Yolsuzluk ve rüşvet operasyonu

HSYK’ya 'yetki devri' ayarı

Adalet Bakanı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun yetkilerini değiştiren yazı gönderdi, Kurul'un kendisinden habersiz açıklama yapmasını yasakladı.

Konular: Türkiye
Bekir Bozdağ Adalet Bakanlığı'nı 26 Aralık'ta Sadullah Ergin'den devraldı. [AA]

hsyk başkanı ve adalet bakanı bekir bozdağ, daha önceki bakanlar döneminde çıkarılan “yetki devri” düzenlemesini değiştirdi. bakan bozdağ, hsyk'ya gönderdiği yazıda “kurulu yönetme ve temsil etme yetkisi başkan’a ait olduğundan, hsyk adına yapılacak basın açıklamalarının başkan tarafından yapılması hususlarında bilgi ve gereğini rica ederim” dedi.

önceki uygulamada hsyk adına yapılacak basın açıklamalarında kurul başkanı olan adalet bakanı’ndan onay alma şartı vardı. son düzenlemeden sonra hsyk adına açıklamaları sadece adalet bakanı bekir bozdağ yapacak.

erdoğan’dan hsyk açıklaması

başbakan erdoğan pazar günü manisa’da yaptığı konuşmada hsyk'yı denetleme yetkisini adalet bakanlığı'ndan almakla yanlış yaptıklarını, anayasa'yı değiştirecek güce sahip olduklarında bunu değiştireceklerini söylemişti.

hsyk geçen hafta, hükümetin adli kolluk yönetmeliği'nde yaptığı değişikliğin anayasa'nın kuvvetler ayrılığı ilkesine aykırı olduğunu belirten bir açıklama yapmıştı.

hükümetin 17 aralık'ın hemen ardından yaptığı değişiklik, "kolluk amirinin adli olayları mülki idare amirine derhal bildirmesi" ve "cumhuriyet savcısının soruşturmaları cumhuriyet başsavcısına bildirmesini" zorunlu kılıyordu. danıştay geçen hafta yönetmeliğin yürütmesini durdurmuştu

adalet bakanı bekir bozdağ geçen hafta görevi devraldıktan sonra ilk açıklamasında hsyk'yı eleştirmiş, "adli kolluk yönetmeliği anayasa'ya aykırı" diyen kurulun anayasa'yı ihlal ettiğini söylemişti. 

hsyk açıklamayı yaptığı sırada adalet bakanlığı’nı yürüten sadullah ergin açıklamaya onay vermemiş, kurul bakan onayını almamak için “genel kurul kararı” çıkartmıştı.

 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;