklerinin bilinciyle korkmayacağız" diye konuştu.

kaynak: aa, dha, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;