AKP

Hükümet programında muhalefete anayasa çağrısı

Sabah saatlerinde kurulan 65. Hükümetin programı, öğleden sonra Meclis Genel Kurulu'nda Başbakan Binali Yıldırım tarafından okundu. Kısa sürede hazırlanan program, Davutoğlu programıyla neredeyse tamamen aynı. Yeni Anayasa ve Başkanlık Sistemi konusunda muhalefete çağrı ise daha belirgin.

Konular: AKP, Türkiye
[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera]

hükümet bir an önce hükümetin kurulması sürecini tamamlamak istiyor. bunun için bir kaç gün içinde hızla hazırlanan hükümet programı, hükümet listesi açıklandıktan bir kaç saat sonra meclis genel kurulu'nda okundu. başbakan binali yıldırım hükümet programını açıklarken, yeni anayasa konusunda "gün bugündür. artık yeni anayasa, başkanlık sistemi de dahil olmak üzere yeni yönetim sistemini de belirleyecek şekilde değişiklik behemahal 26. yasama döneminde de ak parti hükümeti olarak bizim öncelikli konularımız arasında olacaktır. " dedi.

muhalefete çağrı

yıldırım, yeni anayasa ve başkanlık sistemi konusunda muhalefete çağrı yaptı:

"ilk defa millet iradesiyle gerçekleştirilecek bu anayasanın yapımında diğer siyasi partilerin yanımızda yer almasını bekliyoruz. gelin bu tarihi sorumluluğa siz de ortak olun"

"önümüzdeki dönemde sivil, katılımcı, çoğulcu, özgürlükçü bir demokratik ve sivil anayasanın yapımına öncülük etmeye kararlıyız. diğer siyasi partileri de aynı anlayış içinde katkı vermeye davet ediyoruz."

yeni anayasanın siyasi sistemin işleyindeki belirsizlikleri kaldırması gerektiği belirtilen programda, "yeni anayasayı, türkiye'de demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğünün korunması bakımından hayati bir aşama olarak görmekteyiz" denildi.

ayrıca, yeni anayasa metniyle birlikte, doğrudan  anayasal sistemle bağlantılı seçim kanunları, siyasi partiler kanunu ve sair temel kanunların bütün olarak yenileneceği belirtildi. 

başkanlık sistemi

hükümet programının başkanlık sistemi başlığı altındaki bölümünde birçok liderin sistem tartışması yaptığı ve başkanlık sistemi başta olmak üzere yeni öneriler geliştirildiği belirtilerek, "ancak günümüze kadar bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilememiştir" denildi. programda şu ifadeler yer aldı:

"bir yandan vesayetçi bir şekilde kurgulanarak demokratik doğasından koparılmış parlamenter sistemin yol açtığı siyasal istikrarsızlıklar, öte yandan yeni türkiye'nin ihtiyaç duyduğu etkin ve dinamik yönetim dolayısıyla, başkanlık sisteminin mevcut yapımıza en uygun yönetim modeli olduğuna inanıyoruz.

mevcut sistemimiz içindeki tıkanıklığın meclisimizde oluşacak uzlaşmalar ile aşılacağına inanıyoruz.

ak parti'nin başkanlık sistemi önerisi, üniter yapıyı esas almaktadır. "

"terörle mücadele kararlılıkla sürdürülecek"

terörle mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğinin belirtildiği programda, operasyonların devam edeceği vurgulandı:

"terörle mücadele amaçlı devam eden operasyonlar, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliği mutlak surette sağlanıncaya, sivil vatandaşlarımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik silahlı saldırılar kalıcı bir şekilde sona erdirilinceye ve terör gruplarının silahları bıraktırılıncaya kadar kararlılıkla sürdürülecektir"

'ceberrut ve zalim örgüt'

"bu anlayışla hizmetlerden, yatırımlardan asla vazgeçmeyecek, geri adım atmayacağız. süreçte farklı sebeplerle oluşan güvenlik risklerini gidermek, bölgede yaşayan vatandaşlarımızı ceberrut ve zalim örgütün baskısından korumak devletimizin öncelikli görevidir.

hükümetimiz tüm meşru toplumsal kesimleri muhatap alan bir anlayış içinde hareket edecek, hiçbir kesimin tek tipçi bir anlayışı vatandaşlarımıza dayatmasına izin vermeyecektir. "

'devletle bilek güreşine izin vermeyeceğiz'

davutoğlu dönemindeki hükümet programında olduğu gibi, yıldırım'ın başkanlığındaki hükümetin programına da 'paralel yapı ile mücadele' girdi.

"yargı erkinin güven veren, öngörülebilirliği sağlayan, ideolojik, siyasal tasavvur veya inanç dikte etmeyen ve bunların etkisinde kalmayan bağımsız ve tarafsız bir çerçeveye kavuşması gerektiğine inanıyoruz

etnik, dini veya mezhebi kavramları suistimal eden tüm terör örgütlerine yönelik mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz.

milli güvenliğimizi ve meşru demokratik sistemimizi tehdit eden yeni vesayet odağı paralel devlet yapılanmasıdır.

paralel terör örgütü ve bu örgütün iç ve dış uzantılarıyla hukuki ve idari mücadelemiz kesintisiz ve kararlılıkla sürdürülecek. hiçbir kişi veya kesin devletle bilek güreşi tutuşmasına izin vermeyeceğiz "

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;