Avrupa

Hristiyanlar Paskalya'yı kutluyor

Uzun bir aranın ardından ilk kez Doğu ve Batı Kiliseleri'nin bir arada kutladığı Paskalya için Papa Vatikan'da 200 bin kişiye seslendi.

Konular: Avrupa, Türkiye

Haberin Öne Çıkanları

Ukrayna ve Suriye'ye yer verdi

200 bin kişi katıldı

Türkiye'de de kutlandı

Papa, Suriye'den, Irak'a, İsrail ile Filistin arasındaki barış sürecine, Ukrayna'ya, Venezuella'ya kadar pek çok bölge için barış mesajı verdi. [Reuters]

hristiyanlık'ta hazreti isa'nın ölümünün ardından yeniden dirilişi paskalya yortusuyla kutlanıyor. doğu ve batı kiliseleri takvimlerine göre paskalya kutlamaları değişebiliyor. arada üç hafta veya bir ay olabiliyor. ama bu yıl hıristiyan dünyası uzun bir aradan sonra ilk kez bir arada paskalya bayramını kutluyor. 

paskalya için vatikan'da katolik aleminin ruhani lideri papa franciscus'un yönettiği ayin yapıldı. aziz petrus bazilikası'ndaki ayine çok sayıda milletten yaklaşık 200 bin kişi katıldı. 

papa ayinin ardından yaptığı konuşmada suriye, dünyada çatışma ve gerginliklerin sürdüğü birçok bölgeye ilişkin barış ve uzlaşma mesajı verdi.

papa, "ukrayna'da barışın teşvik edilmesini, uluslararası toplumun desteğiyle birlik ve diyalog ruhu içinde her türlü şiddetten kaçınarak, ülkenin geleceği için bir yol haritasının planlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

papa, suriye için de şunları söyledi: 

"yüce isa, büyük ya da küçük, eski veya yeni bütün düşmanlıkları, tüm savaşları durdurman için dua ediyoruz. özellikle suriye. çatışmanın sonuçlarından muzdarip olanlar için gerekli insani yardımı alabilmeleri ve silahsız bir nüfusa karşı büyük hasara yol açan bu sorunun taraflarına daha fazla güç kullanmamaları için sana yalvarıyoruz."

'barış sürecini destekleyin'

paskalya konuşmasında meydana gelen çatışma ortamının yarattığı açlık ve israfla mücadele için dua eden papa, savunmasız çocuk, kadın ve yaşlıları korumaları gerektiğini söyledi.

ebola salgını ile sarsılan afrika ülkelerine değinerek, "gine, sierra leone ve liberya'daki kardeşlerimizi ebola salgını vurdu. ihmal ve korkunç seviyedeki yoksulluk nedeniyle pek çok hastalık nedeniyle acı çekenlerle ilgilenmeliyiz" dedi.

irak'ta kardeşler arasındaki şiddetin yatışması temennisini dile getiren ruhani lider, israil ve filistin arasındaki barış sürecinin desteklenmesini istedi.

orta afrika cumhuriyeti'ndeki çatışmaların, nijerya ile güney sudan'daki terör ve şiddet eylemlerinin durması için tanrı'ya yalvardığını ifade eden papa, venezuela'da tarafların kardeşçe uzlaşmasını istediklerini belirtti.

gazze'de 'kutsal ateş' ayini

Gazze'nin 1,8 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 bini Hristiyanlardan oluşuyor. [AA]

gazze'deki ortodoks hristiyanlar aziz porphyrius kilisesi'nde 'kutsal ateş' ayini için bir araya geldi. paskalya'da bir gün önce düzenlenen kutsal ateş ayini için aziz porphyrius kilisesi'nde bir araya gelen ortodoks hristiyanlar, incil'den bazı metinler okudu, koro halinde ilahliler söyledi ve mum yaktı.

törene katılanlar arasında yer alan fuad ayyad ise bazı sıkıntılara maruz kaldıklarını ifade ederek, "israil, pek çoğumuzun ayin için kudüs'teki kıyamet kilisesi'ne girmemize izin vermiyor" diye konuştu.

gazze'nin 1,8 milyonluk nüfusunun yaklaşık 2 bini hristiyanlardan oluşuyor.

Fener Rum Patriği Bartholomeos’un yönetiminde başlayan ayinde dualar edildi ve ilahiler okundu. [AA]

avrupa ülkelerinden patrikhane'ye geldiler

paskalya bayramı türkiye'de çeşitli noktalarda kutlandı. bu törenlerden en büyüğü fener rum patrikhanesi’nde gerçekleşti. 

ayin için gelenler önce kilise girişinde bulunan alanda mum yakıp dua etti.

fener rum patriği bartholomeos’un yönetiminde başlayan ayinde dualar edildi ve ilahiler okundu. 

ayine, başta yunanistan olmak üzere birçok avrupa ülkesinde gelen çok sayıda kişi katıldı.

hatay'da da kutlandı

Hatay'da Paskalya Bayramı nedeniyle Ortodoks Kilisesi'nde ayin yapıldı. [AA]

hatay'da paskalya bayramı nedeniyle ortodoks kilisesi'nde ayin yapıldı.

ortodoks kilisesi ruhani liderlerinden jan dellüler, dimitri doğum ve antakya ortodoks kilisesi vakfı başkanı fadi hurigil'in yönettiği ayinde incil'den bölümler okundu, dua edildi. hurigil, bugünün kendileri için en büyük bayram olduğunu söyledi.

kiliseye gelen vatandaşlar, dilek tutup, mum yaktı ve ilahiler okundu.  

mardin'de buruk geçti

mardin'de yaşayan süryaniler, paskalya bayramı'nı kırklar kilisesi'nde düzenlenen ayin ile kutladı. süryani ortodoks patriği ignatius zakka iwas'ın vefatı ve suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle bu yıl dini tören dışında bayramlaşma töreni gerçekleştirilmedi. 

Mardin'de bu yıl dini tören dışında bayramlaşma töreni gerçekleştirilmedi. [AA]

deyrulzafaran süryani cemiyeti genel sekreteri murat özbek şu açıklamalarda bulundu:

"maalesef buruk bir bayram yaşıyoruz.  suriye'de yaşanan savaşların hâlâ sona erdirilmemesi ve bunun yanında suriye'de kaçırılan metropolitlerimizden hâlâ haber alamamamız bizleri tedirgin ediyor. akabinde çok değerli sayın patriğimizin vefatı dolayısıyla buruk bir bayram sevinci yaşadığımızı söyleyebiliriz."

kaynak: reuters ve anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;