Gazze

HSBC İslami kuruluşların hesabını kapattı

HSBC Bankası, İngiltere'de bazı Müslümanların ve İslami kuruluşların hesaplarını kapattı. Banka müşterilerin risk durumunu gerekçe gösterirken İslami kuruluşlara göre ise sebep, bu kurumların Gazze'de yürüttüğü yardım faaliyetleri.

HSBC'nin (The Hongkong and Shanghai Banking Corporation) merkezi Londra'da bulunuyor. [Fotoğraf: Reuters]

bbc televizyonu'nun haberine göre, ingiltere merkezli hsbc, ingiltere'de bazı müslümanların ve islami kuruluşların hesaplarını kapatma kararı aldı. banka gerekçe olarak müşterilerin hesaplarındaki risk durumunu gösterdi. 

banka ayrıca alınan kararın herhangi bir dini ve etnik gerekçe yönünde alınmadığını açıkladı.

bbc'ye göre, hsbc'nin hesabını kapattığı islami kuruluşlardan biri de londra'nın kuzeyinde bulunan ve türkiye'den gelen göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı finsbury park camii.

banka 22 temmuz'da bankanın risk politikasına uymadığı gerekçesiyle caminin bankadaki hesaplarını kapattı.

'ingiltere'deki islamofobi'nin bir parçası'

bbc'ye konuşan caminin yönetim kurulu üyesi halid ömer hsbc'nin aldığı karar öncesi müşterileriyle irtibata geçmediğini söyleyerek, "risk konusunda şüphe varsa, bu konuda müşterilere önce açıklama yapma hakkı verilmeli" dedi.

ömer'e göre, bankanın aldığı karar ingiltere'de müslümanlara uygulanan islamofobi'nin bir parçası.

banka hesapları kapatılanlardan biri de londra'da uzun yıllardan beri yaşayan irak kökenli enes tikriti. 

londra'daki cordoba vakfı'nı yöneten tikriti hesaplarının kapatılması için banka tarafından hiçbir gerekçe sunulmadığını söyledi.

'sebep gazze'ye yardımlar'

hsbc, ingiltere'deki bir başka kuruluş olan 'ummah welfare vakfı'na da bir mektup göndererek bankada bulunan hesaplarını başka bir bankaya taşımaları için iki ay süre verdi.

banka gerekçe olarak yine risk durumunu gerekçe gösterdi. 

vakfın yöneticisi muhammed ahmed bankayla hesapların kapatılması hakkında görüştüklerini, fakat neden hesapların kapatıldığı konusunda yanıt alamadıklarını söyledi.

ahmed'e göre, hsbc bu kararı vakfın gazze'de yürüttüğü yardım faaliyetleri gerekçesiyle aldı.

bolton merkezli ummah welfare vakfı 20 ülkede 70 milyon sterlinlik yardım projeleri gerçekleştiriyor.

bbc'ye konuşan bir hükümet yetkilisi kararın hükümet politikası olmadığını belirterek bankanın kendi risk yönetimi kapsamında alındığını ifade etti.

1.9 milyar dolar ceza ödemişti

2012 aralık'ında hsbc "kara para aklama" suçlamaları ile ilgili olarak abd yetkilileri ile vardığı anlaşma kapsamında toplam 1,9 milyar dolar ceza ödemeyi kabul etmişti.

ceza, abd'nin ekonomik yaptırım uyguladığı uyuşturucu çetelerine hsbc’nin bankacılık hizmeti sağlaması nedeniyle gelmişti.

2013 ağustosu'nda hsbc 40'tan fazla büyükelçilik ve konsolosluğun hesaplarını kapatma kararı almıştı.

hesapların kapatılmasına neden olarak banka, ekonomik kalkınma, kârlılık, maliyet verimliliği ve likidite gibi kriterleri gösterdi.

fakat hesapları kapatılan diplomatik misyonların kara para aklama riski görünenler olduğu savunulmuştu.

kaynak: bbc

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;