2015 Genel Seçimi

Hükümet kurma görevi Davutoğlu'nda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı Davutoğlu'na hükümet kurma görevini verdi. Bayrama kadar ilk tur görüşmeleri tamamlamak isteyen Davutoğlu, sırasıyla CHP, MHP ve HDP ile görüşmeyi planlıyor.

Davutoğlu, Üçüncü Boğaz Köprüsü'nde çalışan işçilerle inşaatta yaptığı iftardan sonra konuştu. [Fotoğraf: AA]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan'dan 63. hükümeti kurma görevini alan ak parti genel başkanı ahmet davutoğlu, üçüncü boğaz köprüsü'nde çalışan işçilerle inşaatta yaptığı iftardan sonra konuştu; sırasıyla chp, mhp ve hdp ile görüşmeyi planladığını söyledi. davutoğlu ilk tur görüşmeleri, bayramdan önce çarşamba gününe kadar tamamlamak istiyor.

7 haziran seçimleri sonrasında türkiye’de hükümet ortaklığını gerektiren bir tablonun gündeme geldiğini hatırlatan davutoğlu, “türkiye’de hükümetsizlik gibi bir tablo söz konusu olmaması için gece gündüz çalıştık” dedi.

davutoğlu, meclis başkanı seçiminin ve başkanlık divanı’nın oluşturulmasından bir, iki saat sonra erdoğan’ın kendisine yeni hükümeti kurma görevini verdiğini söyledi.

cuma akşamı srebrenitsa katliamı’nın anma törenleri için bosna hersek’e gideceğini belirten davutoğlu, pazartesi gününden itibaren diğer siyasi parti liderleriyle görüşmeyi planladığını duyurdu:

“pazartesi gününden itibaren ramazan bayramı’na kadar ilk turu tamamlamayı planlıyorum. perşembe arife olduğu için herkesin programı olabilir. üç günde oluşacak atmosfere göre, bayramdan sonra ikinci tur görüşmelerini gerçekleştireceğiz.

usul olarak tercihim görüşmeleri sayın kılıçdaroğlu’ndan başlatmaktır. chp’den sonra mhp ve daha sonra hdp ile devam edeceğiz. programları başka bir şeyi zorunlu kılarsa o ayrı.

hepimiz tek başına iktidar olmak isterdik. kamuoyu önünde koalisyon koşullarından bahsetmek işi zora sürmek olur. adım atmamızı güçleştirici eylemlerden sakınmaları önem taşır.”

45 günlük süre var

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan bugün haftalık genel görüşme için davutoğlu'nu kabul etti. ancak yaklaşık 70 dakika süren görüşme görevlendirmeden ötürü kritikti.

görüşmeden sonra cumhurbaşkanlığı sözcüsü ibrahim kalın, davutoğlu'na hükümet kurma görevinin verildiğini açıkladı. "cumhurbaşkanımız 63'üncü hükümeti kurma görevini sayın ahmet davutoğlu'na vermiştir. hayırlı olsun" ifadesini kullandı.

görevlendirmenin ardından hükümetin kurulması için 45 günlük süre var. davutoğlu, chp, mhp ve hdp’den randevu talebinde bulunacak.

cumhurbaşkanı erdoğan, meclis'te başkanlık divanı oluştuktan sonra en çok milletvekiline sahip partiye hükûmeti kurma görevini vereceğini söylemişti

başkanlık divanı oluştu. davutoğlu da partisinin meclis grup toplantısında, görevlendirmeyi muhtemelen bugün alacağını açıklamıştı. davutoğlu önümüzdeki hafta da ilk tur koalisyon görüşmelerine başlayacağını belirtmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;