HSYK

HSYK üyeliği için son başvuru 2 Mayıs

TBMM, Meclis'in HSYK'ya seçeceği 7 üyelik için aday adaylarının 2 Mayıs Salı saat 18:00'e kadar başvuru yapabileceğini duyurdu.

[Fotoğraf: Al Jazeera Türk]

tbmm başkanlığı, meclis tarafından hâkimler ve savcılar kurulu'na (hsyk) seçilecek 7 üyelik için, şartları taşıyan aday adaylarının 2 mayıs salı günü saat 18:00'e kadar tbmm başkanlığı'na başvuru yapmalarına ilişkin duyuru yaptı.

yüksek seçim kurulu'nun (ysk) halk oylamasının kesin sonuçlarını içeren 663 sayılı kararının resmi gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanmasının ardından, tbmm başkanlığı'ndan bu duyuru yapıldı.

duyuruda, anayasa'nın geçici 21. maddesinin (c) fıkrası gereği, tbmm tarafından üçü yargıtay üyeleri, biri danıştay üyeleri ve üçü nitelikleri kanunda belirtilen yükseköğretim kurumlarının hukuk dallarında görev yapan öğretim üyeleri ile avukatlar arasından olmak üzere, hâkimler ve savcılar kurulu'na yedi üye seçimi yapılacağı belirtildi.

şartları taşıyanların belgeleriyle 2 mayıs 2017 salı günü saat 18:00'e kadar, "türkiye büyük millet meclisi başkanlığı yeni halkla ilişkiler binası komisyonlar bloğu kat: alt zemin oda no: az006 bakanlıklar/ankara" adresine şahsen başvurmaları gerektiği vurgulandı.

başvuruda şu belgelerin teslim edilmesi gerekiyor:

  • tbmm başkanlığı'na hitaben yazılacak başvuru dilekçesi
  • öz geçmiş
  • son altı ay içerisinde çektirilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf
  • nüfus cüzdanı örneği (başvuru tarihi itibariyle 65 yaşın doldurulmamış olduğunun tespiti için gerekli)
  • en az dört yıllık yükseköğrenim diplomasının ya da mezuniyet belgesinin onaylı örneği veya aslı ibraz edilmek kaydıyla bir sureti (yargıtay ve danıştay üyeleri tarafından ibraz edilmesi gerekmiyor)
  • aday adayının üyesi olduğu kuruma göre danıştay başkanlığı ya da yargıtay başkanlığı'ndan alınacak belge
  • aday adayı olmak isteyen avukatların fiili olarak bağlı olduğu barodan alacağı avukatlık süresini gösterir belge, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan avukatların çalıştıkları kurum veya kuruluştan alacakları hizmet belgesi, öğretim üyeleri için yükseköğretim kurulu'ndan öğretim üyeliğinde geçen fiili hizmet süresini gösterecek şekilde alınacak belge
  • hâkimler ve savcılar kurulu adaylığı için son üç ay içerisinde alınmış adli sicil ve arşiv bilgilerini gösterir belge (yargıtay ve danıştay üyeleri tarafından ibraz edilmesi gerekmiyor)
  • yargıtay cumhuriyet başsavcılığı'ndan alınmış herhangi bir siyasi partiye üye olunmadığına dâir belge (yargıtay ve danıştay üyeleri tarafından ibraz edilmesi gerekmiyor)
  • erkek aday adayları için askerlik durum belgesi (yargıtay ve danıştay üyeleri tarafından ibraz edilmesi gerekmiyor)

 

tbmm başkanlığı, 29-30 nisan cumartesi ve pazar günleri ile 1 mayıs pazartesi gününün tatil olması nedeniyle, görevlendirilecek memur aracılığıyla aday adaylarının başvurularını alacak.

16 nisan'da yapılan referandumda kabul edilen anayasa değişikliğine göre, hsyk'nın ismi "hâkimler ve savcılar kurulu" olarak değiştiriliyor.

anayasa değişikliğine göre adalet bakanı ve müsteşar yerini korurken, cumhurbaşkanı birinci sınıf adli ve idari hâkim ve savcılar arasından 4 üyeyi, tbmm ise yargıtay, danıştay ve yükseköğretim kurumlarında görev yapan hukukçu ve avukatlar arasından 7 üyeyi seçecek.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;