Hrant Dink cinayeti

Hrant için, adalet için yürüdüler

Gazeteci Dink'in öldürülmesinin beşinci yılında, binlerce kişi Taksim'den Agos Gazetesi'nin önüne kadar adımlarını adalet için attı.

Konular: Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Taksim'den Şişli'ye

Arkadaşlarından çağrı

İzmir de yürüdü

Dink'in öldürüldüğü Agos gazetesinin önüne karanfiller bırakıldı. [Hüseyin Narin , Al Jazeera]
agos gazetesi genel yayın yönetmeni hrant  dink'in 19 ocak 2007 tarihinde istanbul'daki halaskargazi caddesi üzerinde suikasta uğramasının üzerinden beş yıl geçti. dink'in sevenleri ve arkadaşları cinayet davasında verilen mahkeme kararını protesto etmek ve onu anmak için sessiz bir yürüyüş düzenledi. taksim'den şişli'ye uzanan tablo, hrant dink'in beş yıl önce yapılan cenazesindeki görüntüleri andırıyordu.    
 
taksim'deki atatürk anıtı'nın önünde toplanan yüzlerce kişi önce divan otel'in önündeki kavşağa ulaştı, ardından grup  yeni katılımlarla agos gazetesine doğru yürümeye başladı. bu sırada binlerce kişi de agos gazetesinin önünde bir araya geldi. 
 
farklı dillerde yazılmış pankartlar
 
kalabalık birkaç farklı dilde yazılmış 'hepimiz hrant'ız' ve 'hepimiz ermeniyiz' pankartları taşıdı. slogan kortej otobüsünden de hem türkçe hem ermenice olarak anons edildi. göstericiler 'asla unutmayacağız' yazılı beyaz atkılar taktı. kalabalık yaklaşık 10 bin kişiye ulaşırken gruptan 'faşizme inat kardeşimiz hrant', 'faşistler vuruyor akp koruyor', 'biz bitti demeden bu dava bitmez' gibi sloganlar yükseldi.
 
vedat türkali tekerlekli sandalyesiyle 
 
yürüyüşte, en önde hrant dink'in eşi rakel dink ve çocukları yer aldı. barış ve demokrasi partisi (bdp) eş başkanı selahattin demirtaş, bdp istanbul milletvekili sırrı süreyya önder, cumhuriyet halk partisi (chp) milletvekilleri sezgin tanrıkulu ve şafak pavey, sanatçılar, yazarlar, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve batman'da askerlik yaparken arkadaşının tüfeğinden çıkan kurşunla şehit olan ermeni asıllı asker sevag şahin balıkçı'nın ailesi de yürüyüşe katıldı.

yazar vedat türkali ise tekerlekli sandalyesiyle kortejin en önünde 'hepimiz hrant'ız, hepimiz ermeniyiz' dövizi taşıdı.

'ayıptır, zulümdür, günahtır'

törende basın açıklamasını okuyan gazeteci ve yazar karin karakaşlı, 'bu kepazeliğe son verilmesini' isteyerek 'ayıptır, zulümdür, günahtır' dedi.

“19 ocak bir anma günü değil. hiçbir zaman olmadı. herkes acısının yaşandığı gün bir başına kahroldu" diyen karakaşlı, "sonra 23 ocak geldi, türk düşmanı ilan edilen bir ermeni gazetecinin cenazesi hepimizi buluşturdu. onu güpegündüz bu caddede sırtından vurdular hepimizi de görgü tanığı kıldılar" şeklinde konuştu.

hrant dink, 5 yıl önce agos gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. olayın ardından açılan dava ise salı günü sonuçlanmıştı.

mahkeme kararı sonucu sanıklardan yasin hayal ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılırken, erhan tuncel ise beraat etmişti.

kaldırım taşı değiştirildi

öte yandan, şişli belediye başkanı mustafa sarıgül, 5 yıl önce katledilen hrant dink'in öldürüldüğü yere ermenice ve türkçe "hrant dink burada öldürüldü. 19 ocak 2007 saat 15.05" yazılı bir kaldırım taşı döşetti.

sosyal medyada kampanya

bütün davaları izleyen oluşum 'hrant'ın arkadaşları', yürüyüş için destek çağrısı yapmış, www.hranticinadaleticin.com adresinden türkiye'ye şu satırlarla seslenmişti :
 
"19 ocak 2007'de hrant dink'i öldürdüler. tam beş yıl oldu! bütün deliller iki-üç kişinin planlayıp işlediği bir cinayetle yetinmemize izin vermeyecek kadar açık. 
 
işaret edenler de, tehdit edenler de, öldür diyenler de, pusu kurup erkete bekleyenler de bu işten yakayı sıyırdı. 
 
görüldü ki, 5 yıldır acımızla alay eden, savsaklayan ve adaletin tetikçilere verilecek cezayla sağlanacağına başından hükmetmiş bir mahkeme yaramıza merhem olmayacak. korku ve nefret coğrafyasında büyüyen çocukların yaşamını kolaylaştırmayacak. 
 
başbakan 'hrant dink cinayetini aydınlatmak namus borcumuzdur' dedi. beş yılda önümüze konanlara bakıyoruz; alacaklıyız!
 
vicdanı olan herkes beş yıldır içinde her gün gitgide büyüyen bir yumruyla yaşıyor. 
 
unutulmasına göz yummak arkadaşımızı bir kez daha öldürecek. yeni cinayetlerin kapısını aralamayı bekleyen 'karanlıkta yaşayanlar'ın hevesini artıracak. 
 
biz hakikat anlatıcımızı anmak, bu ülkede vicdanıyla yaşayan insanların varlığını göstermek, 'biz bitti demeden bu dava bitmez' demek için bir araya geliyoruz. 
 
beş değil, 95 yıl geçse de, hepimiz hrant'ız, hepimiz ermeniyiz. 
 
19 ocak perşembe saat 1'de taksim'den agos'a vurulduğu yere yürüyoruz!"

'19 ocak tsunamisi, haydi! göster kendini'

yürüyüş için başta facebook ve twittter gibi sosyal paylaşım sitelerinde de yoğun bir kampanya vardı. twitter'da, "bugün günlerden hrant! 19 ocak'ta gün doğmaz ki", "madem bu sabaha uyandık, dink'in hesabını sormadan günü bitirmeyelim", "hrant için adalet için saat 13.00'de taksim'de buluşalım" "19 ocak tsunamisi, haydi! göster kendini!" gibi ifadeler göze çarpıyordu.
 
kaynak: al jazeera
 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;